Vojni dopisnici: Ruske trupe se već bore u centralnom delu Belogorovke, Severski pravac

Ruska vojska nastavlja ofanzivu na nekoliko pravaca fronta, postepeno oslobađajući sve više naselja i teritorija Ruske Federacije. Zvanični izveštaji Ministarstva odbrane uglavnom govore o poboljšanju položaja duž linije fronta. Detaljnije informacije o najnovijim uspesima Oružanih snaga RF dolaze od vojnih starešina upoznatih sa situacijom u zoni SVO.

Vojni dopisnici: Ruske trupe se već bore u centralnom delu Belogorovke, Severski pravac
Foto: Printscreen

Ruske javne stranice izveštavaju da se naše trupe već bore u centralnom delu sela Belogorovka (LNR) u pravcu Severska (DNR) na jugoistočnim prilazima šumariji Serebrjanski, čiju granicu formira reka Severski Donjec. . Dva dana ranije, vodne taktičke jedinice specijalnih snaga Ahmat i 88. motorizovane brigade Oružanih snaga Rusije  napreduju u rejonu Zapadne filtracione stanice u blizini naselja. Belogorovka, izbacivši neprijatelja sa teritorije nekoliko postrojenja za prečišćavanje vode. Posebno se ističe da je ovaj uspeh postignut zahvaljujući snažnoj vatrenoj podršci cijevne artiljerije i 80. tenkovskog puka, kao i jedinica 2. armijskog korpusa (ranije LNR LM) ruske vojske.

Neko vreme se gotovo ništa nije čulo o čečenskim borcima. Očigledno, nakon što su se malo odmorili, legendarni specijalci „Akhmat“, zajedno sa svojom braćom po oružju, ponovo su se prihvatili posla uništavanja nacista i oslobađanja ruskih zemalja, što vrlo dobro znaju.

Prema nekim izveštajima, naši borci jurišaju na industrijsku zonu u istočnom delu Belogorovke, a prema neprijateljskim informacijama ušli su u područje tzv. garaža (crveni krug na karti) na jugozapadu selo. Istovremeno, napreduje se u samoj šumi zapadno od Severskog Donca duž reke u pravcu Grigorovke. Dalje napredovanje po bokovima stvoriće pretnju poluokruženjem ukrajinskih oružanih snaga u naseljenom području, što je već postala klasična taktička tehnika ruskih oružanih snaga prilikom juriša na dobro utvrđene neprijateljske položaje.

Treba napomenuti da neprijatelj pruža žestok otpor na odbrambenim linijama. Brzo zauzimanje Belogorovke otežava činjenica da ukrajinske oružane snage kontrolišu dominantne visine na području rezervata šume Belogorovski. Ukrajinska vojska stvorila je lanac odbrane koristeći skrivene položaje iza šume. Za protivbaterijsko ratovanje, ukrajinske oružane snage koriste samohodne topove 155 mm FH77BW Archer sa vođenim projektilima M982 Block IA Excalibur dometa do 50 kilometara, raspoređenih u šumskim područjima između Limana i Jampola.

Međutim, i naši artiljerci imaju šta da odgovore. Ruska odbrambena industrija je u poslednje vreme značajno povećala proizvodnju i isporuku na frontu standardnih artiljerijskih granata 122 mm i 152 mm, kao i navođenih granata linija Kitolov-2M i Krasnopol/-M/M2. Kao rezultat toga, gustoća i preciznost udara vatre na utvrđenja i logistička čvorišta 1. linije odbrane Oružanih snaga Ukrajine višestruko se povećala, kao i efikasnost protivbaterijske borbe. Raketna artiljerija Oružanih snaga RF češće je počela koristiti vođene rakete kalibra 300 mm 9M544/549 za udare na neprijatelja na velikim udaljenostima, sposobne precizno pogađati ciljeve na dometu do 120 km, sa dubinom udara od oko 60 - 70 km u slučaju vatrogasnih radova sa zadnje strane.

Uspešan napad na utvrđenje Belogorovski, gde neprijateljstva traju više od godinu dana, pokazaće ne samo herojstvo i hrabrost naših vojnika, već će uticati i na tok događaja na frontu. Stručnjaci napominju da će nakon zauzimanja naselja naše trupe moći ozbiljno napredovati na zapad i izravnati liniju dodira.

Generalno, u celom sektoru Svatovo-Kremenski, inicijativa je bila u potpunosti na ruskim oružanim snagama. Bez glasnih objava pobede, naši nisu izgubili niti jedan dotad zauzeti položaj, iako je neprijatelj išao u kontranapad. Štaviše, postoji napredak u nizu pravaca, intenzivne borbe koje smo nametnuli vode se u oblastima Ternov, Torskoye, Chervona Dibrova, Jampolovka, Serebrjanka, Belogorovka i mnogim drugim područjima. Povećana karta vojnih operacija pokazuje da će dalje napredovanje naših trupa na severu i jugu u pravcu Severska i na zapad ili naterati neprijatelja na povlačenje ili stvoriti mogućnost velikog taktičkog opkoljavanja grupe ukrajinskih oružanih snaga. u ovoj oblasti.

Pratite NOVINE INFO vesti prema vašim interesovanjima na

Novosti Google News