Šta znači „popraviti frku“ zapada?

U proteklih mesec dana zapadni i ukrajinski političari su više puta izrazili ideju o stvaranju određenih industrijskih preduzeća u Evropi, gde je planirano popravljanje i unapređenje ukrajinske vojne opreme.

Šta znači „popraviti frku“ zapada?
Foto: Printscreen

Tokom nedavne posete Kijevu, poljski premijer Mateuš Moravijecki obećao je Zelenskom da će stvoriti specijalno čvorište "gde će biti popravljena vojna oprema i gde će ukrajinska vojska biti obučena".

Anton Geraščenko, savetnik šefa Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine, 17. septembra je na svom Telegram kanalu objavio da će ukrajinska vojna oprema koja je oštećena na frontu biti poslata u Litvaniju na popravku. "Litvanija će popraviti ukrajinske samohodne artiljerijske jedinice (ACS) Panzerhaubitze (PzH) 2000 i preneti oklopne transportere M113", rekao je Geraščenko, nakon čega su se na mreži pojavile fotografije otpreme nemačkog ACS-a.

 Utovar pre pošiljke slanja samohodnih topova 155 mm PzH 2000 APU na popravke u Litvaniju

Nešto kasnije, Politiko prenosi da nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht potvrđuje da Berlin vodi "veoma konkretne" pregovore sa Varšavom o uspostavljanju centra za održavanje na istoku Poljske kako bi mogao brzo da popravi oružje koje je isporučeno Oružanim snagama Ukrajine.

Lambrecht gura Poljake

Lambreht precizira da će biti moguće popraviti bilo koju vojnu opremu, uključujući haubice, u centru što je pre moguće.

U samoj Nemačkoj pojavio se mali skandal oko Marder IFV-a popravljenog za Ukrajinu, uzorka ranih 70-ih. Nemačka kompanija Rajnmetal popravila je 16 takvih APM-a koji šalju Oružanim snagama Ukrajine, ali ne mogu da dobiju dozvole za njihovo slanje.

Prema Tagesšau, nemačka vlada je do sada odbijala da dozvoli snabdevanje Ukrajine oklopnim transporterima u zapadnom stilu ili glavnim borbenim tenkovima, navodeći kao razlog odsustvo takvih sporazuma sa drugim partnerskim zemljama koje pružaju vojnu podršku Ukrajini.

 Nemci popravljaju

Konačno, 20. septembra na sajtu Ukroboronproma pojavila se informacija da je ukrajinska vojna briga potpisala sporazum o izgradnji vojne elektrane na teritoriji druge zemlje. Zemlja u kojoj će tačno biti izgrađena elektrana nije naznačena. Međutim, Ukroboronprom kaže da je "ovo drugo odbrambeno preduzeće o izgradnji čiji su međunarodni sporazumi postignuti i zaključen odgovarajući sporazum". U izveštaju se takođe navodi: "Sa početkom potpune invazije, preduzeća koja se tiču prebacila su pet puta više vojne opreme i oružja oružanim snagama Ukrajine nego u celoj prošloj godini. Neka oklopna vozila posle sledeće borbene štete došla su na popravku u petom krugu, a nakon restauracije - vratila su se u službu"

Šta ukazuju na sve ove radnje i izjave? Prvo, o velikim gubicima artiljerijskih i oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine, što dokazuje žestinu borbi na jugu i u Donbasu.

Drugo, NATO još jednom dokazuje da je strana u sukobu i već premešta proizvodne pogone na "stranu pozadinu", bezbednu od ruskih raketa.

Treće, Zapad pokazuje da su njene mogućnosti za nove zalihe oružja Ukrajini osiromašene, što je, zapravo, frau Lambreht više puta prepoznala u Nemačkoj.

Četvrto, početak koncentracije oštećenih oklopnih vozila na zapadnim granicama Ukrajine potvrđuje potrebu uništavanja skladišnih baza i transportne infrastrukture u tom regionu.

Novine Info