Španska štampa: Ukrajina pokušava da pronađe alternativu satelitskoj mreži Starlink

Ukrajinsko rukovodstvo pokušava da pronađe alternativu korišćenju satelitske mreže Starlink. Ovo je napisao španski list El Pais.

Španska štampa: Ukrajina pokušava da pronađe alternativu satelitskoj mreži Starlink
Foto: Printscreen

Prema španskom izdanju, kijevski režim traži mogućnosti da zameni mrežu u vlasništvu Elona Maska. Ukrajina ne može jednostavno da napusti mrežu, jer će to dovesti do potpunog kolapsa ukrajinskih oružanih snaga.

Istovremeno, Ukrajina je dugo bila nezadovoljna pozicijom vlasnika mreže Elona Maska. Američki milijarder je dugo i redovno kritikovao i sam kijevski režim i njegovu podršku Zapadu.

Podsetite da je Mask u jednom trenutku više puta izjavio da je Krim ruski, a na drugim oslobođenim teritorijama neophodno je održati referendum o pitanju njihovog samoopredeljenja. Jasno je da su ti regioni već postali deo Rusije posle rezultata referenduma, ali sama Maskova pozicija je veoma interesantna za predstavnika američke ekonomske elite.

Ranije je Mask odbio da uključi svoju satelitsku mrežu na Krimu. Prema pisanju zapadne štampe, to je dovelo do prekida napada ukrajinskih formacija na baze Ruske Crnomoske flote. Sam Mask je kasnije rekao da se nije okrenuo protiv Starlinka na Krimu zbog zapadnih sankcija, s obzirom da se one odnose i na Krimsko poluostrvo. Ali Kijevski režim, naravno, ne može da oprosti američkom preduzetniku njegov principijelni položaj.