Teslin auto-pilot ne prepoznaje decu na putu(VIDEO)

Profesionalni test-vozač isprobao je na poligonu u Kaliforniji „Teslinog“ auto-pilota i rezultati su, najblaže rečeno, uznemirujući.

Teslin auto-pilot ne prepoznaje decu na putu(VIDEO)
Foto: Printscreen/Twiter

Grupa za bezbednost saobraćaja „Dawn Project“ tvrdi da najnovija verzija „Tesline“ samovozeće tehnologije nije bezbedna za upotrebu, nakon što automobil u nekoliko navrata nije prepoznao dete na putu i pošto je udario u lutku bez stajanja.

Tvrdnje da tehnologija očigledno ima problema u prepoznavanju dece na putu deo su kampanje kojom se od američkog Kongresa traži da zabrani korišćenje „Tesline“ tehnologije auto-pilota.

U nekoliko testova, profesionalni test-vozač utvrdio je da softver, pušten u upotrebu u junu, nije uspeo da prepozna lutku deteta prilikom prosečne brzine od 40 kilometara na sat, niti pri većim.

Osnivač grupe „Dawn Project“, Den O‘Daud, nazvao je rezultate „duboko uznemirujućim“, dodajući da tvrdnje „Tesle“ da je novi softver „neverovatan“ nisu tačne i predstavlja smrtonosnu pretnju po ljude.

„Više od 100.000 ljudi vozi „tesle“ i na javnim putevima koristi softver za samovozeći mod i tako u rizik stavlja decu širom zemlje“, istakao je O‘Daud.

Novine Info/Sputnik