VIDI SE IZ SVEMIRA: Pored čuvenog Kineskog zida otkrivena poruka ispisana na zemlji (FOTO)

POŠTO je na Gugl mapama ugledao veliku poruku ispisanu na zemlji u Kini, jedan korisnik Redita odmah je pitao druge šta tu piše.

VIDI SE IZ SVEMIRA: Pored čuvenog Kineskog zida otkrivena poruka ispisana na zemlji (FOTO)
Foto: Gugl maps printskrin

Iako su se namučili, došli su do jednog zaključka - poruka je politička.

Osoba koja je prva ugledala poruku govori isključivo engleski pa je odlučila da proveri s onima koji znaju kineski šta znače veliki znakovi ispisani na zemlji nedaleko od Kineskog zida. Kako bi i oni našli neobičnu poruku podelio je s njima koordinate - 40.4499299, 116.5487750 - i pitao: "Znate li šta tu piše?" Brzo se javila jedna osoba koja se opravdavala da baš i ne zna kineski, ali je naveo da bi prva reč trebalo da odredi karakter poruke, prenosi Index.

- Prema tome, ovo bi moglo biti "Za predsednika Maoa" ili "Krenimo s predsednikom Maom - napisao je taj korisnik Redita.

Sledeći učesnik rasprave bio je konkretniji.

- Ovo je tačan prevod: "Odani predsedniku Maou", odnosno "Moja odanost pripada predsedniku Maou - napisao je.

Treći korisnik se složio, zaključivši da prvi znak definitivno označava odanost.Mao Cetung - odnosno spomenuti predsednik Mao - bio je komunistički vođa koji je osnovao Narodnu Republiku Kinu. Vladao je zemljom kao predsednik Komunističke partije Kine od njenog utemeljenja 1949. do svoje smrti 1976.

Mnogi su uvereni da velika poruka nije delo podanika, nego deo propagande vladajuće partije. Mnogima je taktika u kojoj se oslanjaju na to da će ljudi naći poruku na Gugl mapsu čudna, ali verovatno je cilj bio da se poruka vidi iz svemira.

Naravno, bilo je onih koji su sam spomen Kine iskoristili za kritikovanje kineske vlade, nezavisno od poruke.

Novosti Info/Novosti