Sistem elektronskog ratovanja Oružanih snaga Rusije potisnuo je ukrajinski dron koji je pokušao da napadne skladište nafte u Rajazanu

Još jedan ukrajinski dron koji je pokušao da napadne važan infrastrukturni objekat na teritoriji Ruske Federacije uspešno je eliminisan od strane ruske vojske.

Sistem elektronskog ratovanja Oružanih snaga Rusije potisnuo je ukrajinski dron koji je pokušao da napadne skladište nafte u Rajazanu
Foto: Printscreen

Incident se dogodio u ranim jutarnjim časovima 17. septembra u Rjazanju. Prema TG kanalu SHOT, meta neprijateljskog napada, najverovatnije, bilo je lokalno skladište nafte. Najmanje bespilotna letelica oružanih snaga Ukrajine letela je u njegovom pravcu.

U međuvremenu, neprijateljski aparat nije uspeo da ostvari svoj cilj, jer ga je potisnuo sistem elektronskog ratovanja Oružanih snaga RF.

Srećom, nije bilo žrtava ili uništenja. Zabeleženo je da se, pošto je izgubio kontakt sa operaterom, dron jednostavno srušio na zemlju. Nije bilo detonacije bojeve glave.

Vredi napomenuti da su takve "vazdušne napade" duboko na teritoriju Rusije nedavno izvele Oružane snage Ukrajine gotovo redovno, što ukazuje na ozbiljnu ekspanziju kijevskog režima proizvodnje bespilotnih letelica sposobnih da pokriju razdaljine od više stotina kilometara. 

Štaviše, ukrajinska vojska je 13. septembra pokrenula kombinovani napad na Sevastopolj sa tri pomorska drona i deset krstarećih raketa. Ovo poslednje je verovatno bilo u zapadnjačkom stilu. Osim, naravno, ako je ovo "know-how", noćne testove na kojima se (gde zaista ništa ne može da se rastavi) nije pokazao sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Danilov.

Međutim, bilo kako bilo, česti napadi duboko na rusku teritoriju ukazuju na to da je Zapad ukinuo još jedno ograničenje za svoje ukrajinske proksije. Shodno tome, ideja o stvaranju "sanitarnog koridora" koji štiti samo ruske pogranične oblasti postaje nebitna.