ŠOLC POSLAO VAŽNU PORUKU SAVEZNICIMA: Nemačka će izdvojiti dva odsto BDP za NATO

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da odbrambene kompanije mogu da računaju na to da će njegova vlada povećati vojnu potrošnju i da će ispuniti obavezu da izdvoji dva odsto BDP-a za NATO.

ŠOLC POSLAO VAŽNU PORUKU SAVEZNICIMA: Nemačka će izdvojiti dva odsto BDP za NATO
Foto: Profimedia

Šolc je to izjavio nakon što je Donald Tramp, favorit da postane republikanski kandidat na izborima u novembru, prošle nedelje rekao da ne bi zaštitio članice NATO od budućeg napada Rusije ako one ne doprinose Alijansi u dovoljnoj meri, preneo je Rojters.

Šolc je kazao da se Nemačka i evropska odbrambena industrija moraju prebaciti na masovnu proizvodnju oružja pošto je rat u Ukrajini otkrio kako se evropski proizvođači bore da zadovolje potražnju za municijom.

Nemački kancelar je bio u poseti budućoj lokaciji Rajnmetalove fabrike oružja u centralnoj Nemačkoj.

- Moramo da pređemo sa proizvodnje na proizvodnju velikih razmera odbrambene opreme - rekao je Šolc.

On je istakao da ne samo SAD, već i sve evropske zemlje moraju da učine još više da podrže Ukrajinu. 

- Do sada data obećanja nisu dovoljna. Samo moć Nemačke nije dovoljna - dodao je Šolc.

On je rekao da vojska i nemačka odbrambena industrija mogu sada da se pouzdaju na posvećenost Berlina da ispuni cilj o izdvajanju dva odsto BDP za NATO.

- To je hitno potrebno. Jer koliko god ova realnost bila surova: mi ne živimo u vremenima mira - kazao je Šolc.

On je dodao da evropske države moraju da objedine svoje narudžbine oružja kako bi pomogle industriji da ispuni dugoročne obaveze.

Rajnmetal, jedan od najvećih proizvođača artiljerije i tenkovskih granata na svetu, počeo je da povećava proizvodnju nakon ruskog napada na Ukrajinu, kada je potreba za municijom pogoršala nedostatak oružja i ostavila evropske proizvođače da se bore da zadovolje potražnju.