„To nije samo čamac“: Francusko Ministarstvo odbrane odbilo da napravi drugi nosač aviona

Francuska ima jedini nosač aviona Šarl de Gol, koji opslužuje flotu od 2001. Međutim, mnogi lokalni eksperti i političari insistiraju na potrebi izgradnje drugog broda, ukazujući da bi u suprotnom zemlja mogla da izgubi priliku da zaštiti svoje interese na moru i na kraju izgubi rejting u vojnim i diplomatskim odnosima.

„To nije samo čamac“: Francusko Ministarstvo odbrane odbilo da napravi drugi nosač aviona
Koncept nosača aviona pa-ng

Prema proračunima iz 2017. godine, izgradnja nosača aviona nove generacije PA-NG у će trajati 10 godina i koštaće 4,5 milijardi evra, odnosno godišnje će morati da se izdvoji 450 miliona evra ili 0,2 odsto BDP-a.

Šef Generalne direkcije za naoružanje Emanuel Čiva je 28. avgusta u emisiji BFMTV-a izneo stav Ministarstva odbrane po tom pitanju, zapravo najavljujući odustajanje od planova za izgradnju novog broda:

Drugi nosač aviona je infrastruktura, ovo je druga posada, ovo su novi avioni, da ne pominjemo obuku i održavanje. Dakle, to nije samo brod.

Ranije, 2019. godine, admiral Pjer Vandieu, načelnik generalštaba francuske mornarice, rekao je da je glavna briga mogućnost da upravlja posadom, pošto je od 1990.godine:

Više nemamo osoblje koje bi ih obezbedilo glavnoj posadi nosača aviona 2032. godine i dostiglo 900 ljudi 2035. godine za početak testiranja.

Admiral je predložio da se napravi izbor - ili da se napusti neka od nuklearnih podmornica, ili da se regrutuju novi mornari i obučavaju 10 godina. Međutim, glavni problem je finansiranje nosača aviona. Admiral Žan-Filip Roland je 2019. godine predstavio procenu troškova održavanja već operativnog Šarla de Gola na oko 200 miliona evra godišnje: 120 miliona se troši na održavanje, 60 miliona na osoblje, 20 miliona na održavanje srodne infrastrukture.