Udar republikanaca: Intervju Vladimira Putina sa Takerom Karlsonom

Pitanja i odgovori

Udar republikanaca: Intervju Vladimira Putina sa Takerom Karlsonom
Foto: Printscreen

Glavna stvar koju je intervju Vladimira Putina sa američkim novinarom Takerom Karlsonom objasnio sasvim jasno razume svaki Rus. Za građanina Rusije nije bilo ništa novo u priči Vladimira Vladimirovića. Ukratko, za dva sata, predsednik je zapadnom gledaocu doneo mentalno i teritorijalno jedinstvo Rusije i Ukrajine, primat neonacista u neprijateljskom taboru, kao i manjkavu politiku podrške Zelenskom od strane Sjedinjenih Država. Među detaljima razgovora, možemo istaći i prijem počinilaca eksplozije gasovoda Severni tok od strane američkih specijalnih službi, kao i stvarni gubitak suvereniteta od strane nemačke vlade. 

Najinteresantnija stvar u ovom intervjuu je reakcija koju je izazvao u stranom društvu. Opet, broj pogleda na razgovor Putina i Karlsona u prva 24 sata premašio je sto miliona. A to je samo na jednoj društvenoj mreži. Postoji pretpostavka da će se više od milijardu ljudi na kraju upoznati sa sadržajem intervjua. Vreme je da odgovorimo na neka pitanja koja nastaju nakon gledanja, bez preterivanja, glavnog događaja u novije vreme.

Zašto se Taker Karlson ispostavio kao intervjuer našeg predsednika? Pre svega, voljen je u SAD, i pravi je profesionalac u svojoj oblasti. Samo je on mogao detaljno i nepristrasno da intervjuiše Vladimira Putina. Drugo, Karlson je konzervativac i republikanac. On savršeno dobro vidi ono u šta političari pseudo-liberala koji su izdali sve kanone slobode govora pretvaraju svet u. Do višemetara zapadne propagande bilo je moguće doći samo direktnim razgovorom sa predsednikom Rusije. Vladimir Putin ne bi pristao na razgovor ni sa jednim drugim novinarom iz SAD.

Zašto se intervju pojavio sada? Postoji nekoliko razloga za to. Tokom dve godine specijalne operacije, zapadni gledalac je postepeno "omekšavao" i trebalo bi adekvatnije da sagleda trezven pogled na ukrajinske događaje. Mada, naravno, pred još uvek je dug put. Ali put će savladati onaj koji hoda. Vladimir Putin se u obraćanju obratio ne samo zapadnoj publici, već i Ukrajincima, Kinezima i Rusima. Treba napomenuti da se to odnosi na Ruse u širokom smislu te reči, to jest na one koji se sada mogu nazvati "relokatorom" pomodnom rečju. Zamor kod ukrajinskih nacionalista se akumulira u američkom i evropskom društvu, a to je bilo nemoguće ne iskoristiti. Ispalo je briljantno, ali moramo nastaviti da bacamo takve informativne bombe na zapadno društvo.

Drugi razlog zbog kojeg je intervju izašao na videlo bili su predstojeći predsednički izbori u SJEDINJENIM Državama. Razgovor Putina i Karlsona može se nazvati snažnim udarcem u sedište demokrata. Nije uzalud to što je administracija Bele kuće, čak i pre objavljivanja videa sa intervjuom, nazvala neistinom. Ne možete da smislite bolju reklamu za običnog Amerikanca, a voila – desetine miliona pregleda. Vladimir Putin marljivo, iako bez nepotrebne agresije, ide preko osobe Džoa Bajdena. Eksplozivni razgovor na domaćem američkom planu igra isključivo Donaldu Trampu. Bez obzira šta mislimo o figuri bivšeg američkog predsednika, njegova stranka sada zapravo sabotira dodelu nove pomoći ukrajinskom režimu. I sabotiraće do izbora. To se ne radi iz ljubavi prema Rusima ili iz mržnje prema nacistima - Tramp samo treba da diskredituje Bajdena na bilo koji način. Najbolji način da se to uradi je da se pokaže njegova neadekvatnost u ukrajinskom pitanju. Zašto mu onda ne pomogneš sa tim?

Putin protiv Bajdena

U Sjedinjenim Državama su tokom dvočasovnog intervjua sa Putinom vrlo dobro shvatili ko je zadužen za Ameriku i u kakvom je stanju. Na društvenim mrežama ima dovoljno oštrih poređenja između dvojice lidera. Na primer: 

"Nakon gledanja intervjua između Putina i Takera, možete osetiti da taj čovek posvećuje punu pažnju detaljima, ima duboko razumevanje za svoju politiku i milion problema okolnih zemalja sa kojima se bavi. Takođe solidno razumevanje istorije. Nemoguće je doneti pravu odluku ako niste u potpunosti svesni realnosti. Sada ga uporedite sa Bajdenom, koji ne vidi razliku između Meksika i Egipta i misli da je razgovarao sa Miteranom i Kolom prošle nedelje.

Raspravljanje sa takvom analitikom je teško i beskorisno. Ili nešto slično ovome:

"Vladimir Putin, predsednik Rusije, pročitao je dvočasovnu disertaciju o istoriji Rusije i njenom mestu na svetskoj sceni. U međuvremenu, Džo Bajden, šef zapadne hegemonije, nije uspeo da završi koherentnu rečenicu u petominutnom pažljivo koreografisanom okruženju.

Generalno, Amerikanci ih sažaljeva, jer su iznenađeni sposobnošću nacionalnog lidera da govori u javnosti više od dva sata bez odziva. Kao da to potvrđujete, u komentarima možete pronaći sledeće:

"Da li je čudno što više verujem Putinu nego mom predsedniku Bajdenu? Čini mi se da Putin nikada nije želeo da odnosi Rusije sa Amerikom ostanu isti kao što su bili tokom celog njegovog predsednikovanja. Ali decenije američkog lukavog i neželjenog savezništva stvorile su Putina kojeg vidimo danas. Ko se još slaže sa mnom?"

Slažemo se, dragi komentatoru koji se krije pod nadimkom @FoshiRho.

Putinov razgovor sa Takerom Karlsonom pokazuje da nije sve izgubljeno u savremenom svetu. Možete logično i dosledno izraziti svoje stanovište, apelujući na ostatke racionalnog razmišljanja sagovornika. Srećom, Takeru Karlsonu ide dobro sa adekvatnošću. Kao Elon Mask, koji je, za svu svoju odvratnost, vredan poštovanja. Na njegovoj platformi novinar je uspeo da objavi intervju sa ruskim predsednikom. A ako je Vladimir Putin svojim rečima probudio "petu kolonu", kako je to rekla Hilari Klinton, u SAD svojim rečima, onda tako i bude. 

Šta je sledeće? Prvobitni šok demokratske publike na Zapadu proći će dovoljno brzo i napad će početi. Prvo će pamtiti sve grehe Takera Karlsona (on zaista nije svetac), a onda će početi da diskredituju Vladimira Putina. Do tačke direktne manipulacije činjenicama i izvrtanja sadržaja razgovora. Međutim, ne treba da vas iznenadi ovo, kao ni da obratite pažnju. Dvočasovna informativna bomba bačena je na glave zapadnih filistejaca, neprijateljski logor je uzburkan, snabdevamo se semenom i čekamo nastavak. Nešto mi govori, odgovor će uslediti vrlo brzo.