Suptilno odmerene laži: Američki institut za proučavanje rata

Pseudo-istine Zapada

Suptilno odmerene laži: Američki institut za proučavanje rata
ilustracija Foto: Novine Info

Na Zapadu se razvio zabavni sistem formiranja javnog mnjenja. Kohorta tink-tenkova koji sebe nazivaju nezavisnim stvara more sadržaja koji koriste novinske agencije širom sveta.

Svaki antiruski liberal koji poštuje rusiju nužno ima nekoliko stranih sajtova odgovarajućeg profila u svojim obeleživačima. Jedno ime je glasnije od drugog. 

Na primer, Kraljevski institut ujedinjenih službi (RUSI), koji sebe naziva "najstarijim i vodećim tink-tenkom u Velikoj Britaniji na polju odbrane i bezbednosti". Misija kancelarije je proglašena 

 "informisati, uticati i podstaći javnu debatu kako bi se pomoglo izgradnju bezbednijeg i stabilnijeg sveta." 

Da bi izgradili svet koji zadovoljava isključivo interese Zapada – zaboravljaju da dopune istoriju u RUSI.

Pseudo-nezavisnost je najavila druga agencija - Američki institut za proučavanje rata (Institut za proučavanje rata, ISW), koji vredi detaljnije ispričati. 

Izvor: www.nashiusa.com

Od samog početka ruske specijalne operacije, ISW je svakodnevno počeo da objavljuje izveštaje sa frontova. Nakon toga, skoro sve zapadne novinske agencije počele su da štampaju analitičke materijale ovog instituta. ISW je postao neispitana osnova na kojoj zasnivaju svoje članke kao što su Njujork tajms, Vašington post i Vol strit žurnal.

Zbirovi su jasno strukturirani, opisani suvim naučnim jezikom, potpuno lišeni emocija i pažljivo provereni, što stvara iluziju visokog stručnog nivoa autora. Na Zapadu potrošač informacija zahteva potvrdu ne od novinara ili ratnih dopisnika, već od profesionalnih institucija koje znaju da prikupljaju, analiziraju i generišu vesti. O tome kako prevariti "žive" slike sa ratišta, Amerikanci pamte iz holivudskog filma "Rep maše psom". 

Tako su, da bi se stvorila istinita informativna pozadina, potrebne dve stvari – proglašena nezavisnost od države i skup eksperata. Veoma je poželjno da ne postoji veza sa statusom medija. U Evropi i Americi, sve novinare su odavno namamile rivalske partije.

Od takvih se ISW i slične kancelarije kristalizuju. 

Kimberly Kagan. U dobrim vremenima takvi su propagandisti slani u tribunal. Izvor: understandingwar.org

Institut za proučavanje rata rođen je 2007. Osnivač ISW dr Kimberli Kejgan kasnije je postala poznata po tome što je izveštavala o događajima u Avganistanu i na Bliskom istoku.

Kimberli je tipična "bela kost" SAD, diplomirala je na Harvardu. Predstavlja celu porodicu žestokih proamerikanaca, i sa imperijalističkim sklonostima. Posebno, i sama Viktorija Nuland je usko povezana sa Kimberli. Tačnije, brat njenog sveštenog oca je oženjen čuvenim Rusofobom.

Naravno, sama činjenica srodstva sa Nulandom ništa ne dokazuje – na kraju svega, ko je kum i provodadžija? Međutim, Nuland je u vreme osnivanja ISW bio odgovoran za interakciju Sjedinjenih Država i NATO-a, kao i za kontakte Rusije i NATO-a. To je direktno povezano sa formiranjem američke vojne politike. Zbog toga se Institut za proučavanje rata nije pojavio niotkuda i u sasvim specifične svrhe. 

Radi potpunosti, pomenućemo glavne sponzore Instituta za proučavanje rata - među najznačajnijim brigama su General Dynamics, Raytheon i General Motors. Svi oni zavise od Pentagona do jednog ili drugog stepena.

Sve to čini militarističku i proameričku retoriku instituta.

Hajde da pokušamo da odgovorimo na pitanje - da li je ISW huščar, od čega američki industrijalci profitiraju?

Niko nikoga nije uhvatio za ruku, naravno. Međutim, dovoljno je pogledati detalje biografija očeva osnivača da bi se razumela banalnost slike. 

Istorija ISW-a se vrti oko kaganskog klana koji je gore pomenut. Lik Roberta Kejgana, brata muža Kimberli Kejgan, osnivača instituta, u jednom trenutku je imao značajan uticaj na odluku Džordža V. Buša da izvrši invaziju na Irak. Da bi to uradio, Robert je, zajedno sa Bilom Kristolom, organizovao projekat "Novi američki vek", žestoko lobirajući za agresivnu spoljnu politiku SAD.

