UDAR JEDNOG ISKANDERA RAZNEO UKRAJINSKI KONVOJ: Uništeno čak 20 vozila i skladište municije (VIDEO)

FRONT rusko-ukrajinske konfrontacije u zoni sukoba u Ukrajini se posetepeno širi i uključuje nove regione. Pre dva dana se saznalo da su ruske jedinice zauzele dva strateška naselja u Sumskoj oblasti.

UDAR JEDNOG ISKANDERA RAZNEO UKRAJINSKI KONVOJ: Uništeno čak 20 vozila i skladište municije (VIDEO)
Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Prinuđena da reaguje na manevar Oružanih snaga Rusije, ukrajinska komanda je pokušala da prebaci velike snage na ovo područje. Međutim, oni su kao što vidimo otkriveni i uništeni.

Ruski izviđački dron snimio je kretanje velike kolone ukrajinskih trupa u Sumskoj oblasti noću. Kada su se zaustavili u selu Stetkovka, koordinate su odmah prebačene na posadu Iskander-M operativno-taktičkog raketnog kopleksa, koja je po ovoj parkiranoj grupi trupa radila sa kasetnom bojevom glavom.

Usled preciznog udara uništeno je 12 vozila, 7 terenaca, kamion sa municijom, kao i poljski depo artiljerijske municije. Pored toga, ruski izvori tvrde da je više od 60 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga stradalo na licu mesta.

Snimak nam donosi ista izviđačka bespilotna letelica koja je posmatrala i markirala koordinate neophodne za lansiranje Iskandera.

Na snimku objavljenom na internetu jasno se vidi koliku je površinu zahvatila kasetna bojeva glava Iskander. Može se primetiti i veliki požar, koji je izbio nakon što je kasetna municija pogodila vozilo koje je prevozilo granate.

Ruski vojni stručnjaci koji su komentarisali ovaj snimak još jednom ističu efikasnu interakciju između izviđačkih jedinica i operatera operativno-taktičkog raketnog kopleksa.

ISKANDER UNIŠTIO JOŠ 2 HIMARS-A

O operativno-taktičkom raketnom kopleksu Iskander-M, kao što primećujete, poslednjih nedelja pišemo skoro svaki dan, a čini se da ni tada ne stižemo da pokrijemo sve. Poslednjih nekoliko nedelja enormno je porasla upotreba ovih sistema naporužanja.

Raketni sistem se sada koristi ubedljivo najčešće od počekta eskalacije sukoba u Ukrajini pre dve ipo godine. Ruska vojska je počela potpuno da se oslanja na ovaj operativno taktički kompleks za brzo gađanje novootkrivene vojne opreme ili grupe ljudstva visoke vrednosti.

Ruski operateri izviđačkih dronova identifikovali su i uočili 2 MLRS i vozila za pratnju u blizini sela Novopetrovka, Hersonska oblast. Navodno su taktičke rakete ATACMS postavljene na vozila za napad na Krim.

Međutim, kao što vidimo, ispostavilo se da je projektil Iskander brži, uništene su i instalacije i vozila za pratnju. Zajedno sa njima, a prema ruskim tvrdnjama, nastradalo je najmanje 20 operativaca koji su opsluživali ove MLRS.

Samo dan ranije, Iskander-M raketni bacači su, prevorili u pepeo još tri HIMARS instalacije, sa sve posadom koja ih opslužuje.

Uništavanje HIMARS instalacija, poznatih po neviđenim mukama koje zadaju ruskoj vosci usled visoke preciznosti i dometa gađanja, predstavlja značajan udarac za ukrajinske oružane snage.

Ovi sistemi, koje su obezbedile Sjedinjene Američke Države, odigrali su važnu ulogu u operacijama ukrajinske vojske i njihov gubitak će svakako oslabiti vatrenu moć Kijeva.

Svaki put kad se spomene Iskander, zna se da je negde u Ukrajini nastala prilična šteta. Visoko manevarska raketa je vođena inercijalnim navigacionim sistemom uz pomoć ruskog GLONASS-a. Takođe može biti opremljen optičkim tragačem sa digitalizovanim sistemom korelacije područja za mapiranje scene za terminalno navođenje.

Ovo je jedno od retkih ruskih (sovjetskih) sredstava koje je dobilo lično ime. Ili dobijaju imena po biljkama (vasiljok, ljepestok, akacija, gvozdika, hrizantema, maslačak), ili po konstruktorima.

Foto Tanjug/AP

Iskander-M ima domet od skoro 500 kilometara. Može biti naoružan različitim konvencionalnim bojevim glavama, uključujući bojevu glavu kasetne municije, bojevu glavu sa pojačanom eksplozijom sa eksplozivom gorivo-vazduh, visokoeksplozivnu fragmentacionu bojevu glavu, penetrator tla za razbijanje bunkera i elektromagnetni impulsni uređaj za antiradarske misije.

Visoko manevarska raketa je vođena inercijalnim navigacionim sistemom uz pomoć GLONASS-a. Takođe može biti opremljen optičkim tragačem sa digitalizovanim sistemom korelacije područja za mapiranje scene za terminalno navođenje.

Rusija je povećala proizvodnju raketa Iskander-M nakon početka svoje “specijalne vojne operacije” u Ukrajini pre više od dve godine. Nakon toga, ruska vojska je drastično pojačala korišćenje sistema Iskander u poslednjih nekoliko meseci, oštetivši ili uništivši desetine ukrajinskih ciljeva od visokog značaja, uključujući one poput ovde pomenutih koje je isporučio Zapad.