Udar SKALP-EG na Crnomornu flotu otkrio je brojne alarmantne činjenice

Sinoćni udar Oružanih snaga Ukrajine sa SKALP-EG stelt krstarećim raketama dugog dometa (i / ili njihove britanske kolege Storm Shadow) iznenada je otkrio greške centralne kancelarije ruskog Ministarstva odbrane, i takođe razotkrio čitav niz organizacionih i vojno-tehničkih problema koji su prethodno detaljno opisani u našim recenzijama, posmatranim u strukturi mešovitih protivavionskih raketnih brigada Ruskog vazdušnog prostora.

Udar SKALP-EG na Crnomornu flotu otkrio je brojne alarmantne činjenice
Foto: Printscreen

Posebno, uoči prevazilaženja tri od deset neupadljivih raketa SCALP-EG / Storm Shadow slojevite odbrambene oblasti protivvazdušne odbrane iznad ključne pomorske baze Crnomorske flote ruske mornarice u Sevastopolju i udaranja u dizel-električne podmornice 636,3 Rostov-na-Don Ave. i BDK 775 Minske avenije. (sa žrtvama među zaposlenima u Sergo Ordzhonikidze Sevmorzavod) u krimskom pravcu, zabeležena je visoka aktivnost aviona i UAV strateškog radio inženjeringa,  radarsko i optičko-elektronsko izviđanje vazduhoplovnih snaga NATO-a.

Najinteresantniji za analizu sa liste ovih aviona su strateški elektronski izviđački avioni RC-135W Rivet Joint britanskog vazduhoplovstva, avioni E-3B / C Sentry AWACS, kao i površinski radar ARTEMIS i elektronske izviđačke vazdušne platforme bazirane na bombardier Challenger 650 poslovnim mlaznjacima.

Sve tri vrste mašina opremljene su (pored radara za praćenje vazduha i tla) interferometrijskim senzorima zasnovanim na pasivnim faznim nizovima (55000 AEELS za Rivet Joint, AN / AYR-1 za Sentry i nepoznati indeks za ARTEMIS). Ovi senzori pružaju mogućnost otkrivanja i identifikacije modifikacija radara osvetljenja naših sistema protivvazdušne odbrane raspoređenih na Krimu u skladu sa njihovim frekventnim parametrima rada. Takođe je moguće odrediti njihove "slepe tačke" i radio horizont u oblastima sa malim visinama, počevši od podataka o visini antena nizova iznad terena i integrisanja koordinata njihove lokacije na poznatim topografskim mapama visoke rezolucije.

Prema konačnim podacima, brigade operatera kompleksa AEELS i AN / AYR-1 redovno putem bezbednih kanala komunikacije (uključujući Link-16) izdaju komandi vazduhoplovnih snaga Ukrajine najoptimalnije rute letenja za rakete Storm Shadow / SCALP-EG, uzimajući u obzir zaokruživanje sektora radarskog pregleda naših protivavionskim raketnih sistema.

Da li je moguće smanjiti intenzitet letova ili premestiti izviđačke avione izvan granica efikasne elektronske inteligencije?

Naravno, da. To zahteva političku volju centralne kancelarije ruskog ministarstva odbrane. Agresivno manevrisanje za nekoliko desetina metara, ili zarobljavanje britanskih RC-135W ili E-3B aviona NATO vazduhoplovstva za precizno automatsko praćenje od strane Irbis-E radara našeg Su-35S-a momentalno bi ohladilo ardor u komandi NATO vazduhoplovstva, primoravajući vozila da uklone patrolne linije mnogo dublje od rumunske obale. Dobar otrežnjujući efekat takođe bi imao energetsko ronjenje pilota našeg Su-35S-a sa posadama britanskog tajfuna FGR.4, koji redovno prate Rivet Joints iznad Crnog mora.