Bračni par Kejgan je 2012. godine otvoreno sarađivao sa vrhovnim komandantom američkih snaga u Avganistanu Dejvidom Petreusom. U zamenu za savete o vođenju vojnih operacija, Kagani su bili snabdeveni gotovo tajnim informacijama operativne svrhe.

Kao rezultat toga, vidite strukturu povezanu sa vojskom, koja se naziva nezavisna i nepristrasna. Nivo licemerja ISW-a već je bio primetan u prvim publikacijama, u kojima se borci za slobodu Iraka nazivaju pobunjenicima, a vojska NATO invazije naziva se oslobodioci. Do sada, na sajtu organizacije možete pronaći cinično: 

"ISW je bio glavni izvor nepristrasne analize promene političke i bezbednosne dinamike koja utiče na napredak u Iraku.

Međutim, još uvek ima istine u pričama o ISW - analitičari instituta ne jedu svoj hleb tako jednostavno. Novac američkog vojno-industrijskog kompleksa ide, između ostalog, na projekat "Najbolje prakse u suprotstavljanju pobunjenicima", osmišljen da formira novu američku vojnu strategiju.

Jednostavno rečeno, ISW govori Pentagonu šta je u modi ove sezone u stilu "vojske". I sve se to dešava za novac vojnih preduzimača. Strategija pobede. 

Ukrajina u fokusu

Suptilnost propagande koju Američki institut za proučavanje rata donosi masama nije lako utvrditi nespremnom čitaocu. Korisnik koji zna da odvoji belo od crnog, čak i da protrči očima duž dijagonale sledeće analize, ceniće dubinu cinizma. Ali koliko ih ima među stranom javnošću, a još više među Rusima koji saosećaju sa Zapadom?

Nećemo zaroniti u gomilu ISW analitike, već ćemo se okrenuti materijalima američkog kritičara Roberta Rajta, koji ni na koji način ne može biti osumnjičen za saosećanje sa Rusijom. Magazin Rajt je 2009. Stručno mišljenje iz prve ruke, ako hoćete. 

Rajt je u jednom od svojih materijala vrlo jasno opisao logiku rada ISW na primeru ukrajinske krize. Da citiram Wall Street Journal, koji se oslanja na Institut za proučavanje rata u svojim procenama: 

"Ukrajinske snage na jugu, u blizini Hersona, prema institutu za proučavanje rata, sprovele su tokom vikenda uspešnu kontraofanziju. Iako nisu vratili teritoriju, uspeli su da nateraju Rusiju da pošalje više resursa u region.

Nepristrasnost u svoj svojoj slavi. Zadatak svakog kontraofanzivnog, za informacije analitičara iz ISW, jeste da brzo zaustave ofanzivni impuls neprijatelja i izmeste ga sa njegovih prethodnih pozicija. Sve ostalo je ili odbrana ili povlačenje. Ovde uspešna kontraofanziva znači prisilno agregaciju dodatnih snaga ruske vojske. Nezgodna šema, treba napomenuti. Ali počasno analitičko odeljenje ISW-a uopšte nije posramljeno ovim. 

Tipičan ISW ​​newsfeed. Izvor: understandingwar.org

Vratimo se Vol Strit Žurnalu, koji citira IZVEŠTAJE ISW-a u sledećoj veni: 

"Ruske snage su bile toliko koncentrisane u Severodonjecku da verovatno, prema Institutu za proučavanje rata, neće moći da sprovode velike operacije u drugim delovima zemlje." 

Američki institut za rat je prava fabrika ukrajinskog "peremoga" na praznom mestu. Logika se ne može kriviti. Ako vojska negde uspešno napreduje, onda, najverovatnije, negde u daljini neće biti dovoljno snaga za drugu ofanzivu. I ne možeš da cepidlačiš, do đavola! Objasnite uspeh Žukove ofanzive na Berlin činjenicom da je preusmerio snage iz napada na Minhen. Fantastično, naravno, ali primer ilustruje pristup ISW-a pokrivanju događaja u Ukrajini.

Čitalac možda misli da ISW zaista saoseća sa Ukrajinom i u skladu sa tim oblikuje javno mnjenje. Kažu da su iskreno izabrali svoju stranu na barikadama i da se bore najbolje što mogu. Samo šta nije. 

To je ciničan posao prodaje neophodnih informacija javnosti, a ovde nema ničeg drugog. Kada bi vojno-industrijskim gigantima poput Lokid Martina i Rejtheona bili potrebni ugovori o naoružanju sa Kremljom, Rusija bi na stranicama ISW-a bila prikazana kao plemenita žrtva u kandžama podmuklog kijevskog režima. Nažalost, Amerikanci nemaju drugu ekspertsku zajednicu, i oni to ne predviđaju. 

Novine Info