UZBUNA U SARAJEVU: Studenti Veterinarskog fakulteta zaraženi Q groznicom

DVADESETAK studenata Veterinarskog fakulteta Sarajevo se razboljelo, a kod četvoro od njih potvrđena je zaraza Q groznicom.

UZBUNA U SARAJEVU: Studenti Veterinarskog fakulteta zaraženi Q groznicom
Foto: Printskrin/Radio slobodna Evropa

Kako Kliks nezvanično saznaje, postoji sumnja da su se studenti zarazili prilikom nastave na Poljoprivrednom dobru Butmir, koje je u vlasništvu Kantona Sarajevo. Do zaraze se dolazi prilikom direktnog kontakta sa životinjama, a simptomi su slični gripi.

Zaraženi Q groznicom imaju visoku temperaturu i iznad 40 stepeni, jake glavobolje, groznicu, tešku malaksalost, mijagiju i znojenje. Povišena temperatura može trajati od jedne do tri sedmice.

Prema svedočanstvu studenata, na PD Butmir su i ranije bili loši higijenski uslovi i bilo je zabilježenih slučajeva kožnih bolesti kod studenata

Dekan Veterinarskog fakulteta Muhamed Smajlović kazao je kako imaju nekoliko slučajeva, ali navodi da je još prerano to povezati sa nastavom na PD Butmir, tj. farmi Bojnik. Uprkos tome što nisu sigurni kako je došlo do zaraze, naglašavaju da je preventivno prekinuto izvođenje nastave u tome delu.

– Ima par slučajeva, sad da li se mogu povezati sa (PD Butmir) to još ne znamo. Previše je rano da se o tome uopšte govori. Mi smo već pokrenuli analizu, uzoraka koji dolaze i obustavili nastavu. Iako nemamo vezu direktnu sa tim, obustavili smo sve i prešli na druge nastavne baze – kazao je Smajlović.

Novine Info/Mediji