Svetski mediji o Putinovom govoru

Kraj zapadne hegemonije je nepovratan

Svetski mediji o Putinovom govoru
Foto: Printscreen

Svi svetski mediji komentarisali su govor Vladimira Putina na ceremoniji potpisivanja sporazuma o ulasku u Rusku Federaciju Narodnih republika Donjeck i Lugansk, regiona Zaporožje i Herson u Dvorani Svetog Đorđa Velike Palate Kremlj.

Nazivajući uključivanje četiri regiona u Rusiju "nezakonitom aneksijom", Prenosi Njujork tajms, Putin je rekao da je to "volja miliona ljudi... To je njihovo pravo, njihovo neotuđivo pravo."

Gazeta prenosi Putinovu izjavu: "Oni 'žele da nas vide kao koloniju'", rekao je gospodin Putin. Za njih je od kritičnog značaja da se sve zemlje odriču svog suvereniteta u korist Sjedinjenih Država." On je naveo dugačku listu zapadnih vojnih akcija koje se protežu vekovima, od britanskog Opijumskog rata u Kini u 19. veku do vatrenog bombardovanja nemačkih saveznika do ratova u Vijetnamu i Koreji. Prema njegovim rečima, Sjedinjene Države su jedine zemlje koje su koristile nuklearno oružje u ratu."

NYT ističe Putinove ključne reči koje su važne za dalje razumevanje: "Ljudi koji žive u Donjecku, Lugansku, Hersonu i Zaporožju postaju naši građani – zauvek ... Pozivamo kijevski režim da odmah prekine vatru i svu vojnu akciju.".

 "U kratkom televizijskom govoru u četvrtak, gospodin Putin... pokušao da se prikaže na pravoj strani istorije, tvrdeći da se "formira praveniji svetski poredak". "Unipolarna hegemonija se neumitno ruši", rekao je gospodin Putin. "To je objektivna realnost koju Zapad kategorički odbija da prihvati", rezimirao je svoj komentar.

Vašington post, koristeći uobičajeni pečat o "ilegalnoj aneksiji" i "fiktivnim referendumima", izdvaja iz celog Putinovog govora njegovu optužbu "anglosaksoncima u eksplozijama gasovoda Severni tok, što je izazvalo tenzije u severnoj Evropi".

Kako se kaže, koga boli, on o tome priča.

Volstrit žurnal smatra da je uključivanje četiri regiona istočne i južne Ukrajine u Rusiju "oštra eskalacija sukoba između dve zemlje". Nakon što je naveo imena šefova četiri regiona koji su se pridružili Rusiji, u publikaciji se citira stručnjak za Oksford Analitiku Džon Meklaud, koji ih je nazvao "žestokim momcima koji mogu da obuzdaju svaku kritičnu situaciju". Međutim, "Ukrajinci će eskalirati tenzije", izjavio je publikaciji Endrju S. Vajs, potpredsednik istraživanja u Karnegijevoj zadužbini za međunarodni mir. "Gerilski pokret je ono što će se sledeće desiti."

Britanski Gardijan nazvao je govor Vladimira Putina "ratobornim i besnim". Putinova odluka da potpiše sporazume o aneksiji teritorija, od kojih neke Rusija ne kontroliše u potpunosti, velika je eskalacija sedmomesečnog rata Rusije i verovatno će zatvoriti vrata diplomatiji u godinama koje dolaze.

Ukratko pominjući "aneksiju", francuski Le Figaro jasno odobrava skoro ceo govor Vladimira Putina.

"Borimo se za veliku istorijsku Rusiju... Vidimo da antiklonijalni oslobodilački pokret raste širom sveta... Ova moć će odrediti našu političku budućnost... protiv despotizma i diktature... Moramo da okrenemo sramnu stranicu zapadne hegemonije... Borimo se za veliku istorijsku Rusiju – za kulturu, za ruski jezik ... koja se ne može izbrisati sa lica zemlje... Napravljen je veoma važan duhovni izbor, izbor koji je pratilo nekoliko generacija naših predaka i koji danas ovekovečujemo kao stanovnike regiona Lugansk i Herson. Rusija je uz nas ", citira francusko izdanje reči predsednika Rusije.

I ni jednu jedinu reč osude postupaka Rusije i njenog predsednika!

Popularni španski list ABC smatra da je "aneksija četiri ... Ukrajinski regioni, koji se sada organizuju u Kremlju, predstavljaju još jedan opasan zaokret Putina, ne samo za Ukrajinu kao državu, već i za svetski poredak posle Drugog svetskog rata.

Publikacija posebnu pažnju posvećuje činjenici da je "Moskva već upozorila Ukrajinu da nastavak njene kontraofanzive sa ciljem da se ove četiri ... To bi se videlo kao direktan napad na njen suverenitet, na koji bi njegova zemlja odgovorila na najdestruktivniji način: "Kada je teritorijalni integritet ugrožen, Rusija koristi sva sredstva koja su joj na raspolaganju, uključujući nuklearno oružje."

