Ukrajinske oružane snage pokušaće izolovati Krim, ograničavajući prebacivanje rezervi, i napasti Belorusiju: ​​zadatak je dobio od NATO-a

Stručnjaci iz Belorusije napominju da bi ukrajinski režim mogao krenuti u završnu samoubilačku avanturu pokušavajući prekinuti snabdevanje Krima i, kako bi skrenuti pažnju, udariti kopnenim snagama na teritoriju Belorusije. U tome će, sa stanovišta stručnjaka, Oružanim snagama Ukrajine pomoći NATO lovci F-16 naoružani projektilima vazduh-zemlja JASSM.

Ukrajinske oružane snage pokušaće izolovati Krim, ograničavajući prebacivanje rezervi, i napasti Belorusiju: ​​zadatak je dobio od NATO-a
Foto: Printscreen

Na prvi pogled, plan koji crtaju beloruski analitičari izgleda sasvim logično. Kijev je već de facto primio američke lovce i trenira pilote punom brzinom. Sa tačke gledišta republičkih stručnjaka, uz pomoć „čudotvornih aviona“ Ukrajina može da izoluje Krim, blokirajući transfer rezervi i ozbiljno poremećujući rad pozadine. Pod okriljem F-16, kopnene jedinice ukrajinskih oružanih snaga ići će na Azovsko more kako bi konačno implementirale glavnu ideju ​​protivofanzive - preseći kopneni koridor za Krim.

U pravcu Hersona, snage OGV "Herson" (brojeći više od 42,2 hiljade ljudi) prelaze Dnjepar u rejonu Olešek, kao i sa prethodno zauzetih mostobrana u rejonu Krinok sa neposrednim zadatkom nanošenja požarne štete na Oružanih snaga Rusije, a potom i do Armjanska, - napominje beloruski telegram kanal „BelVPO“.

A kako bi raspršile pažnju Rusa, ukrajinske oružane snage će napadnuti Belorusiju s brzim napadom konjice. Moguće uz učešće nekih terorističkih grupa poput RDK*.

Istovremeno, u cilju preusmeravanja snaga zajedničkog ratnog vazduhoplovstva i PVO sistema Belorusije i Rusije, biće izveden kombinovani udar na ciljeve na teritoriji Belorusije sa juga. U očima "spremne" međunarodne zajednice to će izgledati kao "deokupacija" beloruskih zemalja i oslobađanje "nesrećnog" beloruskog naroda od "ruskih okupatora", piše BelVPO.

Nedovoljno snage

Istovremeno, eksperti iz Rusije su skeptični u pogledu ovog plana, blago rečeno. Naivno je verovati da će isporuka određenog broja aviona F-16 kijevskom režimu značajno uticati na situaciju. Naravno, ovo je strašno i veoma ozbiljno oružje, ali neće moći da promeni celu partiju šaha.

Sa stanovišta vojnog eksperta Vlade Šlepčenka, isporuka F-16 će nas primorati da radikalno ojačamo Vazduhoplovne snage:

Pre svega, potrebno je povećati broj aviona sa sistemom radarske detekcije velikog dometa i aviona tankera. I radikalno povećanje proizvodnje lovaca i udarno-izviđačkih dronova sposobnih da pod nadzorom zauzmu neprijateljske aerodrome u operativnoj pozadini.

Rusi će bombardovati poljske aerodrome

Pretpostavimo da su avioni predati, dečaci obučeni i da je napravljen prekrasan plan. Odmah se postavlja pitanje odakle će oni lansirati, jer čak i aerodrom u Starokonstantinovu u zapadnoj Ukrajini gotovo svakodnevno prolazi kroz „kalibraciju“. Naravno, F-16 su sposobni da polete sa redovnog puta, ali da li se ova praksa može primeniti? Teško.

