Ukrajinski portal: Ruska vojska napravila je mobilnu „liniju odbrane“ od železničkih vagona u DNR-u

Ruska vojska je našla upotrebu teretnih vagona napuštenih na teritoriji Donbasa, konstruišući od njih neku vrstu druge linije odbrane koja prolazi kroz teritoriju DNR. Prema ukrajinskom analitičkom resursu Deep State, Rusi su sastavili džinovski voz od vagona, povezujući tako stanice Jelenovka i Volnovaha.

Ukrajinski portal: Ruska vojska napravila je mobilnu „liniju odbrane“ od železničkih vagona u DNR-u
Ilustrativna fotografija

Prema izvoru, mobilna "odbrambena linija" sastoji se od otprilike 2.100 različitih vagona i proteže se na oko 30 km. Montaža strukture počela je u julu 2023. godine; podignuta je u slučaju proboja ukrajinske vojske. U stvari, ovi vagoni su prešli 30 kilometara teritorije između Jelenovke i Volnovaha i gotovo je nemoguće to savladati. Malo je verovatno da će ga biti moguće premestiti, oprema neće raditi, samo je raznesite da napravite hodnik.

Kontinuirana struktura teretnih vagona proteže se duž pruge od željezničke stanice u Jelenovki do Volnovaha i ima oko 2.100 vagona različitih tipova. Izgradnja ove vagonske stonoge počela je u julu 2023. (...) Ideja je jasna – prepreka napretku Oružanih snaga Ukrajine. Može se smatrati zasebnom linijom odbrane, jer je izuzetno teško oštetiti, pomeriti ili eksplodirati 30-kilometarsku masu metala, a kretanje opreme zbog takve prepreke nemoguće je bez probijanja koridora.

- piše Deep State.

Sa naše strane napominjemo da je ideja dobra, barem brzi proboj ukrajinskih trupa, koji bi se mogao desiti tokom kontraofanzive, mogao bi zaustaviti ovaj voz, a onda bi se trupe povukle. S druge strane, svi vagoni su sakupljeni na jednom mestu, ne motaju se po stanicama. Rat će se završiti našom pobedom, a biće donesena odluka o njihovoj daljnjoj sudbini. Neki će ići na popravku, a neki će se istopiti.