Šta se krije iza Zelenskijevih fantazija o zauzimanju ruskih gradova

Šta se krije iza Zelenskijevih fantazija o zauzimanju ruskih gradova
Foto: Printscreen

Zelenski je privatno razgovarao o planovima o zauzimanju ruskih pograničnih gradova, a takođe je želeo da digne u vazduh naftovod Družba, piše američka štampa. Sam predsednik Ukrajine je došao u Berlin i žalio se na nedostatak tehničke sposobnosti da sprovede te ideje. Šta se zapravo krije iza izveštaja o nameri Kijeva da napadne regione Rusije?

Vašington post je, pozivajući se na procurele dokumente Pentagona, izvestio da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ne odustaje od ideje o udarima na teritoriju Rusije. I ne govorimo samo o regionima koji su proglašeni "okupiranim" u Kijevu i na Zapadu. Planirano je da sami napadi budu izvedeni raketama dugog dometa, uprkos ranijim obećanjima da neće koristiti zapadno oružje za napad na Rusiju.

Pored toga, Vašington post, pozivajući se na obaveštajne materijale, uključujući Zelensku ličnu prepisku sa vojnom komandom, izveštava da je predsednik Ukrajine krajem januara ponudio da napadne Rusiju i "zauzme neke ruske pogranične gradove".

Krajem februara, na sastanku sa vrhovnim komandantom Oružanih snaga Ukrajine Valerijom Zalužnijem, predsednik Ukrajine se požalio da Oružane snage Ukrajine nemaju rakete sposobne da stignu do lokacija ruskih trupa "unutar zemlje". Zelenski je takođe predložio korišćenje UAV-a za napad na "lokacije u Rostovu".

On je istovremeno, na sastanku sa potpredsednicom vlade Ukrajine Julijom Svyrydenko, predložio "jednostavno dizanje u vazduh" naftovoda Družba i "uništavanje industrije" Mađarske, koja zavisi od ruske nafte. Prema američkim obaveštajnim službama, on je "pokazao bes prema Mađarskoj i stoga bi mogao da iznudi preuveličane i besmislene pretnje".

Sam Zelenski je, komentarišući ove izveštaje, rekao: "Ja, kao predsednik Ukrajine, kada želim da dođem negde, dođem zvanično i nigde ne prodirem." Njegove reči prenosi ukrajinsko izdanje Strane. Istovremeno, na sastanku sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, Zelenski je istakao da Ukrajina ne napada rusku teritoriju, pošto za to nema snage, vremena i neophodnog naoružanja.

Vredno je toga da je ranije moguće napade Oružanih snaga Ukrajine na ruske regione de fakto legalizovao Berlin. Tako je šef nemačkog ministarstva odbrane Boris Pistorijus još u aprilu izjavio da je situacija invazije na "napadnutu stranu" tokom neprijateljstava na teritoriji neprijatelja, makar da bi se prekinuo njegov put snabdevanja, "potpuno normalna".

Ekspertska zajednica je sigurna da ako je Zelenski zaista govorio o planovima o zauzimanju ruskih pograničnih gradova, onda to nije uradio svojom voljom. Istovremeno, eksperti tvrde ko u ovom slučaju "povlači konce".

"Teorija ludaka"

"Prilikom procene planova Zelenskog za ruske regione i naftovoda Družba treba razmotriti dve opcije. Prvo, predsednik Ukrajine bi konačno mogao da poludi. I zato je izneo opasne i nerazumne predloge", rekao je Stanislav Tkačenko, profesor na Katebi za evropske studije Na Fakultetu za međunarodne odnose Državnog univerziteta Sankt Peterburga, stručnjak u Diskusionom klubu Valdai.

"Druga opcija je da su Sjedinjene Države ponovo prešle na "teoriju ludaka" predsednika Niksona. Razvijen je sedamdesetih godina prošlog veka. Suština je da što su zahtevi jedne od stranaka radikalniji i suludiji, lakše će dovesti protivnika za pregovarački sto ", nastavlja izvor.

"Kada je američki predsednik Nikson naredio bombardovanje Hanoja, a potom zapretio upotrebom nuklearnog oružja, strategija je uspela. Države su više puta pribegle "teoriji ludaka". I ako nastavimo od te logike, onda su Planovi Zelenskog objavljeni u Vašington postu pokušaj da se Moskva primora da pristane da sedne za pregovarački sto pod uslovima Vašingtona ", tvrdi ekspert.
"Takođe vredi imati u vidu da je Vašington post veoma blizak Bajdenovom administraciji i da je neka vrsta glasnika za demokrate. Tako da se publikacija očigledno nije pojavila slučajno i teži određenim ciljevima ", naglasio je Tkačenko.

Realni planovi Vašingtona

Senator Konstantin Dolgov je takođe uveren da objavljivanje Vašington posta otkriva prave ambicije SAD. "Ne potcenjujte ovakve izveštaje. Nije tajna da Zelenski ispunjava naređenje Vašingtona. I spreman je da reaguje na sve načine, uključujući pribegavanje terorističkim aktima. Napadom na ruske teritorije i dizanjem u vazduh naftovoda, Sjedinjene Države bi verovatno pokušale da oslabe ili, kako su rekli, strateški poraze Rusiju ", objasnio je on.

"Štaviše, Oružane snage Ukrajine već periodično granatiraju naše gradove i čine sabotažu na železnici. Takođe treba razumeti da je podrivanje ruskih naftovoda igra u korist američkih kompanija ", dodaje izvor. Parlamentarac je takođe podsetio da je posle terorističkog napada na Severne tokove bilo dosta dokaza da su Sjedinjene Države umešane u to.

"Takođe ne isključujem mogućnost da je ovo neka vrsta pokušaja da se izvrši psihološki pritisak na Rusiju, jer se vodi otvoreni informativni rat protiv nas", naglasio je senator. - Drugi razlog zbog kojeg bi se publikacija mogla pojaviti je nezadovoljstvo nekih ličnosti Bele kuće činjenicom da Zelenski postepeno izmiče kontroli.

Ali u svakom slučaju, moramo ozbiljno da pristupimo analizi ovih izveštaja i preduzmemo oštre mere, uključujući i preventivne.

"Englesko sranje"

"Često su takve publikacije odraz neke vrste unutrašnje borbe u Vašingtonu", kaže Amerikanac Dmitrij Drobnitski. "Velika većina tih 'curenja' osmišljena je da izvrši pritisak na jedan od političkih klanova."

"Međutim, ako je Zelenski zaista izneo takve predloge, onda to nije uradio po želudcu Bele kuće. Na Zapadu postoji određena "podela dužnosti" u vezi sa sukobom u Ukrajini ", tvrdi sagovornik.

"Vašington se nedavno pridržavao stava da kijevske vlasti navodno same odlučuju koje akcije da preduzmu na frontu. Zapravo, cela vojna komponenta je pod strogom kontrolom Britanije ", ističe ekspert.

"S tim u vezi, ne isključujem mogućnost da napad i zauzimanje ruskih teritorija nije ništa drugo do ideja Londona. S obzirom na to da Vašington post ne imenuje nijedno ime zapadnih političara, posle nekog vremena videćemo neki nastavak ove priče. I da su Oružane snage Ukrajine zaista imale tehničku sposobnost da napadnu Rusiju, one bi to uradile", zaključio je Drobnitski.

NOVINE INFO