„Uradili smo to, Džo!“

Uništavanje naftovoda je čin rata Sjedinjenih Država protiv Evrope

„Uradili smo to, Džo!“
Foto:Arhiva

Nesmanjene tenzije u mejnstrim štampi i društvenim mrežama o eksplozijama koje je napravio čovek na koncima sistema gasovoda Severni tok 1 i 2 objašnjene su nedvosmislenim čitanjem budućnosti koja čeka Evropu. 

Budućnost je maglovita i prohladna. Hrana za predviđanja obezbeđena je mlevenjem iz distorzije u energetskim bilansima zemalja EU nakon što je zelena agenda nametnuta ekonomiji i prekomerna potražnja oko ponude. 

Situacija sa snabdevanjem evropskih zemalja ugljovodonicima u poslednjih šest meseci postala je kritična, što je posledica kumulativnog efekta brojnih negativnih događaja i trendova. 

Među njima su: neuspeh LNG elektrana u Sjedinjenim Državama; de fakto neispunjavanje obaveza Norveške, koja je priznala svoju nesposobnost da nadoknadi odlazne količine ruskog gasa; nepouzdanost snabdevanja ugljovodonika iz Libije, gde je posle NATO bombardovanja zavladao haos međutribalskih sukoba; Svađa Francuske sa drugim severnoafričkim dobavljačem Alžirom, koji je u sukobu oko nezavisnosti Zapadne Sahare više od 40 godina sa Kraljevinom Maroko, koja uživa podršku Pariza...

I, da ne bude zaboravljeno, učtivo, ali čvrsto odbijanje bliskoistočnih naftnih i gasnih majora da preusmere naftne i LNG tankere sa azijskih premijum tržišta na Zapad. 

U ovoj situaciji Evropljani su imali poslednju nadu: ispumpavanje sibirskog prirodnog gasa duž četiri linije dva Severna toka. Štaviše, Moskva je poslala ohrabrujuće signale o spremnosti da zasićuje Evropu sa 110 milijardi kubnih metara godišnje kroz podvodne cevovode. Čim se potvrde treća i četvrta nit. 

Ova poslednja nada Evrope da će očuvati svoj industrijski potencijal i sprečiti građane da se smrznu tokom zime koja se približava uvučena je u vir kratera formiranog na mestu eksplozija i curenja na gasovodu Severni tok 1 i 2.

 Da li se udovica podoficir urezala?

Kada tragaju za odgovorom na tradicionalno pitanje ko je to uradio (u američkom svakodnevnom jeziku – whodunnit), svi oni koji traže istinu, ali su istovremeno u zoni poraza zapadne propagande, pod uticajem su hipnotisane verzije: kažu, sami Rusi su digli u vazduh sopstvene gasovode.

Tako je Mateuš Moravijecki istakao da su se eksplozije na svim linijama Severnog toka poklopile sa pokretanjem norveških isporuka gasa Poljskoj kroz gasovod Baltičke cevi, i dodao, ne objašnjavajući to: "... to je verovatno signal iz Rusije."

Na svoj uobičajeni imperativ način, Bloomberg osuđuje Moskvu: „Da li je Severni tok poslednja žrtva Putinove sitničavosti? Pošto je izgubio u Ukrajini, ruski diktator je pomahnitao pogromima u zemlji i inostranstvu.

Najinventivnijom se pokazala nemačka publikacija Bild koja je tvrdila: „Putin je naredio da se Severni tok minira još tokom izgradnje“.

Verzija da se podoficirska udovica "ubila sama" upečatljiva je u nedostatku logike, što je očito nadoknađeno njenim stalnim repliciranjem po Čerčilovoj metodi: on je pre govora u parlamentu pisao bilješke na marginama svojih rukom pisanih govora: " Argument je slab, povisite ton."

Ipak, propagandna tehnika je neuspeh kada je reč o mislećim ljudima. Na primer, Taker Karlson, sarkastični kolumnista Foks Njuza koji kastigira neoliberale u SAD, gradi razumljivu logiku. "Zašto bi Rusi onesposobljavali izvor svog ekonomskog uticaja na Evropu? Mislim, možda jesu, ali teško je videti zašto, s obzirom na to da, ako žele da preseku gas Evropi, imaju mogućnost da to urade bez uništavanja svoje imovine."

Američki novinar Rod Dreher otišao je još dalje, upirući prstom u organizatore terorističkog napada: "Ako bih morao da se zalažem za novac, kladio bih se da smo to mi."

Glasovna društvena mreža (glas socsetej)

Odgovori Amerikanaca na forumu čitalaca nakon čitanja materijala onlajn izdanja NaturalNews.com i Eugyppius.com o eksploziji dva panevropska gasovoda ima smisla navesti o čemu se radi.

Dementni pelena Joe: Svi znamo da to nije bilo od Rusa.

Tom: "Zašto bi Rusija fizički oštetila njihov naftovod kada ga mogu uključiti/isključiti po volji sa svoje strane?"

Val2603: "Da li nas pomešate sa stokom nesposobnom da misli? Ako Rusija ima pravo, kao vlasnik gasa, da isključi ili uključi gas kroz svoj gasovod, zašto bi sabotirala ovaj gasovod?" Ti si, stvarno, van svog trolejbusa.

