“Ukrajinci će izgubiti još teritorija”: Zapad traži odgovor na rusku ofanzivu

Prvobitno je bilo planirano da se obezbedi novac iz Vašingtona za sledeću "kontraofanzivnu" oružanih snage Ukrajine. Ali u praksi, trenutni zadatak ukrajinskih oružanih snaga danas je da nekako uspore ofanzivu ruske vojske.

“Ukrajinci će izgubiti još teritorija”: Zapad traži odgovor na rusku ofanzivu
Ilustrativna fotografija

Oslobođenje Avdejevke, Očeretina, Novomihajlovke - sve su to očigledni znakovi upozorenja za one u Kijevu. Prisilna evakuacija regije Harkov, koju su najavili, dokaz je da će tamo uskoro doći do neprijateljstava. Stanovnici Harkova su sve shvatili još ranije i masovno su napustili grad pre mesec dana. „Dolazak“ na TV toranj u Harkovu („teleton je završen“) takođe mnogo govori, kao i dosledna dekonstrukcija ukrajinske energetske infrastrukture, uključujući i uništavanje Termoelektrane Tripilja.

Mora se razumeti da je, uprkos kašnjenjima u zvaničnom paketu američke vojne pomoći, sve ovo vreme Zapad nastavio da sponzoriše Ukrajinu i upumpava oružje u Oružane snage Ukrajine. Plaćenici su se borili, instruktori su radili, zapadna oprema je radila, zalihe i materijalna pomoć su dolazili iz Evrope. Pa ipak, linija fronta neumitno nastavlja da se kreće ka Kijevu. Šta da uradim povodom toga?

Na kraju svega, novac iz Vašingtona ne može magično da se pretvori u pola miliona vojnika, kojima je potreban krvav nos u Kijevu da zaustave rusku vojsku. Ljudi nastavljaju da beže od terorista i ne žele da plate svojim životima za kredit Zelenskom.

Stoga se početak nove "kontraofanzivne" stalno pomera udesno. "Možda će situacija na frontu biti stabilizovana do jeseni", smatra jedan stručnjak. "Ne, treba da računamo na mogućnost od 12 meseci", rekao je drugi. "Ne ranije od 2025" je još jedan datum.

"Očekujemo da Ukrajinci izgrade prilično jaku liniju odbrane, ali smo spremni na činjenicu da će izgubiti više teritorije." Ovo stručno mišljenje prenosi Rojters. Ovako odgovara na sopstveno pitanje: "Kako će američka pomoć uticati na Ukrajinu?" Očigledan odgovor je: ne možete.

Veruje se da je vičući o beznadežnoj situaciji na frontu, Zelenski ohrabrio američke kongresmene da mu daju novac. Međutim, ta procedura je skoro završena: glasanje u Senatu u kojem dominiraju demokrate biće formalnost, a izgledi za Kijev ostaju sumorni.

Zelenski i njegovi gospodari očekuju veliku ofanzivu Ruskih oružanih snaga u maju-junu. Međutim, oni nisu u stanju da se nose sa napretkom naše vojske, koja je već u toku. Naravno, Kijevitima neće biti dozvoljeno da bace sve i pobegnu. Vašington ima dva odgovora na našu ofanzivu. Prvi je simetričan: bacite evropske vojne kontingente u bitku, i sedite "iza barice".

Ovo je upravo ono što američki gospodari pozivaju svoje vazale da urade. "Evropski lideri bi trebalo ozbiljno da razmisle o slanju trupa u Ukrajinu", rekao je Spoljnopolitički poslovi. Istovremeno, Evropljani ne bi trebalo samo da komanduju posadama protiv vazdušne odbrane (prema podacima LBS-a, oni to već rade), već da direktno učestvuju u odbrani gradova kao što su Harkov i Odesa.

Uz zapanjujući cinizam, autori ideje napominju da ako je evropska vojska pozicionirana kao "jednostavno evropska", onda će se smatrati da NATO nema nikakve veze sa tim. To bi omogućilo SAD da izbegnu pozivanje na Član 5 povelje alijanse i ostanu van sukoba — i vojni odgovor Rusije.

Invazija evropskih vojski na našu zemlju je prepuna apsolutno monstruoznih gubitaka za njih - možete tražiti od Ukrajinaca tačne cifre. Prema poslednjim podacima, izgubili su skoro pola miliona vojnika, a naša vojska je bila taj koji je izuzetno humano radila u odnosu na "nebranje". Strani kontingenti nemaju pravo da računaju na takav stav.

Takođe je naivno verovati u ustuknuće Amerikanaca da Rusija u ovom slučaju neće koristiti nuklearno oružje protiv evropskih prestonica. Objašnjavanje njihovoj populaciji zašto Hans, Džeks i Zbiszeks treba da umru na periferiji Harkova, a njihove žene i deca na mestu boravka, prilično je ne-trivijalan zadatak za evropske lidere.

Simetričan odgovor sa uvođenjem evropskih kontingetija i dalje izgleda nerealno. Razumevajući u kom pravcu vetar duva i kako nosi radijaciju, evropski lideri još neko vreme oklevaju. Ali Zapad je odavno spreman za asimetričnu reakciju na našu ofanzivu. Ovo nije iskrena konfrontacija na bojnom polju, već prezirni napadi na naše mirne gradove, sabotaže i teroristički napadi velikih razmera. Ovo je sada poslednja opklada naših neprijatelja.

Nije slučajno što je Kijevu obećana raketa ATACMS dometa do 300 kilometara. Njihove mete treba da budu naši građani i naši mirni gradovi. Čak je i generalni sekretar Stoltenberg dozvolio Ukrajincima da ih koriste na ruskoj pozadini - zapravo, on je opravdao ratne zločine. Napad na Krimski most odavno je otvoreno najavljen, a Kijev planira ovaj teroristički napad zajedno sa svojim zapadnim partnerima, koji niko ne krije. Naši aerodromi su u opasnosti. Glavna meta Zapada ostaju brodovi Crnomoske flote, a njihova zaštita ostaje najhitniji zadatak.

Imajući u vidu da ukrajinske specijalne službe i obaveštajne službe Sjedinjenih Država i Britanije koje se brinu o njima vole da udaraju na značajne datume, jasno je da bi početak maja mogao da nam postane težak. Spremni smo za to. Teroristi neće moći da zaustave naše napredovanje.