SNAŽNI UDARI VETROVA, POPLAVE, TORNADA... Milioni Amerikanaca strepe od uragana (VIDEO)

VEĆ danima nad Meksičkim zalivom aktuelan je veoma snažan uragan Idalia. Ovaj uragan u narednim satima udariće o severozapadnu obalu Floride.

SNAŽNI UDARI VETROVA, POPLAVE, TORNADA... Milioni Amerikanaca strepe od uragana (VIDEO)
Foto: Printskrin/Društvene mreže/Tanjug

Inače, uragan Idalia prethodnih dana premeštao se kao oluja prve kategorije između Kube i meksičkog poluostrva Jukatan. Svojim perifernim delom ovim predelima doneo je olujne vetrove, vrlo obilne padavine i visoke plimne talase.

Ulaskom u Meksički zaliv, uragan je ojačao na kategoriju 3 i to zbog veoma toplih voda od 31°C.

Uragan već donosi veoma obilne padavine i olujne vetrove severnim i centralnim predelima Floride, dok se na obalu Meksilhog zaliva obrušavaju ogromni talasi, uz poplave.

U narednim satima uragan će pred ulazak na kopno ojačati na kategoriju 4 sa vetrovima i preko 220 km/h. Kao takav, svom snagom direktno će pogoditi severozapadnu obalu Floride, uz razarajuća dejstva. Na udaru uraganskih vetrova naći će se pored zapadne i severozapadne obale Floride i severni unutrašnji deo.

Pored uraganskih vetrova, očekuje se od 100 do 200 litara kiše po kradratnom metru, lokalno i preko 300 litara, uz katastrofalne poplave.

Od većih gradova, najjači udar uragana osetiće Tampa, uz vetrove od 100 km/h i vrlo obilne padavine i poplave.

Ulaskom na kopno, uragan će slabiti, ali će kao uragan prve kategorije preći preko severa Floride i kao takav doći će do juga Džordžije i šireg područja Atlante, da bi se potom kao snažna tropska oluja premeštao ka severozapadu i ka Atlantiku preko Južne i Severne Karoline, uz olujne vetrove, veoma obilne padavine i vioske talase, uz opasnost od poplava.

Inače, ceo potez od Floride preko Džordžije do Severne i Južne Karoline očekuje i opasnost od tornada.

Pred dolazak uragana, sa ugroženog dela evakusian je veliki broj ljudi, a mnogi su u skloništima.

Očekuje se da uragan pogodi više od 20 miliona ljudi.