VELIKA PROMENA ZA RADNIKE U NEMAČKOJ: Uvodi se nova obaveza, imaće dalekosežne posledice

PREMA odluci nemačkog Saveznog suda za rad (BAG) u toj zemlji je uvedena obaveza beleženja radnih sati.

VELIKA PROMENA ZA RADNIKE U NEMAČKOJ: Uvodi se nova obaveza, imaće dalekosežne posledice
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Prema nemačkom Zakonu o radnom vremenu, dosad su samo prekovremeni rad i rad nedeljom morali da budu dokumentovani, a ne celo radno vreme.

Odluka BAG-a je predmet žestoke rasprave u vladi Semafor koalicije i među stručnjacima za radno pravo.

Predsednica najvišeg nemačkog Radnog suda Inken Galner juče je u Erfurtu opravdavala obvezu poslodavaca da sistemski evidentiraju radno vreme svojih zaposlenika.

Predsednica najvišeg nemačkog Radnog suda Inken Galner juče je u Erfurtu opravdavala obvezu poslodavaca da sistemski evidentiraju radno vreme svojih zaposlenika.

Stručnjaci očekuju da će presuda BAG-a imati dalekosežne posledice na modele radnog vremena temeljene na poverenju koji su se praktikovali u poslovanju i administraciji, posebno što se tiče rada od kuće.

Inken Galner, predsedavajući sudija Radnog suda, pozvala se na odlomak u Zakonu o zaštiti na radu koji obvezuje poslodavce da uvedu sistem kojim se mogu beleženi odrađeni sati zaposlenog. -

Ako nemački Zakon o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu tumačite odredbama Evropskog suda pravde, onda već postoji obveza evidentiranja radnog vremena - rekla je Galnerova.

Novine Info/Novosti