Šta se dešava u Bahmutu - Institut za proučavanje rata protivreči Rusima, Kijev doneo drastičnu odluku

RAT u Ukrajini danas je ušao u 382. dan. I dalje traju žestoke borbe u Bahmutu. Komandant ukrajinskih kopnenih snaga general Aleksandar Sirski rekao je da odbrana tog grada pomaže Kijevu da dobije na vremenu, kako bi prikupili rezerve pred početak prolećne kontraofanzive.

Šta se dešava u Bahmutu - Institut za proučavanje rata protivreči Rusima, Kijev doneo drastičnu odluku
Foto: Profimedia/Ilustracija/Google maps

Drastično povećanje vojnog budžeta Ukrajine

Državni budžet Ukrajine za 2023. biće izmenjen u martu, a vojni rashodi biće povećani za više od 13,5 milijardi dolara, izjavio je u nedelju poslanik Vrhovne rade Jaroslav Železnjak.

Ranije je Železnjak izvestio da su u februaru budžetski izdaci Ukrajine bili veoma visoki i iznosili su 6,1 milijardu dolara.

- Planirano je da se budžet za 2023. ponovo promeni. Vojna potrošnja biće povećana za više od 500 milijardi grivni (13,5 milijardi dolara). Ovo je najveće povećanje budžeta u istoriji Ukrajine. Promene su planirane ovog meseca - napisao je zamenik u telegram kanalu.

Testiranje teškog ruskog mitraljeza "Kord"

Uzbuna za vazdušnu opasnost u Ukrajini

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

Institut za proučavanje rata o borbama u Bahmutu

Američka privatna analitička kuća Institut za proučavanje rata saopštila je da ruske snage nisu napredovale u Bahmutu 11. marta.

Portparol istočne grupacije Oružanih snaga Ukrajine Sergej Čerevati je 11. marta izjavio da su ruske snage izgubile više od 500 vojnika tokom proteklog dana u Bahmutu. Među žrtvama je 221 poginuli i 314 ranjeni, navodi Čerevati.

Akar o produženju prehrambenog sporazuma

Ankara računa na pozitivnu odluku Moskve i Kijeva da produže prehrambeni sporazum koji ističe 18. marta, izjavio je turski ministar odbrane Hulusi Akar.

- Računamo na pozitivnu odluku strana da produže ovaj sporazum. Ovo je veoma važno u pogledu prehrambene bezbednosti i strane razumeju ovu odgovornost - rekao je Akar u intervjuu turskim medijima.

Maročko: Jurišne grupe "Vagnera" zauzele povoljne položaje

Jurišne grupe "Vagnera" zauzele su povoljne pozicije na teritoriji Bahmutskog kombinata za preradu metala u industrijskoj zoni Bahmuta, napisao je na svom Telegram kanalu vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

- U selu Artemovsk, jurišne grupe su zauzele povoljne položaje na teritoriji Artemovskog kombinata za preradu metala u industrijskoj zoni. Taj položaj omogućava kontrolu kretanja neprijatelja, a takođe stvara dobru odskočnu dasku za dalje napredovanje naših trupe - rekao je Maročko.

Izveštaj Generalštaba OS Ukrajine

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine izvestio je 12. marta da je Rusija izgubila 159.090 vojnika u Ukrajini od početka rata.

Prema izveštaju, Rusija je izgubila 3.466 tenkova, 6.769 borbenih oklopnih vozila, 5.348 vozila i rezervoara za gorivo, 2.487 artiljerijskih sistema, 493 višecevna raketna sistema, 259 sistema protivvazdušne odbrane, 304 aviona.

Maročko tvrdi da se Ukrajinci ukopavaju

U pravcu Krasnog Limana ukrajinske snage bezbednosti prelaze u defanzivu, jačaju svoje pozicije i štite teritoriju, rekao je za RIA Novosti potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko, pozivajući se na sopstvene izvore.

- Da bi obnovio borbenu gotovost jedinica i ojačao odbrambene položaje, neprijatelj svoje glavne napore usmerava na zaštitu i odbranu ranije okupiranih područja i inžinjerijsko popremanje položaja - tvrdi on.

Prema rečima Maročka, ukrajinske trupe aktivno sprovode fortifikacione radove u oblastima sela Terni, Zarečnoje i Jampolj.

Kraken uništio dve nadzorne stanice "Murom"

Jedinica specijalnih snaga ukrajinske vojne obaveštajne službe Kraken saopštila je da je uništila dve vojne nadzorne stanice "Murom" u Kurskoj i Brjanskoj oblasti Ruske Federacije.

Na video snimku koji je objavljen vidi uništenje nadzornih stanica protivtenkovskim navođenim projektilima.

edna karaula nalazila se u selu Krupec u Kurskoj oblasti, oko sedam kilometara od ukrajinske granice. Druga karaula je uništena u selu Troeborotnoje u Brjanskoj oblasti, tri kilometra udaljenom od granice. Stanice su vršile nadzor 15 kilometara duboko u ukrajinsku teritoriju, navodi vojska.

Kuleba o zapadnim isporukama oružja

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao je Nemačku u intervjuu objavljenom u nedelju da ubrza snabdevanje municijom i počne da obučava ukrajinske pilote na zapadnim borbenim avionima.

Kuleba je za list Bild am zontag rekao da je nedostatak municije bio problem "broj jedan" u pokušaju Ukrajine da odbije rusku vojsku.

On je dodao da su mu nemački proizvođači oružja prošlog meseca na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji rekli da su spremni da isporuče, ali da čekaju da vlada potpiše ugovore.

- Dakle, problem je u vladi - rekao je Kuleba. Ukrajinski ministar je jasno stavio do znanja da ne očekuje da će zapadni saveznici Ukrajini u skorije vreme dati borbene avione koje je tražila.

On je, međutim, rekao da ukrajinske pilote ipak treba obučiti, kako bi bili spremni kada ta odluka bude doneta, piše list. Ako bi Nemačka obučavala ukrajinske pilote, to bi bila "jasna poruka njene političke uključenosti", rekao je on.

Kuleba je takođe rekao da će Ukrajina nastaviti da brani grad Bahmut, žarište ruskih napada u poslednjih šest meseci.

- Ako bismo se povukli iz Bahmuta, šta bi se to promenilo? Rusija bi zauzela Bahmut i potom nastavila ofanzivu na Časiv Jar, tako da bi svaki grad iza Bahmuta mogao da doživi istu sudbinu.