Vaše lice je sada ratno oružje

Ukrajina koristi tehnologiju za prepoznavanje lica Clearview AI da identifikuje Ruse, žive i mrtve, koristeći bazu podataka sa milijardama slika lica koje je sakupila sa interneta bez ičije saglasnosti.

Vaše lice je sada ratno oružje
Ilustracija

Ko poseduje tvoje lice? Možda mislite da ga vi posedujete, ali uzmite u obzir da je Clearview AI, američka kompanija koja prodaje tehnologiju za prepoznavanje lica, prikupila bazu podataka od deset milijardi slika od 2020. Do kraja godine planira da sakupi 100 milijardi slika lica sa Interneta. Teško je proceniti tvrdnje kompanije, ali ako uzmemo Clearview AI za nominalnu vrednost, on ima dovoljno podataka da identifikuje skoro sve na zemlji i svuda okonča privatnost i anonimnost.

Dok čitate ove reči, vaše lice donosi profit za ljude koje nikada niste sreli i koji nikada nisu tražili vaš pristanak kada su uzeli kopiju vašeg lica sa vaših profila na društvenim mrežama i sa onlajn foto albuma. Danas, Clearview AI tehnologiju koristi preko 3.100 američkih agencija za sprovođenje zakona, kao i američka poštanska služba. U Ukrajini se koristi kao ratno oružje. Kompanija je besplatno ponudila svoje alate ukrajinskoj vladi, koja ih koristi da identifikuje mrtve i žive ruske vojnike, a zatim kontaktira njihove majke.

Bilo bi lako odbaciti ovo. Na kraju krajeva, dobrovoljno smo se odrekli privatnosti onog trenutka kada smo počeli da delimo fotografije na mreži, a milioni nas nastavljaju da koriste veb-sajtove i aplikacije koji ne uspevaju da zaštite naše podatke, uprkos upozorenjima aktivista za zaštitu privatnosti i zapadnih bezbednosnih službi. Lako je prevideti činjenicu da Ukrajina ne koristi Clearview AI za identifikaciju mrtvih Ukrajinaca, što sugeriše da smo svedoci upotrebe tehnologije prepoznavanja lica za psihološki rat, ne identifikaciju. Nekim ljudima će to biti sasvim u redu i implikacijama toga: ako ruske majke moraju da primaju uznemirujuće fotografije svojih mrtvih sinova, neka bude tako.

Da biste razumeli zašto bismo možda želeli da ponovo razmislimo o upotrebi tehnologije prepoznavanja lica u sukobu, razmotrite sledeće misaone eksperimente. Prvo, zamislite da je Rusija ta koja je prikupila ukrajinske biometrijske podatke sa interneta kako bi napravila tehnološki alat za prepoznavanje lica koji je koristila da identifikuje mrtve Ukrajince i kontaktira njihove majke. Liberalne demokratije bi verovatno osudile ove akcije i dodale ih na svoju rastuću listu ruskih varvarskih akcija. Drugo, zamislite sukob u kojem se Sjedinjene Države bore protiv protivnika koji je uzeo američke kopije lica da obuči svoju tehnologiju prepoznavanja lica i koristio je da identifikuje mrtve američke vojnike i kontaktira njihove majke. Ovo bi gotovo sigurno izazvalo urlike protesta širom Sjedinjenih Država. Tehnološki rukovodioci bi bili klevetani u štampi i dovedeni u Kongres, gde bi zakonodavci konačno mogli da donesu zakon o zaštiti biometrijskih podataka Amerikanaca.

Ne moramo da čekamo da se ovi scenariji dese; Kongres bi sada mogao da deluje kako bi zaštitio biometrijske podatke Amerikanaca. Ako uzimanje inspiracije iz Opšte uredbe o zaštiti podataka Evropske unije (EU) (GDPR) izgleda kao korak predaleko, Kongres treba samo da pogleda u Ilinois, čiji Zakon o privatnosti biometrijskih podataka (BIPA) zahteva da kompanije dobiju saglasnost ljudi pre snimanja slike lica i druge biometrije. Clearview AI trenutno ima više tužbi na saveznim i državnim sudovima u Ilinoisu zbog neuspeha pri dobijanju saglasnosti korisnika. Ove tužbe naglašavaju zabrinjavajući aspekt tehnologije prepoznavanja lica u Sjedinjenim Državama: privatnost, građanske slobode i prava Amerikanaca nad njihovim biometrijskim podacima variraju od države do države, pa čak i unutar država, i nisu zaštićeni saveznim zakonom.

Da bi rešio ovaj problem, Kongres bi takođe mogao da se osloni na nekoliko saveznika SAD, uključujući tri od njegovih partnera za razmenu obaveštajnih podataka Five Eyes. Kanadski komesar za privatnost je 2021. identifikovao Clearview AI kao alat masovnog nadzora i proglasio ga nezakonitim, dok su britanski i australijski regulatori podataka kaznili Clearview AI i naredili mu da izbriše podatke njihovih građana. Italija je u EU nedavno kaznila Clearview sa 20 miliona evra, naredila mu da izbriše sve podatke koje je prikupio od italijanskih građana i zabranila Clearview AI da prikuplja više podataka. Prošle godine, Švedska je kaznila policijske vlasti zbog korišćenja tehnologije Clearview AI za identifikaciju ljudi, a brojne grupe za privatnost, građanske slobode i ljudska prava podnele su žalbe protiv kompanije regulatorima podataka u Francuskoj, Austriji i Grčkoj. Nije iznenađujuće da je u maju 2021. Clearview AI rekao da nema kupaca iz EU.

Novine Info/ZeroHedge