SNAŽNA PORUKA ŠALENBERGA: Austrija će reći jasno „NE“ sankcijama protiv Rusije

AUSTRIJA će reći jasno „NE“ predlozima za gasne sankcije protiv Ruske Federacije, već usvojeni paketi sankcija EU su sveobuhvatni i možda će zahtevati pojašnjenje, izjavio je austrijski ministar spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg.

SNAŽNA PORUKA ŠALENBERGA: Austrija će reći jasno „NE“ sankcijama protiv Rusije
Foto: Piksabej

 - Rekao sam i ranije da o tome treba da razgovaramo na odgovarajući način, odnosno iza zatvorenih vrata, ali da – već smo usvojili šest velikih paketa sankcija, a sada možemo da razmišljamo o "zatvaranju rupa“, pojašnjenja. Ali dalji koraci, pre svega u energetskom sektoru, po pitanju gasa – biće jasno „ne“ Austrije. Već usvojeni paketi su sveobuhvatni“, rekao je ministar u intervjuu za Televizijski kanal ORF, odgovarajući na pitanje da li se stav Beča promenio u pogledu mogućeg jačanja sankcija Rusiji. Prema ministrovim rečima, potrebno je obezbediti da „mi sami ne budemo uvučeni u rat -  pa je taktika EU prema Rusiji „do sada bila ispravna, treba je i dalje slediti“.

Evropska komisija priprema nove sankcije Rusiji i o ovom predlogu bi mogla da razgovara sa stalnim predstavnicima zemalja EU u petak, javio je ranije Politiko, pozivajući se na evropske diplomate. 

Dan ranije, šef diplomatije EU Žozep Borelj zapretio je Rusiji novim sankcijama u slučaju referenduma u ​​LNR , DNR , Hersonskoj i Zaporoškoj oblastima .

Javna veća DNR i LNR apelovala su u ponedeljak na šefove republika Denisu Pušilinu i Leonidu Pasečniku sa inicijativom da se hitno održi referendum o pridruživanju Ruskoj Federaciji. Žalbu trenutno razmatraju šefovi DNR i LNR. 

U utorak se sa istim predlogom šefu regiona obratio javni savet Hersonske oblasti . Kasnije su se, sa zahtevom da se što pre održi referendum o pridruživanju Rusiji, obratili i šefu administracije Zaporoške oblasti Jevgeniju Balitskom , takva izjava je stigla od predsednika pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“. Vladimir Rogov i drugi članovi pokreta.

Novine Info/Novosti