Snažno granatiranje Belgorodske oblasti, ima poginulih

RAT u Ukrajini - 464 dan. Ruski predsednik Vladimir Putin istakao je da ne sumnja da će Rusija pobediti u Ukrajini i postati garant mira i bezbednosti za sve narode. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski tokom jučerašnje posete Moldaviji rekao je da je svaka zemlja koja se graniči sa Rusijom ugrožena i da mora da bude deo NATO-a. Ugrožena je stabilnost Starog kontinenta i Rusija je pretnja za susedne zemlje, poručili su lideri sa evropskog samita.

Snažno granatiranje Belgorodske oblasti, ima poginulih
FOTO: AP/Tanjug

Ukrajina granatirala luku u Berdjansku

Ukrajinska vojska granatirala je teritoriju luke u ruskom Berdjansku, a prema preliminarnim informacijama, u napadu nema poginulih niti je načinjena materijalna šteta.

U Kijevu stradao još jedan PVO sistem

Snažno granatiranje Belgorodske oblasti, ima poginulih

Ukrajinske snage su ponovo granatirale rusku Belgorodsku oblast i to više naselja odjednom, a u napadu ima poginulih i ranjenih, izjavio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

Kako je precizirao, nakon granatiranja saobraćajnice u Šebekinskom okrugu poginule su dve žene, a još dvoje ljudi je ranjeno.

Dronovi u Smolenskoj oblasti

Dve bespilotne letelice gađale su nekoliko energetskih objekata u Smolenskoj oblasti u Rusiji, saopštio je vršilac dužnosti regionalnog guvernera Vasilij Anohin.

On je na "Telegramu" napisao da su dva drona velikog dometa jutros rano izvršila napad na objekte kompleksa goriva i energije u selu Peresna i Divasi u okruzima Počinkovski i Smolenski.

Anohin je naglasio da niko nije povređen i da nije nanesena kritična šteta na objektima, prenio je "Sputnjik".

Prema njegovim rečima, na teren su već izašli timovi hitnih službi.

Nacionalni savet Švajcarske odbio predlog da se tenkovi Leopard 1, prebace u Ukrajinu

Ovo je objavila televizijska i radio kuća SRF. Ranije je švajcarski odbrambeni koncern RUAG podneo zahtev za prodaju 96 Leopard 1 nemačkoj kompaniji Rheinmetall radi naknadne isporuke opreme Kijevu.

Orban poziva da se spreči ukrajinska kontraofanziva

Premijer Mađarske Viktor Orban smatra da je neophodno sprečiti kontraofanzivu ukrajinske vojske jer će ona samo dovesti do novih žrtava, pre svega na strani Ukrajine. - Mislim da treba da uradimo sve da pre početka ukrajinske kontraofanzive ubedimo strane da je neophodan prekid vatre i mirovni pregovori, inače ćemo izgubiti mnogo ljudskih života - poručio je Orban. On smatra da će Oružane snage Ukrajine pretrpeti ogromne gubitke u slučaju masovnog napada.

- Velike strateške ofanzive su krvoproliće. Čak i neko poput mene, ko je služio u vojsci svega godinu i po i bez završene vojne akademije, zna da strana koja napada trpi tri puta više gubitaka od strane koja se brani. Za zemlju čije stanovništvo čini samo deo stanovništva protivničke zemlje – Rusija ima 130-140 miliona stanovnika, a Ukrajina verovatno negde između 30 i 40 miliona – pod takvim okolnostima pokretanje velike ofanzive je krvoproliće - rekao je mađarski premijer za radio „Košut“.

Ukrajinci formirali udarne trupe u Zaporožju

Ukrajinske snage završile su formiranje udarnih grupa za napredovanje u području Zaporožja, saopštio je predsednik pokreta "Zajedno smo sa Rusijom" Vladimir Rogov.

- Formiranje udarnih grupa ukrajinskih militanata završeno je u području Zaporožja. Kasnije ću objaviti više detalja o njihovom broju i sastavu, kao i o smeru planiranih napada - napisao je Rogov na "Telegramu".

Oboreno nekoliko dronova kod Kurska

Nekoliko ukrajinskih dronova oboreno je blizu ruskog grada Kurska, izjavio je guverner Kurske oblasti Roman Starovojt.

On je pozvao meštane da ostanu mirni, naglasivši da je Kursk, koji je na granici sa Ukrajinom, pod snažnom zaštitom ruske vojske.

