CENTAR BEOGRADA ZATVOREN: Kordoni policije na ulici, šetnja LGBT u toku, napadnuta policija (FOTO/VIDEO)

UPRKOS odluke MUP-a o zabrani šetnje u okviru "Evroprajda" i potvrđivanja te odluke od strane Upravnog suda, organizatori ove manifestacije najavljuju protest ispred Ustavnog suda i šetnju do Stadiona Tašmajdan. Danas se u Beogradu održavaju čak četiri velika događaja: Promocija oficira Vojske Srbije održana je već ispred Skupštine, sa početkom u 10 sati; Trka formule 1 počela je u 13 sati na Trgu Republike, dok su pristalice Evroprajda najavile šetnju za 17 sati, a protivnici Evroprajda svoju za isto to vreme.

CENTAR BEOGRADA ZATVOREN: Kordoni policije na ulici, šetnja LGBT u toku, napadnuta policija (FOTO/VIDEO)
Foto: Foto: M. Anđela

Završena šetnja, počela žurka u okviru Europrajda

Svi učesnici današnjeg Prajda sitgli su na Tašmajdanski park.

18:30

Svi učesnici današnjeg Prajda sitgli su na Tašmajdanski park

18:11

Sukob policije i protivnika Prajda na Bulevaru kralja Aleksandra

18:03

Učesnici Prajda počeli su da ulaze na Tašmajdanski stadion uz skandiranja

17:54
Učesnici „Evroprajda“ nisu šetali kolovozom, već su nastavili skup u Tašmajdanskom parku

17:51

Policija i dalje blokira protivnike Prajda u Resavskoj ulici

17:49

Učesnici Prajda šetaju do stadiona na Tašmajdanu Učesnici "Evroprajda" započeli su oko 17.30 šetnju do stadiona na Tašmajdanu. Protivnici Prajda kod Crkve Svetog Marka izneli su veliki krst, na šta su učesnici šetnje odreagovali uz pogrdne poruke, javlja reporter Sputnjika.

17:41

Protivnici Prajda kod "Londona", vređaju učesnike Prajda koji pokušavaju da dođu do zgrade Ustavnog suda, javlja reporter Sputnjika.

Učesnicima Prajda pridružio se i američki ambasador Kristofer Hil /foto/

17:23

Učesnik Prajda ismeva Isusa Hrista /foto/

17:21

Učesnici Prajda razvili su transparent na kome piše "Šetamo i šetaćemo" na srpskom i engleskom Nasuprot njima, na raskrsnici sa Resavskom ulicom, postavljen je policijski kordon, a ima i privatnog obezbeđenja.

Bilčik: U Beogradu sam da podržim Prajd

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik naveo je danas da je došao u Beograd da podrži Prajd, ne samo kao političar, već i kao osoba koja podržava različitost i ravnopravnost.

"Pozdravi iz Beograda. Došao sam kasno sinoć i tu sam da podržim Beograd prajd. Ovde sam s vama ne samo kao evropski političar, već i kao neko ko slavi različitost i bori se za ravnopravnost", naveo je Bilčik na Tviteru.

Protivnici Europrajda krenuli u šetnju

Na društvenim mrežama pojavio se video-snimak na kome se vidi kako su protivnici Europrajda zaputili ulicama Beograda. Kako se vidi na snimku oni skandiraju. Kako to izgleda pogledajte na priloženom snimku:

View this post on Instagram

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Zastave Ukrajine na čelu gej parade

Na Tviteru se pojavila fotografija na kojoj se vidi da se na čelu gej parade vijore zastave Ukrajine.

17:06

MUP: Nema smetnji za realizaciju aktivnosti oko koncerta na Tašmajdanu Ministarstvo unutrašnjih poslova smatra da ne postoje pravne smetnje za realizaciju aktivnosti ispred Ustavnog suda povodom današnjeg koncerta. "Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je primilo obaveštenje o održavanju koncerta i obaveštenje o neophodnim aktivnostima za realizaciju koncerta u smislu podele ulaznica i markera ispred zgrade Ustavnog suda dana 17. septembra 2022. od 16 časova, i smatra da ne postoje pravne smetnje za realizaciju navedenih aktivnosti", navodi se u dokumentu u koji je Tanjug imao uvid.

