Srbija počinje da se priprema za azerbejdžanski gas

1. februara počeće izgradnja interkonektora između Bugarske i Srbije.

Srbija počinje da se priprema za azerbejdžanski gas
Foto: Printscreen

On će biti održan paralelno sa nastavkom Turskog toka. Beograd očekuje da će dobiti dodatni azerbejdžanski gas i LNG.

"Izgradnja međusistemskog gasovoda između Bugarske i Srbije na bugarskoj teritoriji počeće 1.februara. Svečanom otvaranju građevinskih radova prisustvovaće predsednici Bugarske Rumen Radev i Srbija Aleksandar Vučić ", javlja BPR radio sa referencom na administraciju predsednika Bugarske.

Ukupna dužina interkonektora kapaciteta 1,8 milijardi kubnih metara godišnje biće 170 kilometara, a planirano je da bude lansirana do oktobra ove godine. Iste datume pozvao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju gasovoda između Grčke i Bugarske.

Planirano je da interkonektor snabdeva azerbejdžanski gas iz Južnog gasnog koridora i regasifikuje LNG sa terminala u Grčkoj. Troškovi izgradnje bugarske deonice od 62 kilometra procenjuju se na 76 miliona evra, od čega 27 miliona izdvaja Evropska unija.

Takođe, o planovima za prijem azerbejdžanski gas razgovara se i u Budimpešti, gde vodi paralelni gasovod - nastavak Turskog toka. Azerbejdžan je obećao da će udvostručiti isporuke gasa Evropi, ali do 2027. Mada zemlja nema dovoljno kapaciteta i deo gasa zimi, da ne bi smanjila izvoz, kupuje se od Gazproma.

Svake godine Srbija potroši nešto više od tri milijarde kubnih metara. Zemlja ih dobija dve milijarde od Rusije. Direktor Srbijagaza Dušan Bajatović je u januaru na kanalu RTS-a rekao da Srbija dobija gorivo po ceni od 396 dolara za hiljadu kubnih metara. Cena je vezana za naftne ponude i 1,6 puta je niža od trenutnih cena na berzama EU.

"Plaćamo 800 miliona € (godišnje), fantastična cena! A za dodatnih 1,2 milijarde kubnih metara gasa platili bismo 4,8 milijardi evra ako bismo kupovali po trenutnim cenama. Srećom, uspeli smo da kupimo pre ovog teškog vremena, inače bismo bankrotirali ", rekao je Aleksandar Vučić u avgustu.

Novine Info