The Warzone: Ofarbane siluete strateških bombardera Tu-95MS pojavile su se na ruskom vojnom aerodromu

Na ruskim vojnim aerodromima na zemlji su se pojavile siluete aviona, posebno strateških bombardera Tu-95MS. Kako navodi The Warzone, na ovaj način ruska vojska namerava da zavede ukrajinske dronove.

The Warzone: Ofarbane siluete strateških bombardera Tu-95MS pojavile su se na ruskom vojnom aerodromu
Foto: Printscreen

Američka publikacija skrenula je pažnju na satelitske snimke ruskog vojnog aerodroma Engels u Saratovskoj regiji, gde se nalaze strateški bombarderi Tu-95MS. Stručnjaci koji su proučavali slike došli su do zaključka da je ruska vojska počela da koristi specijalne mamce u vazdušnoj bazi, crtajući siluete bombardera na aerodromu.

Kao primer naveli su jednu od fotografija na kojoj se vidi bela silueta aviona, jasno nacrtana na zemlji. Istovremeno se izražava mišljenje da ovo još nije gotov mamac, a zatim će se dodati sjene za realizam, nakon čega će crtež poprimiti potpuno realističan izgled. Međutim, kako je naglašeno, ovi "trikovi" neće dovesti u zabludu svemirske satelite, jer imaju moćnu opremu za praćenje. Ali dronovi se mogu prevariti.

Napominje se i da je ruska vojska počela da koristi automobilske gume za zaštitu aviona, postavljajući ih na trup i krila, na taj način nameravaju da ih zaštite od ukrajinskih dronova. Osim toga, na aerodromima su se pojavile posebne mreže protiv dronova, koje pokrivaju lovce koji stoje na otvorenim površinama. Strateška avijacija još nije videla takve mreže.

Zbog napada ukrajinskih bespilotnih letelica, ruska komanda bila je prinuđena da prerasporedi strateške letelice duboko u zemlju, gde dronovi lansirani sa ukrajinske teritorije ne mogu da dopru. Međutim, postoji mogućnost raketnog napada, pa nikakve zaštitne mere nisu suvišne.