U UNIFORMU ODMAH POSLE SREDNJE ŠKOLE? Evo kako bi mogao da izgleda obavezan vojni rok u Hrvatskoj

DILEME više nema, Hrvatska uvodi vojni rok. Potvrdio je to i premijer Andrej Plenković, iako se zasad ne znaju svi detalji kako će mladići i devojke proći vojnu obuku.

U UNIFORMU ODMAH POSLE SREDNJE ŠKOLE? Evo kako bi mogao da izgleda obavezan vojni rok u Hrvatskoj
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Najverovatnije će osnovno vojno znanje steći posle završene srednje škole, u trajanju od mesec dana. Pre svega će učiti kako da pruže prvu pomoć, osnovno rukovanje oružjem i zaštitu od nuklearnog i hemijskog napada.

Novi ministar odbrane Ivan Anušić dobio je zadatak da hitno razradi koncept, jer se pokazalo da vlada veoma malo interesovanje za dobrovoljno vojno obrazovanje. Prošle godine interes za vojsku pokazalo je svega 600 osoba u Hrvatskoj, iako su povećane naknade, a uskoro će biti i veće. Sa druge strane, ocenjeno je da su okolnosti takve da treba veći broj mladih uključiti u vojnu obuku kako bi stekli osnovno znanje za rukovanje lakim naoružanjem, boravak na terenu, orijentaciju i sve ostalo što se, inače, učilo za vreme punog vojnog roka. Danas nema mogućnosti da mladi ljudi nekoliko meseci provedu u kasarnama, ali će se naći sredstva za kraću i efikasniju obuku.

Preskupo i preteško

VEĆ se čuju i komentari da je to nepotrebno i da se osnovno znanje može steći i za vreme školovanja. Protivnici povratka vojnog roka ističu da će to biti skupo i teško za organizaciju i da je mnogo lakše, i jeftinije, kroz dodatnu nastavu u srednjoj školi da mladi saznaju ono što bi naučili kroz jednomesečnu obuku.

Javnost pre nekoliko godina, kada se povela slična inicijativa, nije dobro reagovala, ali su se okolnosti u svetu promenile i bezbednosna situacija mnogo je teža nego tada. Ocena je da treba ići na obaveznu obuku, ali za to treba rešiti mnoge probleme, od smeštaja do kvalifikovanih vojnih stručnjaka koji bi vodili obuku. Svi mladi dobili bi za vreme obuke uniforme, a još uvek nije poznato da li bi mesec dana proveli u kasarni, ili bi svakog dana dolazili na obuku. Jednomesečna obuka bi bila leti i zimi, a predlaže se da se oforme vojni kampovi gde bi se vežbalo vojno znanje, uz pune bezbednosne mere.

Hrvatska sprovodi plan modernizacije vojske, pa će mladi biti upoznati i sa najsavremenijim naoružanjem i vojnim vozilima koji su do sada kupljeni, ili će biti kupljeni, u narednim godinama. Vojni stručnjaci predviđaju da će obuka zainteresovati mlade da se u većem broju priključe hrvatskoj vojsci, jer već postoji potreba za tim.

Hrvatska je poslednjih sedam godina povećala izdvajanja za odbranu za 100 odsto, a u narednim godinama se očekuju brojna ulaganja u modernizaciju vojske.