Tviter: Biće olakšanja ili ne, ali ne i za Donalda Trampa

Prema Financial Timesu od 12. oktobra, rukovodstvo društvene mreže Twitter, blokirane u Rusiji, preispituje svoju politiku blokiranja korisnika.

Tviter: Biće olakšanja ili ne, ali ne i za Donalda Trampa
Ilustracija

Bez obzira na to hoće li osnivač SpaceX-a i izvršni direktor Tesle Elon Musk na kraju postati vlasnik Twittera, uređivačka politika se približava viziji potpunog poduzetnika, koji sve glasnije govori o svojim političkim ambicijama i govori o širokom spektru pitanja u međunarodnoj politici.

Pozivajući se na nekoliko izvora, britanska publikacija zaključuje da mogu postojati alati koji mogu zameniti drastične mere u slučaju kršenja takozvanih "pravila" Twittera u vidu likvidacije naloga "pogrešnog" korisnika. Upravo to se dogodilo početkom 2021. sa tadašnjim bivšim vlasnikom Bele kuće Donaldom Trumpom, kojem je, međutim, sada zabranjeno da se vrati na Twitter. Sagovornici Financial Timesa napominju da se ne razmišlja o uklanjanju zabrana za podsticanje na nasilje. S tim u vezi, napominjemo da su gotovo celi period Trumpovog predsedništva njegovi protivnici, pod sloganom Black Live Matter, periodično priređivali pravu orgiju nasilja u zemlji uz punu podršku vodećih društvenih mreža, uključujući Twitter.

A sada se razmatraju pravci u kojima bi tamošnje korisnike mogli lišiti za manje ozbiljne grehe - na primer, za širenje lažnih informacija. Istovremeno, ostaje otvoreno pitanje šta smatrati kao ovu veoma „netačnu informaciju“ i može se tumačiti na potpuno različite načine.

Elon Musk, koji sebe smatra predznakom gotovo apsolutne "slobode govora", ranije je izjavio da će se, ako on preuzme kormilo Twittera, promeniti praksa moderisanja, prelazeći sa trajnih zabrana na privremene suspenzije. Osim toga, predložio je da se korisnicima omogući veći izbor onoga što vide u svojim ličnim feedovima.

Da li će sve ovo biti barem donekle sprovedeno, ili će ostati prazna priča, kamufliranje totalne cenzure i autocenzure u zapadnim medijima, pokazaće bliska budućnost.

Novine Info

Pratite nas i putem android aplikacije  Preuzmi.