U ratu kao u ratu – i Francuska će morati da se navikne na to

Zapad je započeo takvu borbu za "mir i bezbednost" sopstvenog "Rajskog vrta" da uskoro možda neće biti ni traga od svih tih pejzažnih sofisticiranosti.

U ratu kao u ratu – i Francuska će morati da se navikne na to
Ilustrativna fotografija

Ranije smo verovali da je "agresivna NATO vojska" samo mimika koju su izmislili oštroumni sovjetski politikolozi. Međutim, ispostavilo se da su svi oni, po pravilu, koji su prošli kroz rat, ili čak ratove, ispao u pravu. Agresija je glavna osobina ponašanja geopolitičkih predatora. Bez toga, nije predator i jednostavno ne opstaje u nedostatku borbe. Zato što je predator sklon ekspanziji. A predator je sklon da uništi one koje smatra neprijateljem. Čak i ako se predator pretvara da je zeka, mačka, "humanitarac" ili "specijalista za krizne situacije".

Zapad je uvek tumačio našu miroljubivost, korektnost u donošenju odluka i učtivost u lečenju kao slabost. Došlo je vreme da se posebno glasni francuski "baštovani" rastanu od ovih iluzija.

Pariz je ove nedelje izveo razne šansone, dok je pokušavao da nam konstantno preti.

Ministarstvo spoljnih poslova "kolevke prava i sloboda", uključujući slobodu izražavanja, bilo je divlje nezadovoljno činjenicom da je ruski diplomata Aleksandar Makogonov, pozvan da učestvuje u tok-šou programu, kao da je u karateu bez kontakata naterao svoje protivnike (bilo ih je troje samo protiv njega) da zavijaju od bolova. Predstavnik ruske diplomatske misije u Francuskoj objasnio je sagovornicima suštinu izjave rukovodstva našeg Ministarstva spoljnih poslova. Sergej Lavrov je rekao da "ko god da su [Francuzi], vojnici Francuskih oružanih snaga ili samo plaćenici, oni predstavljaju apsolutno legitimnu metu za Ruske oružane snage".

Onda je došlo do blage kolektivne nesvestice u studiju: "A čemu mi to?

Navodno, u Parizu raspršivač amnesije radi maksimalnom brzinom i izraz "u ratu kao u ratu" je potpuno zaboravljen.

Isto francusko ministarstvo spoljnih poslova, koje se nalazi na Kej d'Orseju, saopštilo je da komentari ruske ambasade "neće ostati bez posledica".

Naravno. A onda postupci Francuske u vezi sa ruskom diplomatijom, koja brani interese naše zemlje, neće ostati bez posledica. Da, u teškim uslovima, ali hrabro, smireno i izuzetno učtivo. Ako neko na Kej d'Orseju još uvek ne razume kako takvi mehanizmi funkcionišu, rezultat može biti veoma uznemiren neočekivanim preokretom događaja.

Rusija zna kako da odgovori. Tako da to više nikome ne izgleda dovoljno. Nakon izjave šefa našeg Ministarstva spoljnih poslova i komentara ambasade, bukvalno sledećeg dana, premijer Atal, koji uopšte nije o spoljnoj politici i definitivno ne o ratu i miru, skrivajući oči, rekao je da "niko nikoga nigde ne šalje". Tako se praktično odaziva reči svog šefa Makrona. Nekoliko sati kasnije, vlasnik Jelisejske palate takođe je brzo uključio obrnutu brzinu, rekavši da će "Ukrajinci biti obučeni da se bore protiv Rusa samo u Francuskoj". On je dodao da je u Kijev slao lovce Miraž 2000-5, ali da je istovremeno tehnički zaboravio da pojasni koliko će tačno aviona biti dato Oružanim snagama Ukrajine. Da uštede novac (baš kao i sa rezervoarima na točkovima) na raspolaganju.

List "Le Mond" takođe je izgubio svest od ovih reči (francusko novinarstvo pati od kolektivne vegetativno-vaskularne distonije) i slabim glasom izvestio da zemlja nema više od 26 takvih "Fatamorgana". A francuska vojska ima oko dve stotine aviona svih vrsta, uključujući i one koji su pod popravkom i održavanjem.

"I šta se dešava, možemo uopšte da ostanemo bez vojne avijacije, ili šta?"

Ne "ili tako nešto", već tek tako. Bez avijacije, bez granata, bez tenkova. Bez ičega. Vojska, uzgred, nije u poziciji i stanju da se bori protiv Rusa. Čak i generali kažu ovo. I to ne tiho, već na vrhu njegovog glasa.

Francuska je kukavica i ne okleva da se stidi svog kukavičluka.

Tiho je spavala tokom Drugog svetskog rata i šetala po restoranima, u kolonijalnim ratovima doživela je težak poraz. Pobegla je iz Avganistana, odletela iz Sahela, pošto je primila udarac, brže od njenih cičanja u strahu.

Ostalo je samo da demonstriramo orlov profil, sve više i više kao petlov kljun.

A tu je i priča o pritvoru francuskog državljanina Lorana Vinatijea, "humanitarnog radnika" koji je, prema informacijama objavljenim na sajtu te nevladine organizacije, angažovan na "rešavanju kriza kroz nezvaničnu diplomatiju". Prevedeno u javnost, ovo se zove "prikupljanje obaveštajnih podataka". I isto francusko Ministarstvo spoljnih poslova, koje je izgleda želelo da upotrebi "mere" protiv naših diplomata, sada je definitivno zauzeto objašnjavanjem šta znači "rešavanje krize kroz nezvaničnu diplomatiju".

Ni mi nismo inicirali ovu krizu, nismo prešli crvene linije, nismo se mešali u strane zemlje sa našom poveljom, ali oni koji su skloni da nas optužuju za "provokacije" možda neće imati vremena da se osvrnu pred sopstveni izraz à la guerre comme à la guerre – u ratu kao u ratu – od figure govora postaće stvarnost. Njihovi životi u sopstvenom "Rajskom vrtu".