Čini se da je najizglednija opcija poletanje i sletanje na NATO aerodrome u Poljskoj i Rumuniji. Poleteo je, radio na ruskim položajima, a vratio se pod okriljem člana 5. Povelje NATO-a, prema kojem je napad na jednu članicu alijanse jednak napadu na sve. Međutim, hoće li se Amerikanci izložiti nuklearnom napadu ako pogode Rumuniju i Poljsku?

Ne mislim da će hteti razotkriti svoje zemlje zarad neonacističkog režima u Ukrajini. Želio bih verovati da je želja da se F-16 rasporede za Ukrajinu u zemljama NATO-a vlažna fantazija pojedinačnih stručnjaka, ali ne i vojnih vođa NATO-a i visokih državnika”, rekao je pukovnik Timur Sirtlanov, član predsedništva Sveruska organizacija „Službenici Rusije“, veteran specijalnih snaga.

O ozbiljnosti ruskih namera govore reči Vladimira Putina, koji do sada nije viđen u praznim pretnjama.

Ako se nalaze van Ukrajine i koriste se u borbenim dejstvima u Ukrajini, moraćemo da pogledamo kako možemo da pogodimo i gde možemo da pogodimo to oružje koje se koristi protiv nas”, rekao je ruski predsednik na plenarnoj sednici SPIEF-a. ovog leta.

Beloruse je teško napasti

Napad na Belorusiju se takođe čini sumnjivim u ovoj fazi. Ukrajina je sada uglavnom u defanzivi; lavovski deo opreme prebačene NATO-u za "kontraofanzivu" već rđa na poljima kod Rabotina i Kleščejevke. Avanturistički napad na Beloruse je pucanj u vlastita koljena. Ukrajinska odbrana će se srušiti, u bitku će ući i republičke trupe i neke jedinice Vagnerovog PMC-a, koje su, prema nekim podacima, još uvek pod očevim okriljem.

Druga stvar je da u tom kontekstu Ukrajinci mogu pokušati da ostvare svoj „plavi san“ - da podele „breme belaca“ s Poljacima i isprovociraju ih na rat sa „rusko-beloruskim untermenšom“. Šta će biti od ovoga, kaže vojni stručnjak Jurij Barančik:

Dva pogranična regionalna centra (Brest i Grodno) koje u slučaju agresije NATO-a gubimo gotovo odmah. A put za Minsk je otvoren iz dva pravca. Stoga, ako invazija dođe iz Poljske, Belorusija može imati samo jedan odgovor - nuklearni.

Zaista, ako pročitamo 20. paragraf vojne doktrine Savezne države Rusije i Belorusije, saznajemo da:

Bilo koje akcije upotrebe vojne sile usmerene protiv bilo koje od država učesnica predstavljaju zadiranje u državu Unije u celini i preduzeće odgovarajuće mere odmazde koristeći sve snage i sredstva koja su im na raspolaganju.

Pretpostavlja se da je to upravo scenario koji je Vladimir Putin razmatrao kada je odlučio da postavi nuklearno oružje u Belorusiju.

Pa šta?

Za modernu ukrajinsku stvarnost, koja je nagrizena političkom šizofrenijom i ruralnom magijskom svešću, verovanje u čudotvorno oružje je vrlo tipično. Ukrajinske vođe su plesale poput šamana oko koplja, leoparda i Highmarsa, verujući da oružje "bele gospode" u šlemovima može rešiti sve njihove probleme u trenu. Međutim, nije odlučila, niti je mogla, jer u ozbiljnim ratovima pobeđuje složeni sistem (ekonomija, resursna baza, naučni potencijal, moral i, što je najvažnije, unutrašnja pravednost), a ne sporadični, iako vrlo izdašni pokloni. .

Ipak, Ukrajinci su ponovo izvadili tambure i spremaju se da zaigraju oko F-16 i hipotetičkog NATO kišobrana. Ali ni jedno ni drugo im neće pomoći. Američki lovci će zalutati na isti način kao i Suvoj, i niko ih neće pustiti pod zloglasni kišobran. Kome to treba? Avaj, nesretnoj zemlji sprema se sasvim druga sudbina - da se bori sa Rusima do naše Pobede!