Šta će se desiti ako Rusija aktivira nuklearnu bombu u svemiru?

U pozadini priče o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja zbog situacije oko Ukrajine, američki list Vašington post objavio je članak u kojem govori o tome šta bi moglo da se dogodi ako Rusija iznenada aktivira nuklearnu bombu u svemiru.

Šta će se desiti ako Rusija aktivira nuklearnu bombu u svemiru?
Foto: Piksabej

S tim u vezi, publikacija je podsetila da su u februaru ove godine u američkom Kongresu date izjave o "ozbiljnoj pretnji nacionalnoj bezbednosti" koju predstavljaju aktivnosti ruskog satelita Kosmos 2553. Vašington je saopštio da satelit sprovodi testove koji bi mogli da dovedu do pojave nuklearnog oružja u orbiti u svemiru.

U publikaciji se ističe da, iako u svemiru još uvek nema takvog oružja, takve ideje su već prestale da budu naučna fantastika.

"Pa kako bi izgledala nuklearna eksplozija u svemiru, a kakav bi bio efekat?", pitaju autori Vašington posta.

Da bi odgovorila na ovo pitanje, publikacija kao primer navodi eksploziju u svemiru koju su izveli Amerikanci 1962. Onda su Sjedinjene Države detonirale nuklearnu bombu od 1,4 megatona u svemiru u testu zvanom Starfish Prime. 

Eksplozija bombe stvorila je snažan elektromagnetni puls i oslobodila pojas radijacije koji je mesecima okruživao Zemlju.
Onesposobila je trećinu od 24 satelita u orbiti u to vreme, oštetila električnu mrežu i oborila ulična svetla na Havajima. U izveštaju Ministarstva odbrane ističe se da su njegovi "intenzivni" rafali osvetlili "veoma veliku oblast Tihog okeana".

Danas je niska Zemljina orbita mnogo prometnija: ona je dom hiljadama satelita koji podržavaju moderan život na našoj planeti.

Nuklearna eksplozija u svemiru može prouzrokovati neselektivnu štetu, sa eksplozijom sposobnom da onesposobi mnoge sisteme, od internet usluga do vojnih sistema za rano upozoravanje koji prate lansiranje raketa

- piše u materijalu publikacije.

Prema rečima eksperata, stotine satelita bi moglo da izgubi mogućnost prilagođavanja položaja, zbog čega će se sudariti jedni sa drugima. To će dovesti do svemirskih ostataka koji putuju brzinom većom od 10.000 km/h (16.000 km/h), što će se srušiti na hiljade drugih satelita i stvoriti kaskadni efekat poznat kao Keslerov sindrom.

Neki od ostataka će izgoreti u atmosferi, ali u najgorem scenariju, Zemlja će biti obavijena oblakom svemirskih ostataka, vraćajući decenijama unazad tehnologije koje sada uzimamo zdravo za gotovo i onemogućavajući letove u ljudskom svemiru.

Sa većom snagom i znatno većim zagušenjem u niskoj zemljinoj orbiti nego šezdesetih godina prošlog veka, nuklearna eksplozija bi bila krajnje razorna, uništavajući glavnu komponentu globalne satelitske infrastrukture

- rekao je Grant Tremblaj, potpredsednik Američkog astronomskog društva, astrofizičar sa Univerziteta Harvard.