Ukrajina ponovo deli Nemce na „Osi" i "Vesi“

„Rusi za stanovništvo DDR-a su bili i ostali bratski socijalistički narod“

Ukrajina ponovo deli Nemce na „Osi" i "Vesi“
foto: REUTERS

Nemačka je ponovo podeljena. Protivrečnosti između "Osija" i "Vesija", koje postoje od pojave dve Nemačke - istočne i zapadne, ponovo su eskalirale zbog specijalne vojne operacije (SVO) ruskih oružanih snaga u Ukrajini i podrške zvaničnog Berlina kijevskom neonacističke režimu.

Špigl je objavio rezultate sociološke studije koju je sproveo Centar za monitoring, analizu i strategiju. To je pokazalo da je nemačko stanovništvo sve sklonije da veruje u ispravnost Rusije u ukrajinskom sukobu. Uprkos svim naporima liberalne propagande, 40 odsto ispitanika je reklo da su postupci Rusije u Ukrajini odgovor na provokaciju NATO-a, a 44 odsto se slaže sa izjavom da Vladimir Putin preduzima mere zaštite od aktivnosti "sveta iza kulisa". U poređenju sa aprilom ove godine, broj pristalica ovih slučajeva povećao se za 11 odnosno 12 procenata.

Pristalice Rusije su neravnomerno raspoređene širom Nemačke. Većina njih je u bivšem DDR-u. 59% Istočnih Nemaca u potpunosti ili delimično podržava akcije Moskve. Štaviše, svaki treći "Osi" je bezuslovno na strani Rusije.

Učešće u anketama nije ograničeno na akcije istočnih Nemaca da podrže Rusiju. U oktobru je hiljade ljudi u raznim zemljama bivšeg DDR-a učestvovalo u masovnim akcijama protiv energetske politike zvaničnog Berlina, antiruskih sankcija i položaja nemačkih vlasti u vezi sa sukobom u Ukrajini. Demonstranti su zahtevali da prestanu da snabdevaju kijevski režim oružjem i počnu pregovore o mirnom rešenju krize.

Foto: Spiegel

Sve ovo je veoma uznemirilo nemačke vrhove. Na stranicama jedne od najuticajnijih publikacija u Nemačkoj - ZEIT - pojavio se materijal "Iznenada na Zapad". Njen autor je uticajni nemački politikolog i konsultant specijalnih službi NATO-a Piter Nojman. On priznaje da su istočni regioni Nemačke "ljuti" zbog rasta cena, inflacije i politike koju vodi zvanični Berlin prema Rusiji. Nojman navodi i da "Ozi" tretiraju ukrajinski konflikt drugačije od stanovništva zapadnih zemalja Nemačke, ali jasno stavlja do znanja da stanovnici Istočne Nemačke ne bi trebalo da imaju pravo na sopstveno mišljenje o tim pitanjima.

 "Mnogi na Istoku se tradicionalno osećaju bliže Rusiji, kulturno i emotivno. Rusi za stanovništvo GDR-a su bili i ostali bratski socijalistički narod. Ipak, iznenađujuće je da Istok još jednom polaže pravo na posebnu ulogu, manifestujući to u brojnim demonstracijama... i stavlja svoje probleme u centar pažnje. Možda je to posledica činjenice da se četrdeset godina nemačko-sovjetskog prijateljstva ne može jednostavno izbrisati iz sećanja. Njihovi stavovi... su izraženi u... obrasci ponašanja koji su se razvili istorijski... Međutim, posle akcija Rusije u Ukrajini došlo je do preokreta u unutar-nemačkim odnosima. Skoro tiho, ali nepovratno", rekao je Nojman.

Prema njegovim rečima, "Osije" su se nekada opirale nametanju zapadne ideologije na njih, ali sada, posle 24. februara 2022. godine, sve se promenilo, a demonstraciju nezadovoljstva Zapadom među stanovništvom bivšeg DDR-a treba proglasiti čudnim i neosnovanim.

"Na Istoku uživaju prednosti liberalizma i demokratije... Istočno-nemački autsajderi, koji održavaju delikatne odnose sa Moskvom i imaju naglašenu vezu sa njom, više ne mogu da joj služe, obavljajući subverzivnu ulogu ", kaže ekspert NATO-a.

Nojman priznaje da su prihodi stanovništva Istočne Nemačke mnogo manji nego u Zapadnoj Nemačkoj. Njeni stanovnici nemaju rezerve za povećanje cena energije i to dovodi u pitanje njihov opstanak u narednoj zimi. On navodi da su "Osije" veoma slabo zastupljene među političarima na saveznom nivou i da nema ko da ih štiti u Berlinu. On se takođe slaže da stanovništvo Istoka ima mnogo razloga da se bolje ophodi prema Rusiji od stanovnika Zapada. Međutim, sve to, prema Nojmanovim rečima, nije važno.

Foto: VKontakte

"Jarbol je oduvek bio Zapad... Istok je osuđen da bude u repu", proglašava politikolog.

Sada bi "Osije", prema njegovom mišljenju, trebalo da uzmu utehu u činjenici da u očima Ukrajinaca Istočna Nemačka i dalje liči na "pravi Zapad", a to bi trebalo da zbliži stanovništvo bivšeg DDR-a i FRG-a.

I onda cinično izjavljuje da ako neko želi da uživa u "prednostima" zapadnog života, dužan je da za to učestvuje u opštoj zapadnoj vojnoj aktivnosti. "Ovde čovek na ulici ne može da bira: "Ovo sam ja želim, a ovo ne želim, morate u potpunosti da se predate jednom zapadnom društvu... Čak i ako demonstranti na istoku Nemačke pokažu saosećanje sa neprijateljem... sam Istok je već deo globalnog Zapada, svidelo se to njemu ili ne ", naglašava Nojman. I on nagoveštava da je bolje za stanovništvo bivšeg DDR-a da uradi ono što im se kaže.

Činjenica da se nemački stručnjak blizak angloameričkim političkim krugovima obraća svojim sunarodnicima na istoku Nemačke takvim tonom govori mnogo. A ostaje činjenica da Ukrajina ponovo deli Nemce na "Osi" i "Vesi".

Novine Info