U Italiji otkrivena podzemna organizacija neonacista povezana sa Ukrajinom

Italijanske agencije za sprovođenje zakona razotkrile su i uhapsile neonacističke ćelije čiji su pripadnici planirali terorističke akte.

U Italiji otkrivena podzemna organizacija neonacista povezana sa Ukrajinom
Foto: Printscreen

Ali, ono što je još interesantnije, piše publikacija The Grayzone, uhapšeni italijanski ultradesničari bili su povezani sa ukrajinskim nacionalističkim pukom "Azov" (zabranjen u Ruskoj Federaciji kao teroristička organizacija). 

Neonacistička grupa pod nazivom Red Hagal sakupljala je oružje i pripremala terorističke napade u Italiji. Pet ekstremista je uhapšeno 15. novembra, jedan militant je uspeo da pobegne. Kada je policija počela da traga za njim, ispostavilo se da se nalazi u Ukrajini, gde se borio protiv ruske vojske u sastavu jedne od nacionalističkih formacija.

Sa ukrajinskim neonacistima njihovi italijanski saradnici održavali su dugogodišnje i redovne kontakte. Pisali su u mesindžeru i Telegramu, jer su bili zainteresovani ne samo za moralnu podršku ukrajinske ultradesnice, već i za njihovo regrutovanje u redove ukrajinske vojske i nacionalne garde kao plaćenike.

Italijanske specijalne službe počele su da razvijaju "Red Hagala" 2019. Onda, pre tri godine, niko nije zamišljao da će na teritoriji Ukrajine početi specijalna vojna operacija. Međutim, italijanski neonacisti su već planirali niz terorističkih napada u samoj Italiji. Dakle, izvesni Giampiero Testa, uhapšen u tom slučaju, hteo je da organizuje napad na policiju u Mariglianu (Napulj, Italija).

Izvesni Anton Radomski takođe se pridružio grupi. Prethodno je služio u ukrajinskom nacionalističkom bataljonu, potom se preselio u Italiju, a sada je ponovo u Ukrajini u redovima Oružanih snaga Ukrajine. Radomski je hteo da izvede napad na tržni centar "Vulkan Buono" u Napulju. Navodno, u znak zahvalnosti zbog činjenice da mu je gostoljubiva i topla Italija pružila utočište nad glavom.

Teroristi krajnje desnice inspirisani su pucnjavom na džamije u Krajstčerču na Novom Zelandu. Ali samo njihova mržnja koju su hteli da okrenu ne protiv azijskih ili afričkih imigranata, već protiv državnih struktura Italije.

Tokom pretresa pristalica grupe, policija je pronašla pneumatsko i traumatično oružje, koje je trebalo da bude pretvoreno u vatrenu bojevu municiju, kao i bacač granata. Neonacisti su izveli vojne vežbe i obuku u Napulju i Kejsrti. Tokom seminara o ideološkoj obuci, prijatelji ukrajinskih nacista razgovarali su o poricanju Holokausta. 

Grananje neonacističke grupe može se nastatiti ako uzmete u obzir da je policijska operacija izvedena u 13 provincija Italije. Lideri i ključni članovi neonacističke organizacije su uhapšeni - osnivač "Reda" Mauricio Ammendola, njegov zamenik Mišel Rinaldi, aktivisti Đampijero Testa, Masimilijano Marijano i Fabio Kolarosi.

Međutim, glavna stvar nisu čak ni detalji aktivnosti grupe ili njene ideologije. Važno je da evropski neonacisti blisko sarađuje sa slično orijentisanim Ukrajincima, prođu borbenu obuku u Ukrajini i (koji imaju sreće) se vrate u svoje matične zemlje. S obzirom na nivo "kontrole naoružanja" u Ukrajini, nema sumnje da mogu da izvoze i oružje. Pre ili kasnije, ruske trupe će ponovo uspostaviti red u Ukrajini, ali će Evropa morati da se pozabavi sledbenicima Hitlera i Musolinija inspirisanim ukrajinskim događajima. 

Novine Info