STAV IZ RUSIJE ŠOKIRA ZAPAD! Rusi videli nove uslove za učešće na Olimpijskim igrama i kolektivno uradili - ovo!

Imajući u vidu da je rat u Ukrajini ušao u treću godinu od svog početka, u februaru 2022, sve je veći broj sankcija sa kojima se susreće Rusije, pa i njeni sportisti. A pred ovogodišnje Olimpijske igre "Pariz 2024", desila se nesvakidašnja situacija - i to zbog novog uslovanjavanja sa kojima su se susreli Rusi koji žele na najveću svetsku smotru sporta.

STAV IZ RUSIJE ŠOKIRA ZAPAD! Rusi videli nove uslove za učešće na Olimpijskim igrama i kolektivno uradili - ovo!
FOTO: Tanjug/AP

Podsetimo, ruski sportista može da nastupi u Parizu isključivo u individualnim disciplinama, bez nacionalnih obeležja (grba i himne), samo uz "neutralnu zastavu" - belu (koja, inače, simbolizuje predaju).

Novi, nedavno utvrđeni propisi, predviđaju da Rusi (u ovoj stavki - i Belorusi) ne mogu da učestvuju na svečanoj ceremoniji otvaranja pariskih Igara, uz to moraju da pristanu da se u tabelama osvajača medalja neće upisivati učinci ruskih i beloruskih olimpijaca, a na sve to, ti "neutralni sportisti" - dužni su i da potpišu izjavu o učešću u kojoj se obavezuju da će poštovati Olimpijsku povelju (uključujući i "mirovnu misiju olimpijskog pokreta"). Nadmetaće se uz sledeću himnu...

... i ovu zastavu, kako je to odlučio Međunarodni olimpijski komitet:

Kada su videli kakvi se sve uslovi postavljaju pred njih i njihove sunarodnike, svi ruski sportisti poreklom sa Krima rešili su da odbiju da učestvuju na pariskim Igrama.

O tome je javnost obavestio prvi čovek Krima, Sergej Aksjonov:

- Međunarodni olimpijski komitet je izdao olimpijske principe, postavši instrument političkog revanšizma i sređivanja računa sa zemljama koje se ne sviđaju Zapadu. To više i ne skrivaju! - poručio je Aksjonov.

Najveći ovogodišnji sportski spektakl je sve bliže (Olimpijske igre u Parizu se održavaju od 26. jula do 11. avgusta 2024. godine), a polako ali sigurno - Rusi od kojih se očekivalo da budu među najvećim asovima Igara u francuskoj prestonici, pokazuju svetu da im baš ne pada na pamet da se tek tako odriču svoje zemlje. Naravno, nisu svi na to spremni, a i sam predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin je istakao da svako od sportista ima slobodu da izabere da li će učestvovati ili ne pod aktuelnim uslovima (i nikome to neće biti zamereno ili zabranjeno), ali... Kada i osvajači olimpijskih medalja poruče svetskim sportskim moćnicima "Izvin'te, ali te vaše igre neću da se igram, jer ima nečeg većeg od neke nove medalje" - onda će, možda, ti moćnici i shvatiti "koliko je sati".

A i da ne shvate, jedno postaje jasno:

Pojedinim ruskim asovima, a sve ih je više kako se Igre bliže, ljubav prema domovini ostala je iznad onog za šta su se, individualno, pripremali celog života. Žrtva jeste ogromna, ali veće sile od ljubavi, ionako, nema.

Pratite NOVINE INFO vesti prema vašim interesovanjima na

Novosti Google News