17:01

Uprkos policijskoj blokadi, manja grupa protivnika Prajda okupila se na raskrsnici Bulevara kralja Aleksandra i Resavske ulice, u rukama nose ikone

16:44

Goran Miletić: Pogrešno protumačeno saopštenje MUP-a, odobrena šetnja od Ustavnog suda do Tašmajdana Jedan od organizatora „Evroprajda 2022“ Goran Miletić izjavio je da je MUP zabranio planiranu šetnju od skupštine Srbije do Kalemegdana, a da je, kako tvrdi, u međuvremenu odobrena šetnja od Ustavnog suda do Tašmajdana.

Miletić je za agenciju Beta rekao da će u 17 časova ispred Ustavnog suda Srbije biti održan protest pripadnika LGBT populacije, a da će posle toga biti organizovana šetnja do stadiona na Tašmajdanu gde će biti održan koncert.

Prema njegovim rečima, saopštenje MUP-a u kome se navodi da danas neće biti održane nedozvoljene šetnje, pogrešno je protumačeno.

„Mi smo MUP-u prijavili šetnju novom trasom od Ustavnog suda do Tašmajdana i dobili saglasnost za taj predlog. Očekujem da će svi učesnici Parade ponosa biti bezbedni i da će uz asistenciju policije sve proteći u najboljem redu”, rekao je Miletić i dodao da „Evroprajdu“ prisustvuje oko 1.000 ljudi iz inostranstva.

Napadnut novinar i snimatelj Tanjuga

Novinar Tanjuga Dragan Stojanović i snimatelj Marko Trošić danas su napadnuti prilikom izveštavanja o okupljanju građana ispred Hrama Svetog Save, javila je ta agencija. 

U jednom trenutku ekipi Tanjuga prišao je mladić sa kapuljačom i maskom na licu i počeo da im preti i da traži da prekinu da snimaju, a u jednom momentu ga gurnuo.

"Ajde prekini to, prekini to odmah", rekao je mladić Tanjugovom novinaru koji je bio na telefonskoj liniji sa redakcijom. Opsovao ga je, a drugi mladić takođe sa kapuljačom se pridružio u verbalnom napadu na ekipu Tanjuga i rekao da idu da snimaju "pe...re" ispred Ustavnog suda.

Kordoni policije obezbeđuju glavne raskrsnice u Beogradu. Jake policijske snage zauzimaju prostor oko Ustavnog suda.

Sa policijom je i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

PRIVEDENA 31 OSOBA: MUP izdao saopštenje - sprovodimo zakon, nećemo dozvoliti nasilje

PRIPADNICI Ministarstva unutrašnjih poslova su danas do 15 časova, zbog narušavanja javnog reda i mira u glavnom gradu, priveli 31 osobu, saopštili su iz MUP.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova odlučno će sprovoditi zakon i neće dozvoliti nasilje na ulicama glavnog grada, narušavanje javnog reda i mira i ugrožavanje lične i imovinske sigurnosti građana", navodi se u saopštenjeu.

Više javno tužilaštvo: Četiri muškarca koji su šutirali pripadnike MUP zadržani

Četiri muškarca koji su danas šutirali pripadnike Ministarstva unutrašnjuh poslova u Takovskoj ulici ispred Doma Narodne skupštine Srbije zadržani su po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Zadržavanje do 48 sati odredilo im je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu zbog krivičnog dela iz člana 23 Zakona o javnom redu i miru - Ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

Zadržani su K.N (30) M.M. (32), M.M. (34) i T.B. (35). 

OGLASIO SE VULIN: "Nećemo tolerisati nasilje na ulicama Beograda, niti će biti nedozvoljene šetnje"

 - Ministarstvo unutrašnjih poslova još jednom upozorava sve da neće tolerisati nikakvo nasilje na ulicama Beograda i da će striktno sprovoditi zakon i odluke nadležnih organa i sudova. Kao što je saopšteno od strane Ministarstva unutrašnjih poslova i potvrđeno od strane Upravnog suda, neće biti nikakve nedozvoljene šetnje, baš kao što neće biti dopušteno ugrožavanje lične i imovinske bezbednosti bilo koga. Prema svakom ko bude kršio javni red i mir, biće primenjena sva zakonom dozvoljena sredstva - izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

Više javno tužilaštvo: Zadržavanje do 48 sati svima koji bi danas izvršili napad na novinare koji izveštavaju sa manifestacija u Beogradu

Više javno tužilaštvo u Beogradu dalo je nalog policiji i osnovnim javnim tužilaštvima da odrede zadržavanje do 48 sati svima koji bi danas izvršili napad na novinare koji izveštavaju sa manifestacija u Beogradu.

Nalog za zadržavanje odnosi se i na napade na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koji su zaduženi za obezbeđivanje reda i mira na manifestacijama.