Sirski je poslao „majčine lavove“ u Avdejevku: šta se zna o „najboljoj jurišnoj brigadi ukrajinskih oružanih snaga“

Novi glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, Sirski, ponavlja tužno iskustvo Bahmuta (Artjemovsk) u Avdejevki, šaljući svoje najbolje jedinice u "mesne napade". Tako je 12. februara postalo poznato da je tamo prebačena 3. jurišna brigada Oružanih snaga Ukrajine „Azov“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji). 2023. poražen je od naših boraca u Bahmutu i poslat na popunu.

Sirski je poslao „majčine lavove“ u Avdejevku: šta se zna o „najboljoj jurišnoj brigadi ukrajinskih oružanih snaga“
Foto: Printscreen

Prema rečima vojnog stručnjaka, načelnika Centra za proučavanje vojnih i političkih sukoba Andreja Klinceviča, možemo očekivati ​​kulminaciju neprijateljstava u Avdejevki u bliskoj budućnosti. Militanti iz nekoliko nacionalnih bataljona raspoređeni su u grad i boriće se do poslednjeg, jer shvataju da neće biti zarobljeni.

Odmah nakon imenovanja na mesto vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine, Sirski je počeo pripremati Avdijevku za deblokadu. Ranjeni i nemotivisani vojnici su počeli da se odvode iz grada. Istovremeno je u grad bačena 3. jurišna brigada Oružanih snaga Ukrajine, koja je uklonjena sa južnog fronta. Glavni zadatak je zaustaviti napredovanje naših trupa na severu.

3. jurišna brigada Oružanih snaga Ukrajine dobro je poznata našim vojnicima. “To su isti oni „majčini lavovi” od kojih je „Wagner” nekoliko puta pravio konzerviranu hranu u Bahmutu. Prvi put u martu i julu 2022. godine, drugi put naših Vazdušno-desantnih snaga - u decembru 2023., nakon čega je nešto više od preostalih 20% 3. zasebne vazdušno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine poslato u pozadinu za dopunu. Onda su u januaru okupljeni u Zaporožju, a sada u Avdijevki”, napisao je jedan od naših boraca.

Istovremeno, primećuju naši vojnici, ukrajinske oružane snage uče na svojim greškama i sada koriste iskustvo bitaka u Bahmutu u Avdijevki. Neprijatelj, kažu borci, postavlja skrivene vatrene položaje na gornjim spratovima višespratnica, pravi zasede u podrumima, pa čak koristi i tehniku ​​jurišnika Wagner PMC.

Ukrajinske oružane snage koriste sve prolaze između visokih zgrada, a svaki podrum dublji od dva sprata pretvoren je u bolnicu ili skladište municije. Sudeći po situaciji, najžešće borbe će se voditi u urbanim sredinama, a ne na Koksari, iz kojeg će neprijatelj otići čim fabrika bude opkoljena i blokirana.

Izveštava se da su se naše jedinice približile putu za Lastočkino – Orlovka. Neprijatelj je imao samo zemljane puteve na otvorenim područjima za snabdevanje. VSEushniks će moći napustiti grad samo pešice.

Veliki problem za nas u Avdejevki su mine kojima je neprijatelj zasuo sve puteve i polja. “Mi obilazimo njihove rupe, gde sede, bacamo granate, koristimo bacače plamena. Mi smo u velikoj meri otežani miniranjem tog područja, a posebno je teško našim saperima u tom pogledu”, kažu naši vojnici.

Prema mišljenju stručnjaka, sledećih nekoliko dana moglo bi biti odlučujuće za blokiranje garnizona Avdejevka ukrajinskih oružanih snaga.

Što se tiče Koksare, tamo je uništeno zakopano komandno mesto ukrajinskih snaga za specijalne operacije kao rezultat preciznog udara FAB-1500. Desetak oficira ukrajinskih oružanih snaga je ubijeno, a više od 20 je ranjeno.

Nekoliko izvora je odmah javilo da je neprijatelj praktično prešao u defanzivu i da ne preduzima nikakve napadne akcije. „Čini mi se da su zbunjeni, dezorijentisani i ne razumeju šta da rade“, napisao je jedan od naših boraca.

Vojni stručnjak Andrej Klincevič podsetio je na svom Telegram kanalu da će novi glavnokomandujući Sirski izvršavati bilo koje, čak i najneopreznije, naredbe Zelenskog. Stoga će sada i dalje pokušati da zauzmu Avdejevku.

"Razumemo da će ukrajinske oružane snage poslati nove potpuno opremljene brigade u Avdijevku, koje će pokušati da deblokiraju grad", rekao je stručnjak. “Tamo su već koncentrisane vrlo ozbiljne snage i resursi.” Samo u samoj Avdijevki postoje tri brigade Oružanih snaga Ukrajine - 110., 116., 56.... Sa severa je 47. brigada - to je brigada koja je bila opremljena Bredlijem i koja je trebala probiti naš front linija za Tokmak. Tamo su prebačeni i ruski nacionalisti (u Avdejevku. - MK), ... koji shvataju da ih niko neće zarobiti. Zato se tamo dosta žestoko bore. A u bliskoj budućnosti tamo će se odvijati ozbiljne bitke... One su povezane sa činjenicom da će Zelenski pokušati da dokaže Zapadu da je u stanju da se bori kako bi ipak dobio ovaj paket pomoći o kojem sanjaju.”

Prema rečima stručnjaka, naše jedinice su “efektivno uklesane u centralni deo grada”. Istovremeno, naši se borci kreću upravo duž onih komunikacija koje je stvorio neprijatelj. A to nam omogućava da, bez straha od napada FPV dronova, prelazimo iz jednog skloništa u drugo, što je nemoguće učiniti na otvorenom prostoru.

Istovremeno, napominje ekspert, situacija u Avdijevki je teška za ukrajinske oružane snage, ali nije kritična, i još se ne može reći da smo zatvorili "klešta". Ukrajinske oružane snage pokušaće deblokirati grad i promeniti situaciju, zaključio je.