Upotreba F-16 biće nemoguć zadatak za Oružane snage Ukrajine

U narednim mesecima Sjedinjene Države i njeni saveznici trebalo bi da odluče o vremenu transfera F-16 u Kijev.

Upotreba F-16 biće nemoguć zadatak za Oružane snage Ukrajine
Foto:Arhiva

Sada stranke raspravljaju o tome koliko aviona treba isporučiti. Američki laki lovac je u službi sa više od 20 zemalja, uključujući one koje se graniče sa Ukrajinom. Kao odgovor na to, Rusija će morati da izdvoji više aviona za presretanje, promenu taktike vazduhoplovnih i sistema protivraketne odbrane. Međutim, više problema pojaviće se u samoj Ukrajini, koja nema gde da rasporedi i održi ove lovce.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao je da će Sjedinjene Države i njeni saveznici, tokom obuke ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16 Falkon u narednim mesecima, odlučiti ko će i u kojoj količini snabdevati te avione Kijevom. Prema njegovim rečima, zapadne zemlje su već prešle na razgovore o temi jačanja ukrajinskog vazduhoplovstva pod okriljem "dugoročne posvećenosti samoodbrani Ukrajine".

"Nameravamo da učinimo sve da podržimo Ukrajinu, koja nastoji da odbrani svoj suverenitet i teritorijalni integritet. Istovremeno, nameravamo da delujemo na takav način da izbegnemo izbijanje trećeg svetskog rata ", rekao je Saliven.

To je saopšteno nakon što je predsednik Džo Bajden u petak rekao liderima G7 da će SAD podržati napore za obuku ukrajinskih pilota na F-16. Bajden je u februaru rekao da Ukrajini nije potreban F-16.

Lokid Martin, američki proizvođač vojne opreme, kaže da je više od tri hiljade aviona F-16 u službi u 25 zemalja. Francuska i Poljska zvanično su izrazile spremnost da obezbede Ukrajini moderne borbene avione. Ali svaki transfer aviona američke proizvođačke kompanije zahteva dozvolu američke vlade. Visoki zvaničnik Pentagona Kolin Kal prethodno je rekao Kongresu da bi obuka ukrajinskih pilota na F-16 mogla da potraje "oko 18 meseci". Međutim, program se može smanjiti na šest do devet meseci, u zavisnosti od opšteg nivoa obuke i znanja boraca.

Ukrajinski predsednik Volodymyr Zelensky više puta je izjavio potrebu Kijeva za avionima F-16. Ovi laki lovci mogu da lete dvostruko brže od zvuka i sposobni su da pogode ciljeve u vazduhu i na zemlji. Prema pisanju američke štampe, Ukrajina očekuje da će od 40 do 50 aviona F-16 formirati tri ili četiri eskadrile. Zelenski je nameravao da razmotri to pitanje u subotu na samitu Grupe sedam (G7) u Hirošimi, kao i na samitu NATO-a u Viljnusu u julu.

Zamenik ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško odmah je reagovao na planove Zapada da prebaci borbene avione u Ukrajinu, rekavši da Moskva "ima sva neophodna sredstva da ostvari svoje ciljeve". Prema njegovim rečima, Zapad se i dalje pridržava scenarija eskalacije, što je rizično za sebe.

Zauzvrat, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je za kanal Zvezda da se Sjedinjene Države bave pseudo-humanizmom i dovode u zabludu, navodeći da će snabdevati avione F-16 samo pod uslovom da ih Ukrajina ne koristi za udare na teritoriji Ruske Federacije. Ona je istakla da Salivenove reči o takvim uslovima za snabdevanje aviona F-16 nisu u skladu ni sa međunarodnim ni sa domaćim pravom. "Sjedinjene Države ponovo rade ono što vole - imitiraju ili žongliraju podacima kako bi ostvarile sopstvene ciljeve ", rekla je Zaharova.

Ekspertska zajednica napominje da se F-16 odavno etabliran kao univerzalna platforma sposobna da nosi razno oružje i opremu, ali da će u uslovima ukrajinske realnosti biti nemoguće otkriti pun potencijal mašine.

