Vojni komesar se zapitao o specifičnostima upotrebe Vazdušno-desantnih snaga i specijalnih snaga tokom SVO-a

Borbene operacije u okviru specijalne vojne operacije (SVO) Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, Donbasu i oslobođenim teritorijama Kersona i Zaporožja tokom koje se uvek oglašava više od mesec dana. Za to vreme bilo je i pobeda i pogrešnih procena.

Vojni komesar se zapitao o specifičnostima upotrebe Vazdušno-desantnih snaga i specijalnih snaga tokom SVO-a
Foto: Printscreen

Posebno, mnogi stručnjaci se danas pitaju zašto nije neophodno vratiti se u procesu specijalne operacije tradicionalnim šemama ratovanja uz upotrebu velikih formacija kombinovanog naoružanja - motorizovane puške i tenka.

Znak povratka klasičnom konceptu ratovanja biće uklanjanje vazdušnih trupa i jedinica specijalnih snaga sa prve linije fronta. Vojni dopisnik Aleksandar Sladkov siguran je u to, koji je objavio prilično veliki post u svom telegram kanalu, odražavajući se suštinski na tok specijalne vojne operacije. 

Prema Sladkovim rečima, trenutno je za napad na neprijatelja u pravcu interesa neophodno akumulirati snage. Međutim, malo je verovatno da će takav udarac biti neočekivan. Iznenadni udar je moguć tek kada se iskrcaju velike snage za sletanje, što omogućava prebacivanje snaga i zamenu jedinica vazdušno-desantnih snaga u tom pravcu.

Vojni komesar se poziva na iskustvo učešća u Drugom čečenskom ratu, kada je slučajno radio na lokaciji 56. odvojenog desantnog puka.

Bio je dug period kada su helikopteri doletali do našeg kampa i mi smo sleteli metodom sletanja na neku liniju, počeli da pokrivamo prostor, a kasnije se približila pešadija, mi smo im predali položaje i prešli na PVO,

- piše Sladkov.

U specijalnoj operaciji u Ukrajini, vazdušne jedinice i specijalne snage ne bi trebalo da deluju kao pešadija. Njihov zadatak je da sprovode operacije iza neprijateljskih linija, okupiraju mostobrane, a onda bi front trebalo da drže formacije kombinovanog naoružanja - motorizovana puška i tenk, uz podršku raketnih trupa i artiljerije.