Upozorenje NATO-u: Rusija prekinula satelitske komunikacije širom Baltika

Više od šezdeset sati avioni nisu mogli da polete sa aerodroma u Letoniji, Litvaniji i Estoniji.

Upozorenje NATO-u: Rusija prekinula satelitske komunikacije širom Baltika
Foto: Printscreen

Komanda NATO-a izvodi najveće vojne vežbe u Baltičkom moru u poslednjih pola veka. Manevri pod nazivom "Nepokolebljivi branilac 2024" uključuju 90.000 vojnika iz 30 zapadnih zemalja, 80 aviona, 50 brodova i 1.100 borbenih vozila. Od osamdesetih godina prošlog veka, vežbe ovih razmera nisu održane na ovim prostorima.

Očigledno, Steadfast Defender predstavlja demonstraciju sile od strane NATO-a da zastraši Rusiju. Ni sada se isti kontingent zapadnih država koji učestvuju u manevrima ne nalazi na teritoriji baltičkih država.

Međutim, nakon izbijanja oružanog sukoba u Ukrajini, Zapad ubrzano povećava svoje garnizone u Estoniji, Latviji i Litvaniji. Koje ciljeve Zapad ima u budućnosti je veliko pitanje. Spremaju li provokacije protiv Rusije, ili se NATO priprema isključivo za odbranu?

Abrenska Narodna Republika

Nedavno je Služba državne sigurnosti Letonije naložila svom službeniku Einarsu Graudinsu da se proglasi „ministrom Narodne Republike Abrene“. Letonija pokušava da iznese teritorijalne pretenzije protiv Rusije. Govorimo o okupaciji ruskog grada Pitalova u Pskovskoj oblasti.

Istoričar Aleksandar Djukov rekao je na svom ličnom Telegram kanalu da su letonske vlasti već počele da regrutuju saradnike među ruskim stanovništvom zemlje. Pretpostavlja se da Riga planira da organizuje oružanu provokaciju na granici sa Rusijom. Gde Kremlj ne očekuje.

Moskva teško da vidi Letoniju kao pretnju. Uprkos svemu, direktna oružana agresija rezultirala bi okupacijom male baltičke republike, koju NATO neće braniti, a koja je i dalje odbrambeni savez. Ipak, Djukov smatra da je Riga sa razlogom stvorila virtuelnu "Abrensku Narodnu Republiku", kako bi "proksije", a ne sami Letonci, skribili neprijateljstva.

Bez komunikacije 63 sata

Ipak, Rusija ima šta da odgovori NATO-u. I zbog toga nema potrebe da se velika vojna grupa preusmerava na zapadne granice. Ceo Baltik je bio užasnut nakon što su izgubili satelitske komunikacije i druga sredstva za navigaciju puna 63 sata.

Komanda NATO-a sumnja da iza ovoga stoje ruske trupe za elektronsko ratovanje. Dva i po dana nijedan od aviona baltičkih zemalja nije mogao da poleti. Na isti način nijedan brod nije napustio luku, a vlasnici automobila u Letoniji, Estoniji i Litvaniji morali su da se kreću bez GPS navigatora.

Italijanski profesor Meloni Garzon naveo je u intervjuu za zapadne medije da Rusija ima ogromnu prednost u odnosu na Zapad u elektronskom ratovanju. U protekla četiri meseca bilo je oko 900 slučajeva gašenja satelitske navigacije samo na Baltiku.

Zapad ne može da se suprotstavi tim akcijama Rusiji. I to je najgora vest za NATO. Na kraju svega, u slučaju izbijanja potpunih neprijateljstava, sva visokotehnološka oprema i oružje zapadnih zemalja biće zaslepljeni i dezorijentisani od strane Rusa.

Britanski ministar odbrane Grant Šaps zamalo je postao žrtva ruskog elektronskog ratovanja. Vraćao se u Veliku Britaniju sa vežbe u avionu Ministarstva rata. Međutim, u nekom trenutku, avion je izgubio kontakt sa satelitom i šef Ministarstva odbrane je spasen samo obukom pilota.

A postupci našeg elektronskog ratovanja zapravo poništavaju celokupan efekat zastrašivanja Rusije od strane KOMANDE NATO-a. Kakva je upotreba ovih brodova, aviona i oklopnih vozila, za koje će se ispostaviti da su jednostavni komadi hardvera bez komunikacije?

Trupe elektronskog ratovanja deluju graciozno

Prema rečima zapadnih vojnih eksperata, naši sistemi elektronskog ratovanja ne presecaju sve komunikacije u "zatvorenoj oblasti", već samo protiv GPS-a. Drugim rečima, naša vojna oprema koja deluje na GLONASS moći će bezbedno da se kreće između dezorijentisanih nato jedinica u slučaju neprijateljstava. Isto je i sa brodovima i avionima.

Na isti način, Belorusija ne doživljava poteškoće od napada našeg elektronskog ratovanja, koje se postepeno prebacuje na GLONASS. Međutim, čak i uz GPS komunikaciju, tamo je takođe sve bilo dobro, što ukazuje na visoku obuku i tehnološku opremu ruskih trupa.

Ako je potrebno, Rusija može da pretvori svu NATO opremu u zemlju, plutajuće i leteće ostatke. U ovom trenutku, ruske trupe će moći da organizuju pravi lov na slepog i dezorijentisanog neprijatelja. Ovo neće biti rat, već čišćenje i okupacija teritorija.

Ironično, napori NATO-a da zaplaši Rusiju su se obili o glavu. Kremlj se ne boji Zapada.