Vazdušno-kosmičke snage Rusije dobile su modernizovani avion za radarski nadzor i navođenje dugog dometa A-50U

Vazdušno-kosmičke snage Rusije dobile su još jednu modernizovanu letelicu za radarski nadzor i navođenje dugog dometa A-50U, kompleks je već predat vojsci. Ovo je saopštila pres služba Rosteca.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije dobile su modernizovani avion za radarski nadzor i navođenje dugog dometa A-50U
Foto: Printscreen

Ujedinjena vazduhoplovna korporacija i holding Ruselectronics modernizovali su avion A-50U AWACS, a sada ažurirana oprema kompleksa može otkrivati ​​nove tipove aviona, kao i pratiti mnogo veći broj vazdušnih ciljeva, usmeravajući lovce na njih.

Kako se navodi, u sklopu radova koji su u toku, na avion je ugrađena nova oprema sa mnogo većim performansama i brzinom, novi LCD monitori, te poboljšani radni prostori za taktičku posadu. Sam avion je dobio novi sistem leta i navigacije. Upotreba novih tehnologija omogućila je smanjenje težine aviona, značajno povećavajući vreme provedeno u vazduhu. Prošle godine je saopšteno da će avion biti modernizovan uzimajući u obzir iskustvo upotrebe u Severnom vojnom okrugu.

Avijacijski kompleks A-50U je dalja modernizacija aviona A-50 AWACS, a opremu je razvio koncern Vega. Modernizacija aviona se vrši u pogonima TANTK po imenu. G. M. Berieva. Avion je projektovan i izgrađen na bazi teškog vojnog transportnog aviona Il-76MD. Prvi modernizovani A-50U ušao je u službu ruskih vazduhoplovnih snaga 2011. godine.

Ukupno, od 2021. godine, ruske trupe su bile naoružane sa sedam avijacijskih kompleksa A-50U sa znatno lakšim radio-tehničkim kompleksom poboljšanih karakteristika. A-50U je u stanju da otkrije različite tipove kopnenih i vazdušnih ciljeva na udaljenostima od 300 i 650 km i obezbedi kontinuirano praćenje do 300 različitih ciljeva, usmeravajući na njih borbene avione.