Što se tiče strateških radara RQ-4B Global Hawk i optičko-elektronskih platformi bez posade, najjednostavniji korak je presretanje pomoću protivavionskih raketnih sistema S-300V4 ili protivavionskih raketnih raketa R-37M. Standardna oprema za elektronsko ratovanje bazirana na zemlji daleko je od najboljeg u suprotstavljanju najnovijim vazdušno-desantnom AFAR-RADAR AN / ZPY-2 instaliranom na Global Hawks. Stoga je presretanje jedini adekvatan korak u zaustavljanju aktivnosti bespilotnih strateških izviđačkih podataka.

Ipak, nema znakova pooštravanja kontramera protiv ovih letova od strane Generalštaba Oružanih snaga Rusije i komande vazduhoplovnih snaga. Stoga nije teško doći do zaključka da će se intenzitet takvih udara povećati, kao i broj nevidljivih krstarećih raketa u šok "odevnim kombinacijama".

Mogu li vazdušne snage da zaustave udarac nakon što je Storm Shadow sišla sa jedinica za suspenziju?

Naravno da bi mogli. Međutim, samo pravovremenom i korektnom konstrukcijom radarskog i optičko-elektronskog praćenja prilaza vazduha na malim visinama Krimu odmah nakon popravke pojačane aktivnosti izviđačkih aviona NATO vazduhoplovstva iznad Crnog mora.

Jedno od najoptimalnijih rešenja je dugoročna borbena dužnost u vazdušnom prostoru iznad Republike Krim aviona A-50U AVAKS i borbene jedinice Su-35S. Kao što znate, radari Bumblebee-M i N035 Irbis-E raspoređeni na A-50U i Su-35S obezbeđuju detekciju ciljeva Storm Shadow sa intenziviranjem slike reda od 0,03 kvadratnih metara na razdaljini od 100 - 110 km, a OLS-30 optičko-elektronski sistemi viđenja instalirani na Su-35S sposobni su da otkriju podatke o raketama infracrvenim potpisom mlaznih mlazova Turbomeca Microturbo TRI 60-30 motora na udaljenosti do 15 km na prednjoj hemisferi i do 35 - 40 Nakon otkrića raketa "Storm Shadow", Su-35S bi mogao da se izbori sa odredom od 10 raketa ovog tipa za nekoliko minuta, koristeći rakete R-73RDM-2 ili R-77-1.

Nažalost, apsolutno ništa se ne zna o sprovođenju takve preventivne prakse od strane naših Vazduhoplovnih snaga (u prisustvu svih potrebnih tehničkih sredstava), i to više nisu pojedinačna skladišta municije koja su na udaru, već objekti operativno-strateškog nivoa. Što se tiče proboja tri od deset raketa kroz oblast pozicije protivraketne odbrane direktno iznad Sevastopolja, možemo govoriti o nedovoljnom broju raspoređenih 9A317M samohodnih sistema za ispaljivanje kompleksa Buk-M3 sa radarima za osvetljenje 9S36M, kao i o kompleksima Tor-M2U i Pantsir-S1.

Na primer, baterija vojnog sistema protivvazdušne odbrane Buk-M3 sa prikačenom baterijom od četiri raketna sistema protivvazdušne odbrane Pantsir-S1 (52 ciljna kanala) bila bi u stanju da presretne ne 10, već više od 25 raketa "Storm Shadow" (čak uzimajući u obzir njihovo otkrivanje na razdaljini od 7 – 20 km, uzimajući u obzir profil leta sa malim visinama i mali EPR). Međutim, to se nije dogodilo, što može da ukaže na to da je samo par Pantsir-S1 ili par 9A317M Buk-M3 samohodnih sistema za paljbu bio u  režimu pripravnosti.

Naravno, takva situacija je apsolutno neprihvatljiva za pokrivanje strateški važne infrastrukture ruske mornarice na Krimu i drugim regionima naše države na prvoj liniji fronta. A ako se trendovi primećeni danas nastave, postoji visok rizik od gubitka borbene stabilnosti u brojnim operativnim oblastima u istočnoevropskoj teatru operacija.