ŠOKANTNA PREDVIĐANJA DANSKE BANKE: „Kraj puta“ - Sakso banka objavila senzacionalne prognoze za narednu godinu

DANSKA „Sakso banka“ objavila je 10 „senzacionalnih predviđanja“ za 2024. godinu u prognozi pod nazivom „Kraj puta“.

ŠOKANTNA PREDVIĐANJA DANSKE BANKE: „Kraj puta“ - Sakso banka objavila senzacionalne prognoze za narednu godinu
Foto: Piksabej

-Naše šokantne prognoze za 2024. godinu pokazuju kako se svet bliži kraju 'stare normalnosti' i kako nove tehnologije rešavaju stare probleme, istovremeno stvarajući nove, možda i opasnije dileme, navodi se u objavi.

KRAJ KAPITALIZMA U SAD

Jedna od najvažnijih prognoza za narednu godinu je „odustajanje od kapitalizma“ u SAD zbog nerazumne ekonomske politike. Prema mišljenju stručnjaka, Vašington je primoran da stalno povećava budžetsku potrošnju uoči izbora 2024. godine kako bi podržao ekonomiju i izbegao nemire u društvu.

-Kada deficit budžeta SAD prelazi 10 odsto BDP-a, Vlada očajnički želi da stimuliše potražnju za državnim obveznicama SAD. Pod velikim pritiskom Bele kuće, Kongres oslobađa prihode od državnih obveznica od poreza, konstatuju analitičari.

Po njihovom mišljenju, ta mera označava kraj kapitalizma.

-Novac prelazi od privatnih korporacija državi, a vlasništvo nad rizičnijom imovinom postaje sve skuplje, objašnjavaju stručnjaci „Sakso banke“.

Navodi se da niži troškovi zaduživanja guše društvene nemire, ali da će taj potez biti praćen „dugim periodom nacionalizacije i državnog mešanja u važne grane industrije“.

POBEDNIK NA PREDSEDNIČKIM IZBORIMA

Eksperti „Sakso banke“ očekuju da će Robert Kenedi Mlađi pobediti na predsedničkim izborima u SAD 2024. godine.

-Njegova populistička platforma protiv ratnohuškačkih demokrata i korporativnih elita nailazi na odjek kako kod nezadovoljnih tradicionalnih pristalica demokrata, tako i kod pristalica Trampa, navodi se u prognozi.

Kako se navodi, to će se dogoditi usled širenja recesije i slabljenja partijskih kandidata u SAD.

-Javnost povezuje loše upravljanje Bajdena geopolitičkom situacijom u Ukrajini i na Bliskom istoku sa rastom cena nafte, osnovnih potrepština i renti, pojašnjavaju analitičari.

Što se tiče Trampa, eksperti smatraju da će njegova podrška oslabiti zbog narcisoidnosti pomenutog kandidata.

Stručnjaci smatraju da nova politička era u SAD počinje naglim udaljavanjem od plutokratije, jer birači zahtevaju da se okonča nejednakost, nepravda u društvu i večni ratovi.

DVE GLOBALNE KRIZE I RAST CENA NAFTE

Pored toga, banka upozorava na dve globalne krize u 2024. godini. Jedna će biti povezana sa dipfejkovima koje generiše veštačka inteligencija, a druga sa epidemijom gojaznosti.

Stručnjaci takođe prognoziraju da će sledeće godine doći do rasta cena nafte do 150 dolara po barelu.

-Ohrabrena rastom cena sirove nafte, Saudijska Arabija diže buku na međunarodnoj sceni pošto će prestolonaslednik Muhamed bin Salman uspeti da stvori Svetsku ligu šampiona nakon što otkupi franšizu Lige šampiona od UEFA, predviđaju stručnjaci.

„Sakso banka“ svake godine objavljuje „šokantna predviđanja” koja se uglavnom tiču niza malo verovatnih i potcenjenih događaja koji bi mogli da izazovu snažan „udarni talas“ na finansijskim tržištima.