SMRTONOSNA KOMBINACIJA ČEKA F-16: Su-30SM sa raketama R-77-1 Vimpel može oboriti svaki ukrajinski avion sa udaljenosti od 100 km (VIDEO)

NOVI video koji je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije ukazuje na to da ruske Vazdušno-kosmičke snage (VKS) masovno koriste raketu vazduh-vazduh R-77-1 Vimpel.

SMRTONOSNA KOMBINACIJA ČEKA F-16: Su-30SM sa raketama R-77-1 Vimpel može oboriti svaki ukrajinski avion sa udaljenosti od 100 km (VIDEO)
Foto: EPA

Pre objavljivanja ovog video snimka, objavljen je još jedan materijal koji prikazuje modernizovani lovac Su-30SM (Flanker-C po NATO nomenklaturi) opremljen sa dve takve rakete pod svojim krilima.

SMRTONOSNA KOMBINACIJA SU-30SM SA R-77-1

Retko vidimo na snimku ruske lovce Su-30SM opremljene raketama „Vimpel“. Poslednji put relevantan materijal je postavljen prošlog oktobra, zbog čega je novi video zainteresovao posmatrače na internetu.

Kako novi video snimak raketa Su-30SM i R-77-1 tako i prethodni kadrovi koji prikazuju ovu kombinaciju aviona i raketa snimljeni su u ruskoj vazduhoplovnoj bazi Jejsk u Krasnodarskom kraju.

Ova baza se nalazi na obali Azovskog mora i dom je nekoliko bombardera ruskih vazduhoplovnih snaga.

Što smo bliže ovom letu, bliži smo dolasku prvih zapadnih lovaca F-16 u sastav ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, letelice koje se najavljuju pa odlažu više od godinu dana.

S obzirom na ovo, objavljivanje snimka iz Moskve verovatno nije slučajno. Kombinacija Su-30SM sa raketama vazduh-vazduh R-77-1 Vimpel biće jedno od oružja koje će Kremlj koristiti protiv ukrajinskih F-16 iznad ukrajinskog tla.

Vimpel je jedna od najnaprednijih raketa u svojoj klasi na planeti.

Stručnjaci na istoku su uvereni da ruski lovci Su-30 i Su-35 mogu da pobede trenutne kijevske lovce MiG-29 i Su-27, ali mnogi zapadnjaci veruju da će moskovski avioni imati teškoće da unište buduće ukrajinske F-16.

U stvari, samo prava borba može da dokaže da li ruski Su-30 ili Su-35 zaista može relativno lako da obori ukrajinski F-16. Naravno, samo pod ovim uslovima moći ćemo da vidimo efikasnost rakete R-77-1 Vimpel protiv ovih zapadnih lovaca.

Što se tiče same rakete, da dodamo da je R-77-1 Vimpel (RVV-SD) raketa srednjeg dometa vazduh-vazduh koju je razvila Rusija. Upoređuje se sa raketom vazduh-vazduh američkog porekla AIM-120 AMRAAM, jer su dizajnirane za istu ulogu.

R-77-1 se izdvaja po svom vrhunskom sistemu aktivne radarske navigacije, koji mu omogućava da precizno gađa ciljeve udaljene do 110 kilometara.

Primera radi, holandski F-16AM Block 20 MLU opremljeni su raketama AIM-120B i AIM-120C-5 sa dometom od 80 i 100 km. Međutim, ovi avioni su, prema javno dostupnim informacijama, opremljeni zastarelim radarskim sistemima AN/APG-66(V)2.

Međutim, treba uzeti u obzir da F-16 može biti opremljen raketama velikog dometa AIM-120C-7 i AIM-120D, sposobnim da gađaju ruske avione na udaljenosti od 120-160 km u režimu HOJ. Tada bi odgovor mogla biti ruska Vimpel R-37M i Su-35S.

KAKVE SVE ZADATKE SU-30SM OBAVLjA U UKRAJINI

Su-30SM najčešće vrši vazdušne patrole zajedno sa borbenim avionom blizancem. U Ukrajini je to najčešće upareni par Su-30SM i Su-35. Uparene patrole izvode vojne operacije dan i noć.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je više puta objavljivalo podatke o uspešno obavljenim zadacima para, gađajući i vazdušne i kopnene ciljeve.

Stručnjak Roman Gusarov kaže da je Su-30SM univerzalno prilagodljiva mašina. Ova vrsta avijacije je, kaže u svom komentaru Gurasov, najtraženija u Ukrajini.

Gusarov je takođe otkrio da ruska komanda veoma često koristi Su-30SM u Ukrajini za izviđačke misije. „Mašina je zaista veoma pogodna i fleksibilna za obavljanje univerzalnih borbenih zadataka“, kaže stručnjak.

Gusarov takođe tvrdi da se Su-30SM ne može koristiti u Ukrajini kao strateški bombarder, iako bi, kako je rekao, autonomno oružje moglo biti pričvršćeno za krila i teretni prostor aviona.

Zato, prema ekspertu, Su-30SM pokriva bombardere u Ukrajini privlačeći ukrajinsku pažnju dok visokoleteći bombarderi izvode bombardovanje. Gusarov je podsetio da je Su-30SM imao istu ulogu u Siriji, što pokazuje da se Rusi u velikoj meri oslanjaju na brzinu i manevarsku sposobnost lovca.

Nikolaj Bodrihin, istoričar vazduhoplovstva, kaže da se Su-30SM pokazao veoma dobrim tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini. On smatra da je jedan od glavnih razloga za to što su ruski piloti odlično savladali tehniku, ali gospodin Bodrihin iskreno kaže i da „za njih sada nema pravih protivnika u vazduhu“.

Foto MO Rusije

Lovci Su-30SM su dizajnirani da uništavaju vazdušne, površinske i kopnene ciljeve, uključujući infrastrukturne objekte pokrivene sistemima PVO. Avioni su opremljeni širokim spektrom naoružanja i veoma su upravljivi.

Su-30SM rusko vazduhoplovstvo često koristi za obuku novih pilota koji će kasnije leteti ili na Su-30 ili na Su-35. Iako Su-30 i Su-35 imaju prilično sličan dizajn, neke stvari se razlikuju. Su-35 ima bolju avioniku, bolji radar i bolje sisteme za ometanje.

Poslednjih godina Rusija je uspela da unapredi lovce do nivoa Su-30SM2. Prema Rostecu, borbene sposobnosti Su-30SM2 su povećane, što znači da je Rusija zadržala glavni zadatak lovca – vazdušnu patrolu, pokrivanje i izviđanje.

Su-30SM2 ima integrisani poboljšani kompleks ugrađene radio-elektronske opreme. „Naročito se povećao domet otkrivanja i identifikacije vazdušnih ciljeva“, kaže Rostec.

Letelica je naoružana topom GŠ-301 kalibra 30 mm, a takođe ima 12 tačaka gde može da se smeste navođene rakete vazduh-vazduh i vazduh-zemlja, kao i jedinice sa nevođenim raketama S-8 i S-13, ali i avionske familije KAB-250, KAB-500 i KAB-1500 bombe i druga municija.