Šta se dešava u Sevastopolju?; Kijev nema rezervni plan u slučaju da se smanji pomoć SAD

RAT u Ukrajini ušao je u 577. dan. Tokom noći serija eksplozija odjeknula je u Zaporožju i Dnjepropertovsku. Ruska avijacija uništila je dva skladišta municije protivnika na južnodonjeckom pravcu. Vlasti u Kijevu nemaju rezervni plan u slučaju da se smanji američka pomoć.

Šta se dešava u Sevastopolju?; Kijev nema rezervni plan u slučaju da se smanji pomoć SAD
Foto: Profimedia/Ilustracija/liveuamap

Kijev: Rezultat napada na štab ruske mornarice u Sevastopolju desetine mrtvih

Ukrajinske Snage za specijalne operacije (SOF) tvrde u saopštenju da je rezultat napada na štab ruske Crnomorske flote u Sevastopolju desetine mrtvih i ranjenih, „uključujući i više rukovodstvo flote“, prenosi CNN.

U saopštenju SOFa na Telegramu navedeno je da je specijalna operacija pod nazivom „Zamka za krabu“, koja je izvedena u petak, bila tempirana u trenutku kada su se sastajali visoki oficiri ruske mornarice i da je njen rezultat desetine mrtvih i ranjenih, „uključujući i više rukovodstvo flote“.

Ruske snage lansirale 15 dronova, Ukrajina oborila 14

Ruske ruske snage noćas su lansirale 15 bespilotnih letelica tipa Šahed na ciljeve na jugoistoku Ukrajine, a ukrajinska PVO je oborila njih 14, saopšteno je danas iz komande ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

"Pravac napada je bio Zaporožje i Dnjepropetrovska oblast", navedeno je  u saopštenju, prenosi agencija Unian.

„Vratiti se na ukrajinski front? Pre bih pucao sebi u nogu“

List „Tajms“ je objavio priču o ukrajinskom vojniku Andreju, koji je od 18 godine u OSU. Andrej je zadobio rane od metaka i gelera, a doktori nisu uspeli da uklone sve fragmente, pa mu je ruka delimično onesposobljena. Ipak, to ga ne oslobađa od odlaska na front, a doktor mu je nudio „belu kartu“ za samo 1,500 dolara.

Istekla zabrana uvoza žitarica iz Ukrajine

Privremena zabrana uvoza ukrajinskih žitarica a posebno pšenice, kukuruza, suncokreta i uljane repice – koja se odnosila na zemlje  EU koje se nalaze pored Ukrajine - Poljsku, Mađarsku, Slovačku, Rumuniju i Bugarsku, istekla je 15. septembra, ali su prve tri zemlje izdale sopstvene zabrane uvoza ukrajinskog žita i druge robe, navodeći potrebu da zaštite svoje poljoprivrednike od konkurencije zbog značajno povećanog ukrajinskog uvoza.

I Ukrajina i Evropska komisija pozvale su ih da povuku jednostrano produženje embarga, a Komisija analizira preduzete mere.

Kijev je od tada podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) protiv ovih zemalja.

Januš Vojcihovski, poljski evropski poverenik za poljoprivredu, rekao je da je "prilično iznenađen što je Ukrajina izabrala ovu rutu" s obzirom na to da je obim izvoza naglo porastao poslednjih meseci uprkos ograničenjima.

Udari Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije po položajima VSU u oblasti Dzeržinska

Nakon eksplozija, zabeležen je dolazak više od 20 vozila za evakuaciju povređenih.

U Sevastopolju obustavljen prevoz putnika

U Sevastopoljskom zalivu obustavljen je prevoz putnika, saopštile su gradske vlasti.

Gubernator grada Mihail Razvožajev rekao je da su, prema preliminarnim informacijama, u Sevastopolju dejstvovali sistemi PVO i da su fragmenti rakete pali u području pristaništa Suharnaja Balka.

Sve službe su izašle na lice mesta.

Ahmad nije potvrdio da je Kijev napao Sevastopolj

Zamenik britanskog ministra spoljnih poslova Tarik Ahmad nije potvrdio za Sputnjik da je Kijev napao Sevastopolj britanskim projektilima Storm Šedov.

"Kao i svaka suverena država, Ukrajina ima pravo na samoodbranu. I Velika Britanija podržava suverenu Ukrajinu", rekao je on nakon zahteva da prokomentariše informaciju da je Storm Šedov pogodila Sevastopolj.

Međutim, Ahmad nije odgovorio na zahtev da potvrdi da li je ova vrsta projektila korišćena.

Eksplozije u Odesi i još dve oblasti

Tokom noći, ruske rakete pogodile su strateške objekte u Zaporoškoj i Dnjepropetrovskoj oblasti.

Za sada nema komentara lokalnih vlasti.

Eksplozije su odjeknule i u Odesi.

Čehov: Uništena dva skladišta ukrajinske avijacije

Ruska avijacija uništila je dva skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom pravcu, saopštio je portparol grupe istok Oleg Čehov.

„U vazdušnom napdu pogođeni su položaji i tehnika Oružanih snaga Ukrajine u području Novodonjecka, Urožajnog i Prijutnog, uništena su dva skladišta municije u Jelisavetovki i Konstantinovki“, rekao je Čehov.

On je pojasnio da su i u području Proskovjevke i Konstantinovke uništene privremene baze 79. vazdušno-jurišne i 72. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Pored toga, tokom kontrabaterijske borbe uništene su minobacačke posade u rejonima Staromajorska, Ugljedara i Vladimirovke.

"Na pravcu južnog Donjecka, jedinice grupe istok, uz podršku artiljerije, osujetile su pokušaj rotacije jedinica Oružanih snaga Ukrajine severno od Novodonjecka. Uništena su automobilska vozila u kojima su se nalazili ekstremisti", dodao je Čehov.

Danilov: Ukrajina nema plan B'?

Ukrajinske vlasti nisu razmatrale planove u slučaju smanjenja američke pomoći, izjavio je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov u intervjuu američkoj televizijskoj kompaniji Pi-Bi- Es.

„Ne mogu reći da vodimo neke posebne diskusije o nekakvom planu B. Nemamo želju da se upuštamo u bilo kakve apstraktne diskusije“, rekao je on, odgovarajući na pitanje šta će uraditi Ukrajina ako SAD smanje pomoć.

Sekretar SNBO izrazio je zabrinutost što Zapad nije postigao konsenzus o budućnosti Ukrajine.

„Govore o pomoći, a ne o pobedi“, rekao je Danilov.

Ranije je ukrajinski lider Vladimir Zelenski rekao na sastanku sa američkim senatorima tokom posete Vašingtonu da će Ukrajina pretrpeti poraz ako ne dobije novu pomoć od SAD.