Izjava Starovojta usledila je nakon što je na nekoliko kanala na "Telegramu" objavljeno da su se iznad grada čule eksplozije.

Kanal "Maš" objavio je neprovereni video-snimak na kojem se vidi kako sistem protivvazdušne odbrane ispaljuje projektil ka nebu.

Napad dronovima na ruske energetske objekte u Smoljenskoj oblasti

Dva drona izvršila su napad na energetske objekte u ruskokj Smoljenskoj oblasti, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora regiona Vasilij Anohin.

Kako je rekao, napad je izvršen oko tri sata posle ponoći po lokalnom vremenu u mestu Peresna i Divasi, međutim, u napadima niko nije stradao niti je načinjena materijalna šteta.

Ukrajinci pokušavaju da vrate položaje u pravcu Krasno-Limana

Ukrajinska vojska je u tri navrata pokušala da povrati izgubljene položaje na krasno-limanskom pravcu, međutim, nakon uzvratne paljbe ruske artiljerije ukrajinske snage su pretrpeli gubitke, izjavio je portparol ruske grupacije „Centar“ Aleksandar Savčuk.

- Protivnik je pretrpeo teške gubitke i potom se povukao. Takođe, ruska avijacija je bombardovala i borbene položaje ukrajinske vojske u rejonima Serebrjanka, Kremena, Červona Dibrova - dodao je.

U toku snažna razmena artiljerijske vatre

U toku je snažna razmena artiljerijske vatre između ruskih i ukrajinskih snaga na severu Donjecke Narodne Republike, saopštio je stariji oficir ruske artiljerijske baterije.

On je rekao i da njegova jedinica u tom pravcu svakodnevno izvede oko 10 „izlazaka na teren“ sa ciljem da se suzbije vatra protivnika.

Dodao je i da je cilj da se približe na udaljenost od tri kilometra od protivnika kako bi gađanja postala preciznija i efikasnija.

Rusija ove godine formira dve nove armije i dva vojna okruga

U Oružanim snagama Rusije ove godine će biti formirane dve armije, armijski korpus, nova vojna pomorska oblast, pet divizija, 26 brigada i dva vojna okruga, saopštio je zamenik načelnika Generalštaba ruske vojske, general-pukovnik Evgenije Burdinski.

- U 2023. godini potrebno je blagovremeno obezbediti organizacionu i kadrovsku podršku za formiranje kombinovane i vazdušne armije, armijskog korpusa, Azovskog pomorskog okruga, pet divizija i 26 brigada, kao i formiranje Moskovskog i Lenjingradskog vojnog okruga - navodi Burdinski u članku za časopis „Vojni komesarijati Rusije“.

Po njegovim rečima, u kratkom roku moraju biti završeni zadaci povećanja brojnosti Oružanih snaga Rusije u 2023. godini.

Ukrajinci koriste „kombinovanu taktiku“

Ukrajinska vojska je na zaporoškom pravcu počela da koristi „kombinovanu taktiku“, svojevrsnu mešavinu „sovjetske škole“ i onoga čemu obučava NATO, izjavio je komandant ruskog bataljona „Krim“.

Kako je objasnio, ukrajinske snage počele su više da koriste pokretne grupacije koje se kreću na pikapovima.

- Međutim, reljef ove teritorije onemogućava ukrajinskim snagama da jednostavno ulete u našu teritoriju - dodao je.

Eksplozije u Kursku, dejstvuje ruski PVO

Novi udari na Kijev

Širom Ukrajine proglašena je rano jutros vazdušna opasnost zbog ruskih raketnih udara, ali je nakon nekoliko sati od napada ukinuta za veći deo zemlje, uključujući i glavni grad Kijev, čiji su zvaničnici saopštili da je odbrana oborila više od 30 ruskih raketa i dronova.

Moskva je od početka maja izvela oko 20 odvojenih napada raketama i dronovima na ukrajinske gradove. Vojne vlasti Kijeva su na Telegramu saopštile da je Rusija istovremeno lansirala bespilotne letelice i krstareće rakete, prenosi Rojters.

- Prema preliminarnim informacijama, više od 30 vazdušnih ciljeva različitih tipova otkriveno je i uništeno u vazdušnom prostoru iznad i oko Kijeva od strane snaga protivvazdušne odbrane - navodi se u saopštenju.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, koji je ranije prijavio dva odvojena talasa napada, napisao je na Telegramu da nije bilo poziva za spasilačke službe. Ukrajina tvrdi da njena odbrana obara većinu ruskih raketa i dronova, navodi Rojters.