SVE GORE VESTI ZA EU: Ukrajina prekida isporuku struje u države članice

ZBOG današnjih raketnih napada Ukrajina od 11. oktobra prekida isporuku električne energije u zemlje Evropske unije, saopštilo je Ministarstvo energetike Ukrajine na Tviteru.

SVE GORE VESTI ZA EU: Ukrajina prekida isporuku struje u države članice
Foto: N.Živanović

- Današnji raketni napadi su oštetili pogone za termogeneraciju i električne podstanice. Ukrajina je zato primorana da od 11. oktobra 2022. godine prekine izvoz električne energije kako bi stabilizovala elektroenergetsku mrežu - navodi se u saopštenju.

U Ministarstvu su istakli da je Kijev izvozio električnu energiju u EU, kao i posebnim linijama u Moldaviju i Poljsku.

Ranije je državna služba Ukrajine za vanredne situacije saopštila da je pet oblasti potpuno ostalo bez struje nakon jutarnjih napada, a ostatak regiona je delimično ostao bez električne energije. U kabinetu Vladimira Zelenskog su pozvali Ukrajince da u večernjim satima maksimalno smanje potrošnju energije, ne uključuju svetlo i ne koriste električne uređaje.

Ruska vojska je tokom jutra visoko preciznim oružjem dugog dometa gađala objekte vojne uprave, komunikacija i energetike Ukrajine. Pogođen je Kijev, Harkov, Odesa, Dnjepropetrovsk, Lavov, Ivano-Frankovsk, Ternopolj, Hmeljnick, Konotop i drugi gradovi i oblasti.

Novine Info/Sputnik

Pratite nas i putem android aplikacije  Preuzmi.