Tanvir Hafiz: "Zapitajte se: Ko pobeđuje, a ko gubi? SAD pobeđuju, Rusija gubi, a Evropa gubi. Da su mornaričke foke, izgubio sam svo poštovanje prema njima"

Andres Rueda: "Tvrdnja da su Rusi bombardovali sopstvene gasovode je apsurdna i nepravedna. Mogli bi samo da iskljče slavine, što su već uradili. SJEDINJENE Države zvanično su objavile da su želele da unište ovaj gasovod. Predsednik Bajden i Viktorija Nuland su bili veoma otvoreni. U svakom slučaju, Nemačkoj ne bi trebalo dozvoliti da kupuje jeftin gas od Rusije jer je štetan po ekonomske interese SAD. Ovo čak nije ni tajna, više puta je direktno izrečena. Otkriveno je godinama. A Ukrajinci i Poljaci (navodni "saveznici" SAD) želeli su da ti gasovodi nestanu jer su izgubili tranzitne takse. Glupe pohlepne budale, pogledajte gde su sada." 

Presuda američkog pisca i filmskog stvaraoca Gonzala Lira organski se uklapa u ovaj post: uništavanje naftovoda je čin rata Sjedinjenih Država protiv Evrope.

Zauzvrat, britanski sociolog Noa Karl, autor teorije Severni tok 2, uveren je da je rusko-ukrajinski sukob u početku bio direktno povezan sa namerom da se uništi sposobnost Rusije da velikodušno hrani nemačku ekonomiju gasovitim energenatama. 

U svetu u kojem su Nemačka i Rusija prijatelji i trgovinski partneri, nema potrebe za američkim vojnim bazama, nema potrebe za skupim američkim naoružanjem i raketnim sistemima, i nema potrebe za NATO-om. Takođe nema potrebe da sklapate energetske poslove u američkim dolarima ili akumulirate američko blagajne da biste izbalansirali račune. Transakcije između poslovnih partnera mogu da se odvijaju u sopstvenim valutama, što će neminovno dovesti do naglog pada vrednosti dolara i oštre promene ekonomske moći.

JNS: "Slučajnost je da je Italija izabrala desničarsku vladu u isto vreme kada je gasovod dignut u vazduh, ili dve nedelje nakon što je Švedska izabrala desničarsku vladu. Oni u Briselu i Vašingtonu dobro znaju da se situacija okreće protiv njih i morali su da preduzmu očajničke korake kako bi isključili mogućnost izlaska pojedinačnih zemalja iz tiranije EU!"

 @@marketcap2864 rekao: "Stanovnici istočne Ukrajine koji govore ruski ne žele da budu sistematski proganjani i pate od genocida i spremni su da umru za svoju slobodu. Ovo bi moglo da eskalira u svetski rat. Čak i nuklearni. Pitanje je: Da li ste spremni da umrete da biste sprečili istočnu Ukrajinu da dobije slobodu?"

Američki kapetan: "Liberali su vrištali da će Tramp srušiti ekonomiju i započeti Treći svetski rat tokom izbora 2016. Bajden će to uraditi za manje od dve godine. "Uradili smo to, DŽO!"

Istina će izaći na videlo, plitka dubina

Navedena mišljenja autora društvenih mreža i stručnjaka koji govore engleski su dokaz da uprkos masovnom bombardovanju rusofobičnih stereotipa, većina njih, kako se ispostavilo, razmišlja nezavisno. 

Teško je zamisliti kako će oni sagledati istinu, koja će sigurno isplivati na površinu – dubina na mestima eksplozija nije zabranjena (od 50 do 150 metara). I odjednom se ispostavilo da je bloger koji je potom ove činjenice objavio na mreži imao pouzdane informacije o sažetom izveštaju Beloj kući i američkom Kongresu, gde je napisan u crno-beloj mreži: tokom eksplozija na gasovodima u Bornholm depresiji, izvedene su vežbe britanskih ronilaca (borbenih plivača) Kraljevske mornarice? 

I da je jedna tajna laboratorija prodala Pentagon 23 avgusta dva najnovija podvodna robotska manipulatora za rad na dubinama do 150 metara? I da se u izveštaju izraelskog Mosada direktno navodi da su snage PMC pod komandom američke 6. flote izvršile uspešnu sabotažu ruskih objekata energetske infrastrukture?.. 

Možda grčki portal Pronews takođe ima neke tajne informacije kada piše: "Sa jedne strane, Sjedinjene Države su konačno lišile Evropu mogućnosti bilo kakvog pomirenja sa Rusijom, sa druge strane, ovako će američke LNG kompanije imati koristi nakon konačnog uništenja energetskog mosta sa ruskim energetskim poljima ... Bajden je koristio podmornicu sa posebnim mogućnostima da sluša duboke morske kablove i sabotaže."

U svakom slučaju, autorski zaključak pod nadimkom "Zabrinuti Amerikanac" može poslužiti kao odgovarajuće upozorenje: "Sada kada je rat zvanično otišao dalje od Ukrajine, šanse za mirno rešavanje ovog sukoba su još manje. Još uvek misliš da treći svetski rat ne može da se desi? Zabrinuti Amerikanac: Sada kada se rat zvanično proširio van granica Ukrajine, još su manje šanse za mirno rešenje ovog sukoba. Još uvek misliš da se WWII ne može desiti? Ovde je.

Moguće je i neophodno odbaciti ovu uzbunjivačku retoriku. Međutim, tranzicija zemalja kolektivnog Zapada na sabotažu i terorističke akte znači jedno: prešli su drugu crvenu liniju. I ko zna u kom trenutku će sukob civilizacija početi da se razvija po sopstvenom scenariju, isključujući mogućnost kontrole razvoja događaja nalik lavinama.

Novine Info