Italijanski Corriere della sera stavio je Putinove reči u naslov: "Spremni smo da se nosimo sa Kijevom". "Pred kamerama u etru, Vladimir Putin potpisuje uredbe prema kojima regioni Donjeck i Lugansk, Zaporožje i Herson, otrgnuti od Ukrajine tokom sedam meseci rata, dolaze pod direktnu kontrolu Moskve. Korak posle kojeg "car" namerno podiže nivo sukoba", piše list i odmah dodaje da bi, možda, Putinove reči mogle da budu "uvod u želju za ublažavanjem sukoba".

U publikaciji se ističe da je, prema Putinovim rečima, stav Zapada [o događajima u Ukrajini] "zabluda, prava obmana, da su obećanja NATO-a o nepromećivanje bila laž. Rusija neće živeti sa tim lažnim pravilima. Oni žele da nas pretvore u koloniju: neka nam ne govore o demokratiji."

 "I na kraju, konačna rečenica: 'Kraj zapadne hegemonije je nepovratan'", sumira Korijere dela sera.

 "Putin je u svom govoru rekao da će stanovnici regiona Ukrajine zauvek biti "naši građani". On je pozvao "kijevski režim da odmah prekine neprijateljstva, prekine sva neprijateljstva i vrati se za pregovarački sto... Spremni smo za to", piše Špigl.

Putin je "nazvao Zapad 'satanističkim' zato što odbacuje 'moralne norme'", "napao zapadni liberalizam, koji je, za razliku od Rusije, okrenuo leđa tradicionalnim i verskim vrednostima", i "optužio Zapad da je digao u vazduh gasovod Severni tok u Baltičkom moru".

"Putin sebe vidi na čelu 'antikonijalnog pokreta'", primećuje vodeći nemački list Die Zeit. "Putin je vodio tiradu protiv Zapada, koji je očekivao da će se Rusija raspasti kada se Sovjetski Savez raspao".

"Čak i danas, Zapad se nada da će se zemlja rasuti, jer ne može da toleriše "slobodnu i suverenu" Rusiju, vodi hibridni rat protiv zemlje i želi da je "vidi kao koloniju". Anglosaksonci su oduvek bili kolonijalisti, podelili su svet na "vazale" i "varvare i divljake", rekao je ruski predsednik sa očiglednim zadovoljstvom, prenosi nemački list.

Argentinski La Nation naglašava da je Putin izneo snažnu pretnju, rekavši da će "stanovnici Donbasa, Hersona i Zaporožja zauvek ostati naši građani. Iskoristićemo sva sredstva koja su nam na raspolaganju da zaštitimo naše teritorije." List citira sa razumevanjem reči ruskog predsednika da "Zapad nema moral da govori o demokratiji... Oni su oduvek bili kolonizatori, a sada žele da tim narodima uskrate pravo na samoopredeljenje." I citira ruskog predsednika: "Ruski strani obaveštajci ukazuju na Zapad kao na odgovornost za napad na Severni tok".

Putinov govor je bio zapažen po tome koliko je malo Ukrajine direktno pomenuto. Zapravo, Putin ne oseća da Ukrajina ima bilo kakav značaj u ovom sukobu, on ne vidi rusko-ukrajinski rat kao rat jednakih; on vidi Ukrajinu kao marionetu, instrument zapadne ambicije. Putin je ne smatra zemljom sa sopstvenom autonomijom ili suverenitetom", piše Al Džazira, izbegavajući bilo kakve kritike Rusije i njenog lidera.

Džeruzalem post je preneo Putinovu izjavu da "zapadna agresija ne poznaje granice, kao u slučaju uništenja gasovoda Severni tok", kao i da se "danas borimo za slobodu i nezavisnost naše zemlje od zapadnog uticaja, kako se hegemonija i diktatura nikada ne bi vratili ... Borimo se da jasno ogradimo do znanja da naš narod, kultura i jezik nikada neće biti uništeni od strane drugih."

Najveća publikacija na engleskom jeziku Indije, Tajms of Indija, odgovorila je kratkim informacijama o pristupanju četiri regiona Ukrajine Rusiji. Ranije je u publikaciji konstatovano da je "Putin sateran u ćošak".

Global Tajms, podela glavnih kineskih novina Pipli dejli, ignorisala je ceremoniju u Kremlju.

Bez izuzetka, svi strani mediji na kontemu nalaže da uključivanje četiri regiona Ukrajine u Rusiju označava izlazak iz vojnog sukoba u Ukrajini na viši nivo konfrontacije.

Vredi napomenuti da je u svom govoru 30. septembra generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, naime, bacio belu zastavu, rekavši da NATO nije strana u sukobu, iako će nastaviti da pruža Ukrajini neophodnu pomoć.

Novine Info