Vatreno na poluostrvu: Južna Koreja pokušala da odgovori Severnoj, pa se obrukala (VIDEO)

Južnokorejska raketa, ispaljena tokom zajedničkih vežbi sa snagama SAD, srušila se u vojnom kompleksu na severoistoku zemlje. Zajednička vežba organizovana je kao odgovor na lansiranje balističke rakete Severne Koreje iznad Japana dan ranije.

Vatreno na poluostrvu: Južna Koreja pokušala da odgovori Severnoj, pa se obrukala (VIDEO)
© AP Photo / South Korea Defense Ministry

Balistička raketa „Hjunmu-2“ srušila se u blizini grada Gangnanga, udaljenog oko 90 kilometara od granice sa Severnom Korejom, potvrdila je južnokorejska vojska. Prema njihovim navodima, bojeva glava nije eksplodirala, nije bilo žrtava niti materijalne štete, ali se na društvenim mrežama pojavio snimak velikog požara u okviru vojne baze u blizini mesta pada rakete.

Južnokorejska vojska je saopštila da je raketa otkazala ubrzo nakon lansiranja i da se istražuju uzroci tehničkih problema, izvinjavajući se građanima zbog pada rakete, što je moglo da izazove strah i uznemirenje među stanovništvom Gangnanga.

Vežba južnokorejske i američke vojske, u kojoj je svaka vojska ispalila po dve taktičke balističke rakete ATACMS, a južnokorejska i bezuspešno raketu „Hjunmu-2“, bila je odgovor na probno lansiranje balističke rakete srednjeg dometa Severne Koreje. Severnokorejska raketa je juče letela iznad teritorije Japana, prvi put za pet godina, zbog čega je stanovništvo na severu Japana upozoreno da se skloni, a privremeno je obustavljen i železnički saobraćaj.

Kako su saopštile japanske vlasti, severnokorejska raketa je preletela ukupno 4.600 kilometara, što je najduže do sada, i pala je u more, na udaljenosti od 3.000 kilometara od japanskog kopna.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sastaće se danas na zahtev SAD, da bi razgovarao o novom testu balističkih raketa koje je izvršio Pjongjang.

Kina i Rusija saopštile su drugim članicama da se protive otvorenom sastanku, sa obrazloženjem da bi on trebalo da doprinese ublažavanju tenzija na Korejskom poluostrvu, saopštile su diplomate.

Američki predsednik Džozef Bajden i japanski premijer Fumio Kišida osudili su jučerašnji test Severne Koreje „najoštrije“, Evropska unija ga je nazvala „nepromišljenom i namernom provokativnom akcijom“, dok je generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao da lansiranje predstavlja kršenje rezolucije Saveta bezbednosti.

Novine Info/Sputnik