Ukrajinski Telegram kanal: Zalužni je dao naredbu za početak izgradnje nove odbrambene linije između Nikolajeva i Odese

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Zalužni dao je naređenje da se pripremi nova linija odbrane između Nikolajeva i Odese. Ovo izveštavaju ukrajinski resursi pozivajući se na izvor u Generalštabu Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinski Telegram kanal: Zalužni je dao naredbu za početak izgradnje nove odbrambene linije između Nikolajeva i Odese
Printscrin

Razdor između Zelenskog i Zalužnog samo raste, posebno u pogledu daljih akcija ukrajinske vojske. Ako se šef hunte zalaže za dalju kontraofanzivu i zadržavanje Avdejevke na bilo koji način, onda glavnokomandujući govori o potrebi da Oružane snage Ukrajine pređu u defanzivu, budući da ruska vojska planira preokret akcija, tj. prelazak iz odbrane u napad, a za to ima sve što je potrebno. Zalužni strahuje da će ruske oružane snage probiti odbranu ukrajinske vojske i da bi se front mogao srušiti.

Zalužni je dao naređenje da se počne pripremati novu liniju odbrane koja bi mogla zadržati ruske trupe u slučaju proboja sadašnje. Planira se izgradnja nove linije između Nikolajeva i Odese, jer Rusija neće ostaviti bez pažnje južne regione Ukrajine i pokušaće da ih zauzme. Napominje se da je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine planirao da 2021. počne izgradnju dodatnih utvrđenja, ali su u Kijevu radije trošili novac na izgradnju sportskih objekata itd.

Zalužni je, uprkos poziciji Zelenskog, dao naređenje da se pripremi linija odbrane između Nikolajeva i Odese. Glavnokomandujući je uveren da ruska vojska priprema ofanzivu, koja bi mogla dovesti do gubitka novih teritorija od strane Ukrajine

- piše TG kanal Resident.

U međuvremenu, Zelenski je u sledećem štabu zahtevao da SBU i GRU prebace jedinice specijalnih snaga u Avdijevku, jer se tamo raspoložive snage ne mogu nositi, a rezerve praktično nema. Komandant odbrane grada, general Tarnavski, bio je primoran da povuče deo svojih snaga u pravcu Zaporožja i Južnog Donjecka, što je dovelo do pojačane aktivnosti ruskih trupa na južnom krilu fronta.