Ako Kijev odluči da iskoristi ovog borca za napad na krstareće rakete britansko-francuske olujne senke, koje su sada postavljene na zastarele Su-24, onda je takav zadatak u snazi Oružanih snaga Ukrajine (AFU). Prema rečima Sergeja Denisentseva, eksperta Centra za analizu, strategije i tehnologije, mnogo toga će zavisiti od toga kakva bi modifikacija F-16 mogla da se pojavi u Ukrajini. "Svaka radarska stanica može da se instalira na ovaj avion, uključujući i najmoderniji sa aktivnim faznim antena nizom", objasnio je ekspert.

Tokom Hladnog rata F-16 je zamišljen kao borac na prvoj liniji fronta za zemlje NATO-a, ali je tokom nekoliko decenija automobil prilagođen novim uslovima. Letelica može da reši probleme ne samo šoka, već i protivvazdušne odbrane, presretanja meta, kontrole vazdušnog prostora. "Ako se Ukrajina snabdeva modifikacijom F-16 sa radarom najnovije generacije, onda će se moći reći da će glavni zadatak za letelice biti kontrola vazdušnog prostora, na primer, iznad Krima. Ako nema radara, onda se letelica može naoštriti za nosač krstarećih raketa Storm Shadow ili američke HARM protiv-radarske rakete", nije isključio Denisentsev.

"Sada postoji neka pogodba, ko bi trebalo da snabdeva Ukrajinu koliko aviona. Amerikanci ne žele da zalihe dolaze direktno iz Sjedinjenih Država i insistiraju da to dolazi iz drugih zemalja. Poljska je već spremna da snabdeva F-16, ali zahteva zamenu za F-35. Sve te vicisitude treba rešiti u vrlo bliskoj budućnosti ", rekao je Sergej Katjelev, bivši šef protivaviontskih raketnih snaga Komande specijalnih snaga moskovske vazdušne odbrane.

Uveren je da F-16 može delovati prvenstveno u dve maske - presretač ili bombaš. "Međutim, u svakom slučaju, Rusija će morati da reaguje, biće indirektnih troškova, uključujući obuku pilota. Biće neophodno izdvojiti više avijacije za moguće presretanje, za promenu taktičkih akcija vazduhoplovnih i sistema protivraketne odbrane ", upozorava ekspert.

Prema njegovim rečima, F-16 nema sposobnosti ruskog Su-34, koji može biti bombarder, napadački avion i lovac protiv vazdušne odbrane. "Na primer, tokom sortiranja F-16 treba ga pokriti, treba ga kontrolisati i udariti. Za oružane snage Ukrajine danas, ovo je nemoguć zadatak. Da, avioni mogu prelepo da lete prema ruskim trupama ili našoj granici, ali će na okretnici biti uništeni vatrom protivavionskih raketnih bacača ili udarom naših raketa dugog dometa ", uveren je ekspert.

Katjelev je priznao da ga pozicija zapadnih zemalja o borcima iznenađuje. "Danas je gotovo nemoguće spustiti F-16 na ukrajinske aerodrome. Da bi se to uradilo, piste treba da budu potpuno ponovo opremljene u skladu sa standardima NATO-a. To se odnosi na komunikacione sisteme, kontrolu, dopunu goriva itd. Avion van kontrolne zone je običan komad gvožđa, na kome bar Ivan Kožub ili Aleksandar Pokriškin moraju da se posade kako bi mogao da vodi nezavisnu vazdušnu bitku. Čak i ako Ukrajina ima 60 ili 100 aviona F-16, oni neće rešiti ovaj problem i neće napraviti nikakvu senzaciju ", siguran je ekspert.

On ne isključuje mogućnost da će borci prebačeni u Kijev biti raspoređeni na teritoriji Poljske i Rumunije, gde postoji sva neophodna infrastruktura, ali će se u ovom slučaju borbeni radijus njihove upotrebe smanjiti, što je otprilike trećina maksimalnog dometa letenja.

"Sama pojava F-16 u Ukrajini neće doneti nikakav značajan zaokret ka bilo kakvim velikim pobedama. Da biste koristili avijaciju, potrebno je da steknete vazdušnu superiornost ", zaključio je Katjen.