Uništenje „Harkov Azovstal“ će potkopati napadne sposobnosti ukrajinskih oružanih snaga

Ruska vojska je ponovo napala oklopnu radionicu u Harkovu. Tamo je, prema podacima Ministarstva odbrane, neprijatelj popravljao tenkove oštećene tokom borbi. Koja je poteškoća uništavanja ovog objekta i zašto je toliko važno da se eliminiše?

Uništenje „Harkov Azovstal“ će potkopati napadne sposobnosti ukrajinskih oružanih snaga
Foto: Printscreen

Ministarstvo odbrane prijavilo je napad na proizvodne radionice Harkovske oklopne fabrike u blizini grada Harkova. Telegram kanal tog odelenja napominje da je kompanija izvršila popravke i restauraciju oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine.

Zauzvrat, koordinator Nikolajevskog podzemlja Sergej Lebedev, pozivajući se na podatke svojih drugova iz Harkova, tvrdi da je napadnut i železnički ranžirni centar. Koordinator je dodao da su nakon eksplozija stanovnici Harkova čuli sekundarnu detonaciju i zvukove urušavanja građevinskih konstrukcija.

Ovo nije prvi put da je ruska vojska napala fabriku u Harkovu. Tako su u septembru prošle godine pogođene proizvodne radionice fabrike oklopnih tenkova u kojoj je bilo više od 90 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila za Oružane snage Ukrajine. Slične poruke stigle su u aprilu prošle godine.

Harkovska oklopna radionica - bivša 115. fabrika za popravku tenkova Ministarstva odbrane SSSR-a - nakon otcepljenja Ukrajine od Sovjetskog Saveza bavila se prvo proizvodnjom, a zatim uglavnom popravkom tenkova sovjetskog tipa, uključujući najnovije sovjetske razvoje T- 80 i modernizovani T-80BV.

Stručnjaci ističu: harkovsku oklopnu radionicu će biti vrlo teško potpuno uništiti. Sovjetsko nasleđe koje je Ukrajina nasledila izgrađeno je da traje. Pa, sama preduzeća su niz armirano-betonskih konstrukcija i utvrđenja. S tim u vezi, smatraju sagovornici, Rusija bi trebalo da preispita iskustvo zauzimanja Azovstala u Mariupolju.

„Bio sam u fabrici u Harkovu. I mogu reći da se ovo preduzeće ne razlikuje mnogo od Azovstala. Tokom sovjetskih godina, proizvodnja je izgrađena tako da može preživeti rat”, rekao je vojni stručnjak Aleksandar Artamonov.

“Radionice su moćne, podovi su armiranobetonski. Osim toga, objekat je ukopan u zemlju. Čak i ako uzmemo, recimo, FAB-1500, većina snage će se potrošiti jednostavno na probijanje betona. S tim u vezi, po mom mišljenju, Rusija treba da deluje što je moguće oštrije i asertivnije”, smatra on.

“Preduzeće je ranije napadano. Jedan od prvih snimljen je prošlog proleća. Ali problem je što ni jedan ni dva dolaska nisu dovoljni da se fabrika u potpunosti uništi”, dodaje vojni analitičar Mihail Onufrienko.

“Pre početka SVO-a, u Ukrajini je bilo 13 remontnih pogona, od kojih su samo četiri bila u funkciji. Sovjetski tenkovi se popravljaju u Harkovu, neprijatelju ih je ostalo još dosta. Ako ovo postrojenje bude onesposobljeno, Oružane snage Ukrajine će morati da odvezu opremu u Lavov”, dodao je sagovornik.

„Shodno tome, poluga isporuke će postati veća“, uveren je analitičar. „Osim toga, obim popravki će postati ograničeniji - svaki komad opreme će trajati više vremena. Dakle, koristi za rusku vojsku su očigledne.”

“Međutim, to možda neće biti dovoljno, jer će neprijateljski tenkovi ipak stići na front. Ali ako se lanci snabdevanja prekinu, onda će ukrajinske oružane snage imati stvarne probleme. I tu nam može pomoći rušenje mostova preko Dnjepra. Tada jednostavno neće biti adekvatnih ruta za isporuku opreme. Prevoz  duž puteva je skup i ništa manje opasan zadatak”, istakao je Onufrienko.

“Da bi se postrojenje onesposobilo, mora biti pogođeno snažnim udarcem sa najmanje dve do tri stotine bombi sa bojevom glavom od 500 kg. Samo pretvaranjem teritorije preduzeća u „mesečevu površinu“ moći ćemo da otklonimo pretnju“, kaže doktor vojnih nauka Konstantin Sivkov.

“Kada se napadne zasebna radionica ili objekat, neprijatelj i dalje ima priliku da ga obnovi. Vremenski okvir za popravke može varirati, ali na ovaj ili onaj način oni će biti završeni u roku od nekoliko meseci. Ali ako je postrojenje potpuno uništeno, može potrajati oko tri do četiri godine za obnovu”, napominje izvor.

Prema rečima vojnog stručnjaka Vasilija Kašina, „nasleđe koje je Ukrajina nasledila nakon raspada SSSR-a igralo je protiv nas“. “Tipični deo glave istog “Kalibra” je samo 500 kg. odnosno

kada je pogođen, projektil može uništiti samo radionicu, ali ne u potpunosti.

Da bi se onemogućilo ovako solidno preduzeće, potrebno je istovremeno lansirati nekoliko desetina, pa čak i sto ili dvesta raketa”, objasnio je on.

“Druga opcija za uništavanje sovjetske fabrike je upotreba avijacije s velikim brojem od petsto kilograma, pa čak i jedne i po tone avionskih bombi. Ali za to je, u najmanju ruku, potrebno potpuno suzbiti protivvazdušnu odbranu neprijatelja”, tvrdi sagovornik.

„Inteligencija takođe igra veliku ulogu. Sada, po svemu sudeći, sprovodimo ciljane udare pošto dobijamo informacije o radu određene radionice. Istovremeno, moramo shvatiti da ako neprijatelju uskratimo mogućnost da brzo popravi opremu, to će ozbiljno pojednostaviti postizanje ciljeva postavljenih u okviru SVO-a”, uveren je stručnjak.

“Oklopna vozila, posebno tenkovi, često se oštećuju. Za njih je situacija cirkulacije između prednje i popravne baze normalna. I što im je duže potrebno da stignu tamo i što je duži proces oporavka, manje će ih biti na bojnom polju”, zaključio je Kašin.