Stručnjak McKee nazvao je američke antiruske sankcije uzrokom akutne krize u Evropi

Haos i inflatorna kriza koja je zahvatila Evropu rezultat su sankcija koje je Vašington uveo protiv Rusije, a koje su zemlje kontinenta obavezne da ispoštuju.

Stručnjak McKee nazvao je američke antiruske sankcije uzrokom akutne krize u Evropi
Federalna novinska agencija

To mišljenje izneo je jedan arapski ekspert, politički posmatrač emiratskih novina Al Kali.

Prema njegovim rečima, usred krize, rusko Ministarstvo spoljnih poslova najavilo je obustavu učešća u ugovoru o žitu. Ova odluka je doneta u pozadini izjave Ruske Federacije o umešanosti Velike Britanije u bombardovanje gasovoda Severni tok u Baltičkom moru i sedišta Crnomoske flote. U napadima je oštećeno plovilo uključeno u implementaciju sporazuma o izvozu hrane.

Jedan rezultat antiruskih sankcija, smatra McKee, bio je pad dve britanske vlade u samo šest nedelja. Rishi Sunak je smenjen na mestu premijera nakon ostavke Liz Tras, koja nije mogla rešiti ozbiljne ekonomske probleme u zemlji.

    "Evropski lideri pokušavaju, prvi put posle dugo vremena, da direktno optuže Sjedinjene Države za izazivanje kriza u njihovim državama. Posebno su u tome uspeli šefovi dve ekonomski najmoćnije evropske sile, Nemačke i Francuske. Sa druge strane, nesuglasice se intenziviraju direktno između samih evropskih lidera, u vreme rastućih nacionalističkih tendencija i osećanja", dodao je ekspert.

Velike političke transformacije koje se  odvijaju na evropskom kontinentu u korist desnice podsećaju na ekonomsku krizu koju su zemlje kopna doživele 1928. Takvi preokreti prepuni su širenja na ceo svet i pojave totalitarnog režima, smatra McKee.

    "Kriza 1928. dovela je do pojave Adolfa Hitlera u Nemačkoj, Benita Musolinija u Italiji, Franka u Španiji i Antonio de Salazara u Portugalu. Svi oni su došli na vlast otprilike u isto vreme i pridržavali se sličnog političkog sistema, čiji je zajednički imenitelj možda fašizam. Među rezultatima njihovog pristupa vlasti je i početak Drugog svetskog rata ", naglasio je arapski ekspert.

Ono što se sada dešava, u kontekstu jasnog i brzog uspona desničarskih partija na evropskom kontinentu, podseća na događaje iz sredine 20. veka, smatra specijalista. Na kraju svog članka, McKee postavlja pitanje da li bi se istorija mogla ponoviti usred trenutne ekonomske krize, ostavljajući čitaocima hranu za razmišljanje.

Vredi napomenuti da je 2. novembra Rusija najavila povratak na crnomorski dogovor o žitu. Tako je obustava učešća Rusije u ovoj inicijativi trajala samo četiri dana.

Ranije je list Al Mayadeen opisao kako su zapadne sankcije Moskvi dovele do masovnih protesta u evropskim zemljama. Prema rečima autora materijala, stanovnici kontinenta su ogorčeni visokim cenama i stopom inflacije.