VELIKO OTKRIĆE NA DNU MORA: Naučnici pronašli 20.000 nepoznatih podvodnih planina (FOTO)

BROJ poznatih planina na dnu Zemljinog okeana gotovo se udvostručio – satelitskim mapiranjem morskog dna otkriveno je gotovo 20.000 podvodnih planina koje do sada nisu bile poznate.

VELIKO OTKRIĆE NA DNU MORA: Naučnici pronašli 20.000 nepoznatih podvodnih planina (FOTO)
Foto: Prinskrin Jutjub

Do sada je bilo poznato oko 24.000 podvodnih planina, a novo otkriće oko još 20.000 takvih morskih formacija objavljeno je u naučnom časopisu „Advensing eart end spejs sajens“.

Najčešći način otkrivanja morskih planina, od kojih su neke najviše na svetu kada se meri njihova visina od osnove do vrha, je uz pomoć skeniranja morskog dna sonarom. Međutim, taj metod je skup i zahteva puno vremena, pa je do sada mapirano samo oko 20 odsto svetskog okeana, kaže Džuli Gevordžijan sa Instituta za okeanografiju Skrips.

Zato su se ona, Dejvid Sendvel, geofizičar sa istog Instituta, i njihove kolege, okrenule satelitskim osmatranjima, koja daju pokrivaju sva mora na svetu.

Naučni tim ovog Instituta, koji pripada Univerzitetu Kalifornije u San Dijegu, pregledao je satelitske snimke koji su prikazivali visinu morskog dna i tražili izbočine uzrokovane gravitacionim uticajem morskih planina. Pošto su stene gušće od vode, njihovo prisustvo menja gravitaciono polje na mestima na kojima se nalaze.

- Postoji jača gravitaciona sila koja uzrokuje da se voda podiže iznad morskog dna - objašnjava Sendvel.

Koristeći tu tehniku, naučnici su otkrili 19.325 do sada nepoznatih morskih planina.

Neka od svojih zapažanja poredili su sa posmatranjima sonarom kako bi utvrdili da li je ova metoda tačna.

Većina novootkrivenih morskih planina visine je od 700 do 2.500 metara, procena je ovog naučnog tima, piše „Sajens njuz“.