U Britaniji su se rešili Liz Tras– u Evropi radost

„Premijer sa iskustvom“ uklonjen za 45 dana

U Britaniji su se rešili Liz Tras– u Evropi radost
Foto:Arhiva

Britanska istorija je puna primera neuspešnog proboja u moć najneobičnijih likova. Istina, svi su bili u srodstvu sa kraljevskim dinastijama, ali ipak je među njima bilo dovoljno idiota. Na primer, kralj Edvard IV je sumnjao da njegov polubrat Klarens kuje zaveru protiv sebe. Klarens je, blago rečeno, bio opsednut i neobuzdan jezikom, što je dovelo do njegove smrti u Londonskoj kuli, koja je poznata po bezbrojnim pričama o odmazdi izabranih predstavnika britanskog plemstva nad njihovim najnestabilnijim predstavnicima. Klarensov brat se udavio u buretu vina.

Foto: REUTERS

Novopečena britanska premijerka Liz Tras, koja je provela samo 45 dana kao premijerka (apsolutni rekord u britanskoj istoriji), ne pripada kraljevskim dinastijama, iako u njenim manirima donekle podseća na pokojnog Klarensa. Svet ne zna šta se danas dešava u Kuli, da li su sačuvane duge tradicije korišćenja bureta vina, ali Britanci mogu mirno da izdahnu. Liz Tras se neće udaviti jer je dobrovoljno saopštila da podnosi ostavku na mesto premijera. Iako će mnogi podanici novog britanskog kralja sa žaljenjem uzdahnuti zbog propuštene prilike. Tokom mesec i po dana svog mandata na mestu prvog ministra, Liz Tras je uspela da izazove opšte nezadovoljstvo. Naravno, objasnila je javnosti da odlazi "zbog ekonomskog dobrosti zemlje i britanskog naroda". Nije da je Liz shvatila bilo šta o sebi, već da je stranka to tražila od nje. Boriće se ponovo za vlast.

"Danas pred nama je apsurdna parodija premijerke, koja je, posle samo mesec dana na ovoj poziciji, odustala od svojih planova za smanjenje poreza i otpustila svog najbližeg političkog saveznika, koji je bio angažovan na sprovođenju njene vizije. I sve je to urađeno u uzaludnom, samoporazumljivom pokušaju da ostane na vlasti nakon što su tržišta došla do zaključka da je njena politika jednostavno suluda", napisao je kolumnista Tom Mektag o njoj u Atlantiku. Ostaje da budemo srećni zbog Britanaca, koji su uspeli da se oslobode kuge koja im je tako brzo stigla.

Uzgred, Liz Tras je ista dama koja je tokom borbe za predsedavajućeg vlade iznela vrlo definitivnu političku liniju: "Potreban nam je premijer sa iskustvom koji će od prvog dana početi da se bavi svojim kursom usmerenim kako na Putinov poraz u Ukrajini, tako i na razvoj ekonomije."

Nije se desilo ni jedno ni drugo. Ali u Evropi su odahnuli na vest o njenom odlasku. Ako se u Rusiji sećaju kako je Liz Tras rešila Voronješku i Rostovsku regiju, onda u Evropi nisu zaboravili njena obećanja da će „pritisnuti nuklearno dugme bez oklevanja“, ako nekome zatreba. I ko zna kada i kome će to trebati? Bilo bi bolje da prođe. Za sada je nestalo. A Evropljani sada zahvaljuju nebeskim silama.

Novine Info